În absența lui Chris Froome, care era văzut de mulți specialiști ca fiind principalul favorit la câștigarea Turului Franței, ediția din acest an a Marii Bucle se anunță extrem de echilibrată și fără vreun mare favorit. În cele ce urmează analizăm fiecare pretendent la tricoul galben:
Geraint Thomas – Deținătorul trofeului și, în opinia unora, un învingător surpriză al ediției din 2018. Forma sa din 2019 nu este una grozavă, Thomas începând târziu pregătirile și neavând o evoluție bună pe munți. Singurele sale momente bune au venit în Turul Romandiei, competiție pe care a încheiat-o pe locul 3. Apoi, în Turul Elveției pornea ca principal favorit și lider al lui Team Ineos, dar a căzut în etapa a 4-a, fiind nevoit să abandoneze. În atare condiții, Thomas nu are siguranța de a fi principalul om pe care va miza Ineos, asta în condițiile în care în cursa din Hexagon va fi prezent și Egan Bernal.
Egan Bernal – Conform bookmakerilor, Bernal este cotat cu prima șansă în a-și trece în palmares primul Mare Tur din carieră. El ar fi trebuit să participe în Turul Italiei, dar o accidentare cu 7 zile înainte de startul de la Bologna l-a împiedicat să ia startul. Totuși, pentru Bernal s-a ivit această ocazie în Le Tour. Fără Froome, cu un Thomas rănit și lipsit de o formă bună, Bernal a câștigat recent Turul Elveției și pare pregătit pentru a da marea lovitură. Singura problemă la Ineos va fi gestionarea situației de către David Brailsford, care se va confrunta cu un caz asemănător cu cel din 2012, atunci când Froome era mult mai bun pe munți decât Bradley Wiggins, însă ordinele de echipă au intervenit în strategie. De urmărit situația formației britanice de-a lungul celor trei săptămâni.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Jakob Fuglsang – Ca și în Giro, Astana va alinia în Le Tour o formație puternică pentru etapele montane. Liderul lor le-a dat speranțe mari în a ocupa un loc pe cea mai înaltă treaptă pe podiumul de la Paris. Fuglsang, cu o primăvară senzațional încununată cu un succes în Liege-Bastogne-Liege, s-a dovedit de fiecare dată un rutier bun în cursele de o săptămână, dovadă fiind și succesul lui recent din Criteriul Dauphine, venit în condițiile în care luase o lună și jumătate de pauză. Însă întrebarea este: va rezista el trei săptămâni la un nivel înalt? Doar cursa ne va oferi acest răspuns. Cert este că, la momentul actual, Fuglsang pornește de la Bruxelles cu a treia șansă la trofeu.
Adam Yates – Frații Yates își vor uni forțele în Turul Franței ca să îi ofere un Mare Tur și lui Adam. Simon și-a făcut tolba în 2018 cu Vuelta, în Giro nu a impresionat, iar acum se va prezenta la start pentru a-l ajuta pe Adam să câștige tricoul galben. Britanicul a avut o evoluție constantă în 2019, terminând pe locul 2 la general în Tirreno-Adriatico și Turul Cataloniei, în timp ce în Criteriul Dauphine avea șanse bune să încheie din nou pe podium, dar din cauza unei răceli a abandonat în ultima zi. Yates se va baza pe o echipă puternică în munți, dar totul va depinde de forma pe care o va afișa în rundele cheie ale turului.
Nairo Quintana – Obsesia columbianului se învârte în jurul câștigării Turului Franței. Neputința și tactica falimentară l-au îndepărtat pe Nairo în precedentele ediții de podiumul final. Se preconizează un nou an dificil pentru Quintana la Movistar. Poate ultimul, dar în care va împărți din nou postura de lider cu Alejandro Valverde și Mikel Landa. Eusebio Unzue va miza din nou pe trei cățărători puternici, însă niciunul cu șanse reale la prima poziție în clasamentul general. Quintana a arătat multe slăbiciuni în cursele precedente, Landa a participat în Giro, iar Valverde, deși a înregistrat rezultate pozitive în Turul Occitaniei și la campionatele naționale (unde a câștigat titlul pentru a treia oară), are deja o vârstă și nu îl poate ajuta pe Nairo prea mult în munți. Cel mai probabil, Valverde va încerca să câștige cât mai multe etape de-a lungul celor trei săptămâni.
Thibaut Pinot & Romain Bardet – Cei doi francezi reprezintă principala speranță a gazdelor la un rezultat mare. Chiar cotidianul L’Equipe a titrat pe prima pagină a ediției de luni, 24 iunie, următorul titlu cu cei doi în prim-plan: „Acum ori niciodată!” Într-adevăr, pentru Bardet și Pinot anul acesta reprezintă o bună șansă de a câștiga, dar forma lor încă nu se află la un nivel optim. Spre exemplu, Bardet a reușit doar o clasare pe locul 5 în Paris-Nice și pe 10 în Criteriul Dauphine. Asta în timp ce Pinot are un loc 5 în Dauphine, câștigând totodată Tour de l’Ain și Tour de Haut Var.
Richie Porte, Steven Kruijswijk, Enric Mas, Rigoberto Uran – Cei patru vin cu aspirații mărețe, mai ales Porte, care are în jurul său o echipă Trek dedicată în totalitate. Ca și Pinot sau Bardet, Porte arată o formă destul de modestă, având șanse destul de mici la podium. Kruijswijk, de asemenea, se regăsește în aceeași situație cu Porte, în timp ce Mas își propunea la debutul stagiunii să câștige Turul Franței. Puțin probabil, mai ales dacă ne raportăm la lipsa sa de experiență, însă podiumul din Vuelta 2018 poate fi un semn al maturizării sale. Nu în ultimul rând, Uran, fost loc 2 în Le Tour, va încerca să obțină o clasare cât mai bună de-a lungul celor trei săptămâni, dar și să bifeze minim o victorie de etapă.
***
Ediția din 2019 a Turului Franței va putea fi urmărit integral pe Eurosport 1 în comentariul lui Manolo Terzian, Andrei Comșa și Alex Ciocan de-a lungul celor trei săptămâni de concurs.
Nu uita să urmărești pagina noastră de Facebook pentru a lua legătura cu echipa de comentatori și ceilalți fani. Acolo vei găsi și materiale speciale, inclusiv „Minutul lui Ciocan” sau „Rețeta lui Manolo”.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02