Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Noul "canibal" din ciclism se ia la trântă cu Roglic și Pogacar? Evenepoel ar putea merge în Le Tour

Cristian Mihală

Publicat 21/01/2021 la 10:59 GMT+2

Remco Evenepoel a declarat că mai are nevoie de timp pentru a fi din nou la potențial optim, după căzătura teribilă din Il Lombardia. Noul "canibal" din ciclism ar putea să meargă în 2021 în Turul Franței, deși inițial se specula că Giro va fi obiectivul cel mai important.

Remco Evenepoel

Credit imagine: Getty Images

În 2020, principalele obiective al lui Evenepoel erau Jocurile Olimpice și Giro, primul său mare tur al carierei. Nu a putut concura pentru niciunul, din cauza pandemiei și a căzăturii teribile din Il Lombardia.
Se părea că anul acesta se va dedica tot Turului Italiei, însă ar putea să facă un schimb de macaz, mai ales că urmările accidentării încă se fac simțite și probabil va fi în formă maximă abia spre finalul primăverii. Multe depinde de ambițiile lui la Tokyo, dar nu e exclus ca tânărul belgian să vină în Le Tour, mai ales că Jocurile Olimpice vin la scurt timp după terminarea "Marii Bucle". Dacă va atinge forma maximă în a treia săptămână din Turul Franței, cu siguranță că la Tokyo nu va înregistra un recul din punct de vedere al puterii dezvoltate.
În plus, traseul din Turul Franței e mult mai pe placul său. Vom avea 58 kilometri de luptă contra-cronometru, cei mai mulți din 2013 până în prezent. Ruta din 2020 a programat doar 36,2 kilometri de contratimp, spre exemplu. Pentru prima oară din 2017, ASO a pregătit două etape de contratimp. Deja câțiva cățărători puri de clasă au anunțat că merg în Giro, speriați probabil nu doar de rută, ci și de posibila confruntare cu Pogacar și Roglic, din Le Tour. Excelent la contratimp, Evenepoel ar putea să facă un rezultat mare în prima sa Mare Buclă, fiind mai aproape aici de un podium decât într-un Giro extrem de muntos, cu mulți cățărători foarte valoroși la start.
O decizie în acest sens se va lua ceva mai târziu în sezon, în funcție de cum se va recupera Remco. Momentan el încă simte dureri și nu se poate pregăti alături de colegii săi de la Deceuninck - Quick Step.
"Au fost ceva mici probleme în recuperarea mea. În zona unde am suferit fractura, încă simt durere. Dacă petrec foarte mult timp pe bicicletă, doare tare. Va mai dura ceva timp până voi fi iar la 100%. În acest moment nu mă pregătesc cu ceilalți coechipieri, am un program separat de antrenament. Nu sunt foarte mult în spate cu programul, dar probabil abia spre finalul lui februarie voi fi la un nivel optim, mă voi putea pregăti normal", a dezăluit Remco potrivit Wielerflits.

Evenepoel nu știe să piardă. În sensul că e de neînvins

Un adevărat fenomen la juniori, unde îşi surclasa adversarii atacând cu zeci de kilometri înainte de final, ca în perioada romantică a ciclismului, Remco a intrat imediat în atenţia formaţiilor de World Tour. Patrick Lefevere nu îl putea rata, astfel că Evenepoel a ajuns la cea mai puternică echipă de clasice, Deceuninck - Quick Step, care i-a oferit un contract valabil până în 2023.
Deşi mulţi anticipau că adaptarea va fi greoaie, fiind unul dintre puţinii juniori care semnează direct cu o formaţie de World Tour, belgianul a avut un sezon 2019 incredibil. A câştigat, printre altele, Clasica San Sebastian, devenind campion european în proba de contratimp şi medaliat cu argint la Campionatele Mondiale, în aceeaşi probă.
În 2020, Remco era în faţa unei noi stagiuni care se anunţa de excepţie, urmând a-şi face debutul într-un Mare Tur (Turul Italiei). Deja Gazzetta dello Sport scrisese la începutul anului, înainte de pandemie, că Evenepoel va fi, în ziua ultimei etape, la Milano, cu fix patru luni mai tânăr decât era legendarul Fausto Coppi când şi-a trecut în palmares primul Giro. Planurile i-au fost date peste cap de pandemie, dar chiar și așa, dacă nu era urmărit de ghinion, belgianul cu siguranță că era mare favorit în Giro. Doar cel care trebuia să îi fie locotenent, Joao Almeida, a luptat până spre final pentru tricoul roz, terminând pe 4 la general.
Cât timp a putut concura, Remco a fost de neoprit în 2020: locul 1 în Vuelta San Juan, locul 1 în Algarve, locul 1 în Vuelta a Burgos și locul 1 în Turul Poloniei. Un sezon istoric, care trebuia să se încheie apoteotic, cu victorii în Lombardia și Giro. Doar că în "clasica frunzelor moarte", desfășurată anul trecut în august, Evenepoel a căzut teribil, într-un viraj, iar sezonul i s-a încheiat. Acest fapt nu șterge sub nicio formă ce a făcut în perioada februarie - august, anul 2020 venind ca o confirmare că asistăm la un adevărat nou "canibal" al ciclismului.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo