Un om care învinge o boală necruţătoare pentru ca apoi să învingă de 7 ori în Turul Franţei, performanţă la care nu au visat legendarii Anquetil, Merckx, Hinault și Indurain (toţi s-au oprit la 5 victorii finale în Marea Buclă) nu poate decât să creeze emoţie. Lance a devenit prin performanţele sale un exemplu pentru toţi, un model de urmat.
Doar că în spatele performanţelor fantastice a stat mereu dopajul. La început au existat doar suspiciuni, pentru ca apoi lucrurile să devină din ce în ce mai clare. Astfel, în 2012, după retragerea rutierului american, USADA a strâns o mulţime de documente incriminatorii: mărturii ale foştilor colegi dar şi dovezi clare; Lance nu doar că s-a dopat, dar a stat în spatele unui mecansim monstruos, care a distrus ciclismul mai mult de un deceniu. Ca atare, UCI i-a retras toate victoriile în Turul Franţei, iar un an mai târziu, într-un interviu realizat de Oprah, Armstrong a recunoscut pentru prima oară că a utilizat substanţele interzise în mod curent, pentru a îşi îmbunătăţi performanţele.
"Decăderea unui mit" ar fi un titlu sugestiv pentru ce a păţit Lance Armstrong în ultimul deceniu. Dintr-un sportiv adulat, respectat şi admirat, s-a transformat într-un personaj tenebros, care a trişat pentru a îşi atinge obiectivele.
Turul Italiei
Bătălie amânată la vârf în Turul Italiei, pentru Cima Coppi. Koen Bouwman, învingătorul zilei
ACUM 16 ORE

Momentul în care Lance Armstrong a început să fie huiduit pe stradă

Această schimbare de percepţie în ochii oamenilor era una pe care Lance a anticipat-o în momentul în care a ales să spună adevărul, dar un episod în care a fost supus unui adevărat oprobriu.
În documentarul lansat aseară de ESPN, Lance a recunoscut că a minţit sistematic, că şi-a falsificat până şi certificatul de naştere sau că s-a dopat pentru prima oară în chiar primul an la profesionişti, dar aminteşte şi de un moment întâmplat după ce a recunoscut că a trişat.
Texanul a simţit furia oamenilor în apropiere de casa sa, însă şi-a păstrat cumpătul şi a reacţionat ca un domn.
"Când viața mea a luat turnura pe care a luat-o, mi-am spus că, indiferent ce aș face de acum încolo, tot va fi cineva care va veni la mine și mă va înjura. Dar au trecut luni, apoi ani, și deși știu mereu când mulți ar vrea să o spună, nimeni nu a făcut-o vreo 5 ani.
Apoi, stăteam într-o casă închiriată și am chemat împreună cu prietena mea un Uber, care a tras pe o stradă, fix în fața unui bar. Am traversat și un tip a început să strige: "Hei, Lance!". Îi răspund: "Da, salut, cum merge, omule?", iar el a început să mă înjure. Până să mă dezmeticesc, din bar au mai ieşit șase sau șapte oameni și toți au început să îmi vorbească urât: "Trișor nenorocit". Prietena mea mi-a zis să intru în mașină, fiindcă avea impresia că o să mă duc să-l pocnesc pe vreunul, ceea ce nu ar fi fost o idee prea inspirată.
Așa mă obișnuisem să acționez toată viața. Acum, eram șocat și furios. Eu, Lance Armstrong, nu las asemenea mizerii să mi se întâmple! Am sunat la barul respectiv. Le-am dat numărul meu de card și le-am zis că plătesc eu consumația lor, indiferent cât beau și cât mănâncă. Dar cu o singură condiție. Să le zică: "Băieți, Lance a avut grijă de tot. Și vă transmite toate dragostea sa"!", a dezvăluit texanul în documentarul realizat de ESPN.
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Turul Italiei
"Mikel Landa, descătușat!". Spaniolul amenință că va ataca tricoul roz, în Giro. Ce șanse are
ACUM O ZI
Turul Italiei
Dries de Bondt a câștigat etapa a 18-a din Giro, fiind cel mai puternic la sprintul dintre evadați
IERI LA 15:55