Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Kruijswijk: "Știu sigur că ce a făcut Dumoulin n-a fost tactica echipei". De cine îi e cel mai frică

Cristian Mihală

Publicat 07/09/2020 la 19:14 GMT+3

Steven Kruijswijk, cel care trebuia să fie al treilea lider pentru Jumbo Visma în Turul Franței, a comentat sacrificarea lui Tom Dumoulin în etapa a 8-a. Olandezul a dus trena pe ultima cățărare a zilei, deși finalul era în coborâre, dar decizia nu i-a aparținut echipei, ci lui personal.

Tom Dumoulin s-a eliminat singur din lupta la vârf în Turul Franței 2020

Credit imagine: Getty Images

Înainte de Le Tour 2020, Dumoulin explica faptul că în echipa Jumbo Visma nu e loc de orgolii, astfel că el și Kruijswijk nu vor avea nicio problemă să lucreze pentru Roglic, dacă slovenul se dovedește a fi cel mai puternic dintre oamenii de general ai echipei. Kruijswijk nu a putut fi prezent în Marea Buclă, după ce a căzut în Dauphine, astfel că se părea că formația olandeză îl va păstra pe Dumoulin, fost câștigător al Giro, drept soluție de rezervă, mai ales că Roglic căzuse și el în Dauphine.
Și, totuși, în etapa a 8-a, una câștigată din evadare de Nans Peters, Tom Dumoulin s-a pus la trenă pe ultima cățărare a zilei, una de categorie specială, în tentativa de a destabiliza plutonul. Manevra sa nu a avut niciun efect, pe coborâre Roglic și cei câțiva rutieri care au ținut pasul fiind ajunși de ceilalți oameni de general. Tom Dumoulin a pierdut însă peste două minute la general și astfel și-a compromis orice șansă să fie o variantă de backup puternică.
Strategia lui Jumbo Visma a fost aspru criticată de specialiști, dar Kruijswijk garantează că directorii sportivi nu stabiliseră o astfel de tactică, Tom Dumoulin fiind cel care a venit la trenă din proprie inițiativă, simțind probabil că nu va putea să facă față la un ritm constant până la finalul rundei.
"Faptul că Tom nu mai e o soluție acum pentru general e un pas înapoi pentru echipă, dar Primoz a arătat că are forță și sunt încrezător că e marele favorit pentru a duce tricoul galben la Paris. Nu mă pot pune în mintea lui Dumoulin și nu știu ce senzație are el în picioare. Dacă nu s-a simțit foarte bine în această săptămână, a luat această decizie de a îl sprijini pe Roglic în acea etapă. Poate că nu a fost cea mai deșteaptă hotărâre. Poate ar fi fost mai util să aștepte să treacă weekendul, să se relaxeze în ziua de pauză în loc să se sacrifice. Ok, nu se simțea excelent, dar cred că putea să limiteze pierderea la un minut și reprezenta în continuare o soluție de backup, o carte de jucat.
Probabil că a fost o decizie pe care a luat-o într-o fracțiune de secundă, când a trecut la trenă și nu a cântărit-o foarte bine. Posibil și pe fondul unei lipse de încredere în forțele sale. Dar știu sigur că aceasta nu a fost tactica echipei, acest lucru vi-l pot spune cu certitudine. Nu spun că a fost neapărat o mare greșeală, dar cred că a fost o tactică nenecesară, într-un moment venit prea devreme în cursă. El e un rutier care știe foarte bine să meargă în cursele de trei săptămâni, știe cum să se conserve și se recuperează bine. A fost prea devreme să se sacrifice pentru echipă, în opinia mea", a spus Kruijswijk, într-un interviu pentru Cycling News.

Kruijswijk: Pogacar, cel mai periculos rival al lui Roglic în Turul Franței

Deși Egan Bernal a arătat impecabil în etapa de ieri și e de așteptat ca el să îi fie principalul rival lui Roglic în cursa pentru tricoul galben (câștigătorul de anul trecut are de partea sa cățărările din ultima săptămână, la altitudini înalte, dar și o echipă, Ineos, foarte puternică), Kruijswijk îl vede pe Pogacar drept principalul pericol pentru Jumbo Visma.
După ce a fost prins în "bordura" creată de Ineos, slovenul a atacat în ambele etape din Pirinei, de fiecare dată manevrele sale având succes: sâmbătă a recuperat 40 de secunde în raport cu favoriții, în timp ce duminică a câștigat etapa și a avut acces și la secundele de bonificație de la final.
"Fără îndoială, Pogacar e rivalul cel mai mare în acest moment. E foarte puternic și a arătat-o atacând atât sâmbătă, cât și duminică. Nu se teme de nimic și e dispus să își joace cărțile. E tânăr și ambițios, dar cred că, dacă Primoz e capabil să îi urmeze roata, e capabil să îl învingă pe Tadej", a mai spus olandezul.
Locul 3 în Turul Franței 2019, Kruijswijk încă se recuperează după fractura de claviculă din Dauphine și a dezvăluit care sunt obiectivele pentru restul anului. Toate eforturile sale se vor concentra spre a fi în formă maximă în Giro.
"Recuperarea mea nu a ajuns încă în faza finală. Am reușit să mă urc puțin pe biciletă săptămâna trecută, sunt destul de ok. Umărul e încă umflat și simt dureri. În plus, există pericolul să cad din nou și lucrurile să se înrăutățească. Dar sunt riscuri pe care mi le asum, sper să pot progresa de la o săptămână la alta, bine că nu a fost nevoie de operație. Să nu pot fi prezent în Turul Franței e o mare dezamăgire, dar acum îmi îndrept toată atenția spre Giro. Sunt montat să obțin un rezultat cât mai bun acolo, chiar dacă va fi greu. Turul Italiei în fiecare an e dificil, iar 2020 nu face excepție. Sper să fiu cât mai bine din punct de vedere fizic până atunci, iar obiectivul va fi, evident, o clasare cât mai bună la general", a concluzionat ciclistul lui Jumbo Visma.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo