Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Totul pentru Roglic, la Jumbo Visma. Slovenul, întrebat de ce Van Aert nu a sprintat ieri

Cristian Mihală

Publicat 09/09/2020 la 13:47 GMT+3

Wout Van Aert, rutierul de la Jumbo Visma care a obținut deja două victorii de etapă în Turul Franței 2020, nu a sprintat ieri, deși finalul și desfășurarea cursei i se potriveau perfect, iar hat-trick-ul era probabil la îndemână. Primoz Roglic a lăsat de înțeles că belgianului nu i s-a permis să lupte pentru gloria personală din cauza ordinelor de echipă.

Wout Van Aert și Primoz Roglic, doi dintre cei mai puternici rutieri din lume

Credit imagine: Getty Images

Peter Sagan, abonatul la tricoul verde în Turul Franței în ultimii ani, e departe de forma care l-a consacrat. Din fericire pentru fostul multiplu campion mondial, singurul care îi dă emoții în clasamentul pe puncte este Sam Bennett. Un sprinter pur, care nu e capabil să obțină puncte din sprinturile intermediare în etapele de munte mediu sau în rundele montane. Slovacului, în schimb, nu îi e teamă să plece în evadări, descurcându-se foarte bine prin comparație cu sprinterii, pe cățărări. Ca atare, un nou tricou verde dus la Paris pare inevitabil, chiar dacă Sagan nu mai arată siguranța din anii precedenți. Lucrurile ar fi stat cu siguranță altfel dacă Wout Van Aert ar fi avut liber din partea lui Jumbo Visma, belgianul fiind considerat de mulți cel mai complet rutier din lume. Un Eddy Merckx al vremurilor moderne, capabil să livreze la nivel înalt, independent de profilul etapelor.
Doar că Van Aert are un rol clar în Turul Franței: să îl protejeze pe Roglic. I s-au oferit două oportunități de a lupta pentru gloria personală și le-a fructificat pe amândouă, câștigând două etape. Ieri, după o rundă în care stresul apariției bordurilor a fost unul real și în care căzăturile au provocat din nou haos în pluton, belgianul nu a mai primit șansa să sprinteze. Totul este pentru Roglic în acest moment, marele obiectiv pentru formația olandeză fiind să ducă tricoul galben la Paris. Slovenul a fost întrebat cum după o etapă atât de dificilă ca cea de ieri Van Aert nu s-a luptat pentru victoria de etapă. Tricoul galben al Turului Franței 2020 a evitat să dea un răspuns clar, dar e limpede că Jumbo Visma i-a interzis acest lucru, pentru a nu îl expune pericolului unei căzături. Belgianul nu e doar extrem de util în etapele de plat, dar a demonstrat că poate duce o trenă feroce și în rundele de munte, cel puțin până înainte de ultima cățărare a zilei.
"A fost o mare provocare această etapă, totul a fost extrem de stresant, dar toată lumea și-a făcut treaba perfect în echipă. Am fost protejat perfect și am fost dus la linia de sosire în siguranță. Van Aert a trebuit azi să muncească enorm, nu a avut ocazia să sprinteze. Dar acest tricou galben pe care îl port nu e doar al meu, e al tuturor", a spus Roglic, citat de Cycling News.
În ciuda calităților fantastice, Van Aert și-a asumat fără probleme statutul de locotenent și îndeplinește fără vreun comentariu sarcinile de echipă.
"Trebuie să mă recuperez, pentru că am de îndeplinit și sarcini de echipă. Sunt fericit, am demonstrat și ieri și azi că suntem puternici, sperăm că și zilele viitoare va fi la fel", a spus Van Aert după victoria din etapa a 5-a.

Roglic, despre lupta pentru tricoul galben în Turul Franței 2020

Roglic a fost extrem de ofesniv în cele două etape din Pirinei. Duminică, el chiar s-a luptat pentru victoria de etapă (obținută de Pogacar) și pentru secundele de bonificație.
Lupta la vârf cu Bernal se anunță palpitantă. Slovenul dispune de o echipă mai puternică decât campionul de anul trecut, însă columbianul arată mai bine cu fiecare zi care trece. În Alpi, la altitudini de aproape 2000 de metri (și chiar peste, în câteva rânduri), cățărătorul lui Ineos va fi favorit, însă Roglic păstrează avantajul oferit de contratimpul din penultima etapă. Chiar dacă o bună bucată din acesta va în cățărare, pe La Planche des Belles Filles, sportivul lui Jumbo Visma e de așteptat să câștige cel puțin jumătate de minut în raport cu rivalii săi.
"Am încercat să obțin cât mai mult din etapele din Pirinei, în special din etapa de duminică. Vom vedea la Paris cine va fi cel mai puternic, dar, atâta vreme cât sunt sănătos, îmi permit să visez la lucruri mărețe", a mai spus Roglic.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo