Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Bernal a anunțat cine va fi rivalul său numărul unu la câștigarea Turului Franței 2020

Cristian Mihală

Publicat 10/02/2020 la 14:00 GMT+2

Egan Bernal (Team Ineos) l-a numit pe Primoz Roglic (Jumbo-Visma) principalul contracandidat pentru câștigarea Turului Franței 2020.

Strahlender Sieger: Bernal gewinnt die Tour de France

Credit imagine: SID

În condițiile în care Chris Froome nu va fi, probabil, la 100% din potențial la startul Marii Bucle, după căzătura din Dauphine 2019, Ineos a luat o decizie deloc surprinzătoare. L-a numit încă de pe acum pe Egan Bernal lider în Le Tour, deși inițial planul pentru tânărul columbian era să meargă în Giro.
Sky/Ineos a câștigat 8 din ultimele 9 ediții ale Turului Franței, Nibali, în 2014, fiind singurul "intrus" de pe listă. Ca atare, formația britanică dorește mai mult decât orice să continue tradiția și, deși era extrem de important ca un britanic să se impună în cea mai importantă cursă a anului, l-a desemnat pe Bernal lider. Învingătorul de anul trecut va fi secondat de Geraint Thomas, el însuși câștigător în 2018, astfel că Ineos va fi greu de bătut.
Bernal este în acest moment cel mai bun cățărător, însă știe că o cursă precum Turul Franței, întinsă pe trei săptămâni, se câștigă foarte greu, fiind nevoie și de abilități la contratimp, dar și de o formație puternică, în cazul în care vânturile laterale creează borduri. Din acest punct de vedere, Primoz Roglic e văzut de Bernal drept principalul pericol pentru câștigarea ediției din acest an.
Învingător în Vuelta, Roglic vine după un 2019 fabulos, în care a mai câștigat UAE Tour, Tirreno-Adriatico, Turul Romandiei, Tre Valli Varesine și Giro dell'Emilia. Jumbo Visma s-a întărit în perioada de iarnă cu Tom Dumoulin, astfel că pentru prima oară după mult timp există o echipă care, pe hârtie, arată cel puțin la nivelul lui Ineos.
"Primoz e un ciclist care a câștigat respectul și admirația tuturor din pluton. A avut un an incredibil, a câștigat Vuelta, a venit pe trei în Giro. E foarte bun la contratimp, dar e și un cățărător de excepție. Mereu e extrem de consistent. Se pot întâmpla multe în Turul Franței, dar pentru mine el va fi rutierul de care trebuie să am grijă cel mai mult", a spus Bernal în El Tiempo, înainte de startul Turului Columbiei.

Bernal se teme de contratimpul de final din Turul Franței 2020

Finalul Turului Franței 2020 va fi unul epic, cu un contratimp pe La Planche des Belles Filles, o căţărare legendară. Ea a fost din nou pusă de organizatori pe traseu, după ce şi în 2019 a fost prezentă. De data aceasta, nu vom mai avea ultimul sector, de off-road, dar ultimii 6 kilometri, cu 8,3% pantă medie, ar putea crea ecarturi mari.
Chiar dacă într-un contratimp în cățărare Bernal este printre cei mai buni, el e conștient că într-o cursă contra-cronometru Roglic poate fi mai puternic. Ca atare, columbianul promite o cursă agresivă, astfel încât ecartul față de sloven să fie suficient de mare înainte de etapa 20 pentru a nu avea emoții la victoria finală.
"Chiar dacă ultimii 6 kilometri mi se vor potrivi mie foarte bine, cred că specialiștii la contratimp se vor descurca mult mai bine, per total. Consider că voi avea nevoie de un minut - 90 de secunde avans, înainte de etapa de pe La Planche des Belles Filles pentru a fi sigur de victoria finală. Va trebui să încercăm să câștigăm secunde importante încă de la startul Le Tour, pentru a evita situația în care contratimpul devine decisiv", a mai spus Bernal.
În total vor fi 29 de cățărări repertoriate în Turul Franței 2020 şi, deşi doar 6 finishuri sunt în cățărare, parcursul e unul teribil. De notat că 9 dintre etape vor beneficia de bonusurile de secunde (8-5-2) pe anumite cățărări. Se dorește astfel animarea rutierilor importanți din pluton, care să atace de departe în dorința de a avea acces la secundele de bonificație.

Etapele din Turul Franței 2020

Trebuie spus că Turul Franței 2020 va începe mai repede decât de obicei, pentru ca rutierii care doresc să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo să aibă suficient timp pentru a ajunge în Japonia. Iată mai jos programul etapelor:
Sâmbătă - 27 iunie – etapa 1: Nice - Nice
Duminică - 28 iunie – etapa 2: Nice - Nice
Luni - 29 iunie – etapa 3: Nice - Sisteron
Marți - 30 iunie – etapa 4: Sisteron - Orcieres-Merlette
Miercuri - 1 iulie – etapa 5: Gap - Privas
Joi - 2 iulie – etapa 6: Le Teil - Mont Aigoual
Vineri - 3 iulie – etapa 7: Millau - Lavaur
Sâmbătă - 4 iulie – etapa 8: Cazeres - Loudenvielle
Duminică - 5 iulie – etapa 9: Pau - Laruns
Luni - 6 iulie – zi de odihnă
Marți - 7 iulie – etapa 10: Ile de Re - Il d’Oleron
Miercuri - 8 iulie – etapa 11: Chatelaillon-Plage - Poitiers
Joi - 9 iulie – etapa 12: Chavigny - Sarran
Vineri - 10 iulie – etapa 13: Chatel-Guyon - Puy Mary
Sâmbătă - 11 iulie – etapa 14: Clermont-Ferrand - Lyon
Duminică - 12 iulie – etapa 15: Lyon - Grand Colombier
Luni - 13 iulie – zi de odihnă
Marți - 14 iulie – etapa 16: Tour du Pin - Villard-de-Lans
Miercuri - 15 iulie – etapa 17: Grenoble - Meribel
Joi - 16 iulie – etapa 18: Meribel - La Roche-sur-Foron
Vineri - 17 iulie – etapa 19: Bourg-en-Bresse - Champagnole
Sâmbătă - 18 iulie – etapa 20: Lure - La Planche des Belles Filles
Duminică 19 iulie – etapa 21: Mantes-la-Jolie - Paris

Ultimii 10 câștigători din Turul Franței

  • 2019 - Egan Bernal
  • 2018 - Geraint Thomas
  • 2017 - Chris Froome
  • 2016 - Chris Froome
  • 2015 - Chris Froome
  • 2014 - Vincenzo Nibali
  • 2013 - Chris Froome
  • 2012 - Bradley Wiggins
  • 2011 - Cadel Evans
  • 2010 - Andy Schleck (după descalificările lui Contador și Denis Menchov)
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo