Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Alarmă de gradul "0" la Ineos. Chris Froome a părăsit cantonamentul, după doar două zile

Cristian Mihală

Publicat 05/01/2020 la 11:25 GMT+2

Chris Froome (34 de ani) a părăsit după doar două zile cantonamentul lui Ineos, înainte de noul sezon. Câștigător a 7 Mari Tururi, britanicul are mari probleme în a se recupera complet după căzătura de anul trecut și deja se pune în discuție dacă va fi la startul Turului Franței 2020.

Chris Froome

Credit imagine: Getty Images

În iunie, înainte de contratimpul din etapa a patra din Criteriul Dauphine, Froome a mers să facă recunoașterea clasică. Pe o coborâre, a căzut teribil, iar rezultatele au pus în primă fază în discuție dacă britanicul se va mai putea urca vreodată pe bicicletă: fractură de femur, dar și mici fracturi de șold, la cot și la stern.
Operațiile au decurs însă bine și, după peste trei săptămâni de spitalizare, Froome a început procesul de recuperare, doctorii promițându-i că se va recupera total, chiar dacă durata indisponibilității sale va fi una mare, de aproximativ un an.
Froome s-a descurcat admirabil în perioada de recuperare, astfel că în octombrie el a fost prezent la Criteriul Saitama, unde explica pentru Eurosport că face pași mici în tentativa de a reveni la nivelul optim și dezvăluia totodată că ia în calcul o nouă operație.
Acum, la început de 2020, veștile nu sunt cele mai bune pentru cel mai bun rutier de general din plutonul profesionist. Froome a mers împreună cu coechipierii săi într-un stagiu de pregătire la altitudine, dar a fost nevoit să părăsească acel cantonament după doar două zile. Durerile au fost mari, se pare, iar procesul de recuperare după accidentări va mai dura. Ca atare, presa engleză nu își pune doar întrebarea dacă ciclistul născut la Nairobi va putea fi în formă maximă la startul Turului Franței, ci dacă acesta va mai putea concura vreodată cu șanse pentru un Mare Tur.

Ce își amintește Chris Froome despre accident

Căzătura din Dauphine a fost una teribilă, iar Froome a rememorat în toamnă ce a simțit imediat după. El a sperat până a ajuns pe masa de operație că va putea să evolueze în Turul Franței, marele său obiectiv pentru 2019.
"Nu îmi aduc aminte mare lucru despre accident. Țin minte doar că cei de la Ineos au venit lângă mine. I-am văzut pe Tim Kerrison, antrenorul meu, pe mecanicul Gary Blem și pe Servais Knaven (n.r. unul dintre directorii sportivi). Știu că i-am întrebat dacă pot să mă ridic, dacă pot să reiau cursa, dacă e grav ceea ce am pățit. Mi-au spus răspicat să nu mă mișc, să stau acolo pentru că ambulanța trebuie să sosească dintr-o clipă în alta. Una din primele întrebări pe care mi le-am pus a fost dacă o să fiu apt să fiu la startul Turului Franței. Dar am renunțat rapid la idee, medicii mi-au zis că mă vor opera, că voi lipsi mult. Când am ajuns acasă mă simțeam ca într-unul din episoadele serialului Grey's Anatomy, trebuia pur și simplu să stau și să aștept să treacă timpul, să mă recuperez, nu era nimic altceva de făcut. Dar sunt mulțumit că doctorii mi-au zis că mă voi recupera 100%. Acum, sunt înaintea programului privind recuperarea. Nu vă imaginați că fac mare lucru, dar am primit verde pentru a ridica o bară de greutăți. E un mare pas înainte. În fiecare dimineață fac 3-4 ore de ședințe de terapie fizică și reabilitare funcțională. Apoi, iau prânzul și mai lucrez două ore pe cont propriu. Am zilele destul de pline, deși mișcarea încă îmi e limitată", a explicat Froome, într-un interviu dat în octombrie.

Redevine Bernal varianta 1 pentru Turul Franței?

Deși Froome a spus răspicat că va reveni în 2020 cu un singur obiectiv, câștigarea Turului Franței, se naște o întrebare: îl va susține Ineos fără rezerve, deși la start se va afla mai mult ca sigur și Egan Bernal, câștigătorul de anul acesta?
Fosta Sky a câștigat 7 din ultimele 8 Tururi ale Franței, astfel că an de an marele pariu e reprezentat de Marea Buclă, evident. La nivel teoretic, Ineos ar prefera ca un britanic să câștige competiția, însă directorii sportivi se vor raporta la realitatea momentului. Așa s-a întâmplat și anul trecut, când Geraint Thomas venea să își apere titlul cucerit în 2018, dar coechipierul său, Bernal, s-a dovedit mult mai puternic în munți.
Cu Froome e o discuție mai amplă, având în vedere backgroundul său, însă Ineos va merge cu siguranță la două capete, cu doi co-lideri. Multe vor depinde și de modul în care va evolua starea de sănătate a lui Froome, dar e clar că britanicii iau în calcul mai multe scenarii. Geraint Thomas a spus deja că va fi la startul Turului Franței, iar Bernal, care are ca principal obiectiv Giro, ar putea să își reconsidere opțiunile, în funcție de starea de sănătate a lui Froome. Pentru Giro, Ineos ar avea o altă carte de jucat: l-a transferat pe Richard Carapaz, surprinzătorul învingător din Turul Italiei 2019.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo