Cea de-a 109-a ediție a Turului Franței va porni la drum pe data de 1 iulie, din Copenhaga, și se va încheia conform tradiției pe Champs Elysees, pe 24 iulie. Prima etapă va fi un contratimp scurt, de 13 kilometri, în centrul capitalei daneze, astfel că rutieri precum Filippo Ganna, Wout Van Aert, Stefan Kung sau Primoz Roglic vor putea să preia tricoul galben încă de la începutul turului.
Etapele a 2-a și a 3-a vor avea loc tot pe teritoriul Danemarcei și par a fi destinate sprinterilor, dar vântul ar putea face ca între rutierii de general să se creeze ecarturi considerabile. Va urma o primă zi de pauză, după care sprinterii își vor disputa din nou victoria, în etapa a 4-a.
Ciclism
UCI Track Champions League | Archibald pierde teren în fața lui Valente
03/12/2022 LA 04:36

Turul Franței 2022 | "Mini" Paris - Roubaix în Marea Buclă

Etapa a 5-a va prima de mare referință din Marea Buclă de anul viitor și va crea din nou controverse dacă în marile tururi este sau nu indicat ca rutierii să alerge pe pavate. 11 sectoare de drum neasfaltat (doar 6 fiind prezente de obicei în clasica Paris - Roubaix), însumând 19,5 kilometri, vor fi pe traseu, astfel că mulți rutieri cu pretenții de general ar putea avea probleme. Această rundă nu este una în care se poate câștiga Turul Franței, dar cu siguranță se poate pierde, astfel că se așteaptă o tensiune maximă în pluton. Ultima dată când pavatele s-au regăsit pe traseu în Turul Franței a fost în 2018, când John Dagenkolb s-a impus în etapa respectivă.
Etapa a 6-a va fi una de tranziție, dedicată sprinterilor puternici, pentru ca în etapa a 7-a să avem de-a face cu primul finish în cățărare. Runda se va încheia la Planche des Belles Filles (7 km / 8,7%), un loc istoric pentru Tadej Pogacar, acolo reușind să câștige fantastic contratimpul din 2020, adjudecându-și primul său titlu în Marea Buclă în dauna rivalului său, Primoz Roglic.
În ultimele două etape din prima săptămână completă, rutierii vor ajunge în Elveția, iar traseul acestora nu prezintă mari dificultăți, astfel că sprinterii sunt așteptați să se bată pentru victorie.

Turul Franței 2022 | Săptămâna a 2-a cuprinde 3 etape montane în Alpi

După a 2-a zi de pauză (11 iulie), vor urma 3 etape montane consecutive, în Alpi. Etapa a 10-a va trece peste Portes du Soleil și Portes du Mont-Blanc, iar finish-ul va fi în coborâre. Runda a 11-a începe în Albertville și se termină pe Col du Granon, o urcare de 12 kilometri cu o pantă medie de 10%.
De ziua Franței, organizatorii nu puteau planifica o etapă oarecare, astfel că spectacolul va fi la cel mai înalt nivel. Runda se va termina pe celebra cățărare Alpe d'Huez (7,8 km / 8,1%, dar panta maximă depășește 11%), care apare din nou în Marea Buclă după o pauză de 4 ani. În 2018, Geraint Thomas a obținut o victorie impresionantă pe această ascensiune, câștigând ulterior și competiția în sine.
https://i.eurosport.com/2021/10/14/3236650.jpg
După cele 3 etape montane, rutierii se vor îndreapta spre vestul Franței, spre Saint-Etienne, pentru o etapă de tranziție, care ar putea avea un finish la sprint, dar ar putea reprezenta o șansă și pentru evadare. De asemenea, vântul lateral ar putea juca un rol decisiv în această rundă. Etapa a 14-a va fi una extrem de interesantă: rutierii vor trebui să treacă peste Col de la Croix Neuve (3 kilometri, cu pantă medie de 10%, dar panta maximă trece de 18%), care se va termina cu numai 1,5 kilometri înainte de finish.

Turul Franței 2022 | 2 etape în Pirinei și un contratimp vor decide generalul

Runda a 15-a va fi una plată, destinată sprinterilor, după care va urma ultima zi de pauză, înainte de asaltul final din ultima săptămână. Aceasta va începe în Pirinei, cu o etapă a 16-a nu foarte dificilă, dar următoarele 2 zile vor fi infernale pentru rutieri. Etapa a 17-a va avea 3 cățărări repertoriate extrem de grele (Col d'Aspin, Hourquette d'Ancizan și Col de Val Louron-Azet), înainte de finish-ul de pe Peyragudes (8 kilometri / 7,8%).
Etapa a 18-a va fi ultima cu finish în cățărare, iar rutierii vor trece peste Col d'Aubisque și Col de Spandelles, pentru ca finalul să fie în stațiunea Hautacam, ascensiunea finală având 13,6 kilometri și o pantă medie de 7,8%, dar există porțiuni în care panta este mult mai abruptă.
https://i.eurosport.com/2021/10/14/3236663.jpg
Runda a 19-a va fi una de tranziție, în care fie evadarea, fie sprinterii își vor adjudeca victoria. La fel ca la precedentele ediții, clasamentul general va fi cristalizat în penultima etapă, care va fi un contratimp de 40 de kilometri între Lacapelle-Marival și Rocamadour.
În fine, Turul Fanței 2022 se va încheia cu o etapă de sprint, cu finish pe Champs Elysees, celebra stradă din capitala țării.
Așadar, există toate premisele să avem parte de un Tur al Franței mai spectaculos ca niciodată. În condiții normale, vom asista la o luptă la baionetă pentru tricoul galben între slovenii Pogacar și Roglic, dar este drum lung până la start și situația se poate schimba din mers.
Turul Franței 2022 va fi integral, în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player între 1 și 24 iulie 2022. De asemenea, iubitorii ciclismului vor putea vedea în direct la Eurosport și prima ediție a Turului Franței la feminin, care va începe fix în ultima zi a cursei masculine, ca o predare de ștafetă, și va cuprinde 8 etape.
Ciclism
Turul Franței 2024 se va termina la Nice! Motivul pentru care Parisul nu va găzdui ultima etapă
02/12/2022 LA 12:34
Ciclism
Adio, Davide Rebellin! Cele mai bune momente ale rutierului decedat în urma unui accident oribil
01/12/2022 LA 07:40