A fost o zi așteptată de mulți, dar puțini s-ar fi putut gândi la modul în care au decurs evenimentele în etapa a 19-a a Turului Franței. După un abandon emoționant al lui Thibaut Pinot survenit în prima parte a traseului din cauza problemelor musculare, etapa a fost scurtată ca urmare a unor condiții meteo ce au făcut ca șoseaua să fie impracticabilă înaintea cățărării finale.
Fără a fi declarat câștigător al etapei, Egan Bernal a fost cel care a profitat, tricoul galben revenindu-i după ce organizatorii au decis ca trecerea peste Col d’Iseran să fie cea în care să se calculeze timpii finali ai zilei. Columbianul de la Ineos se desprinsese împreună cu Simon Yates în fața mai multor grupuri, în timp ce Julian Alaphilippe se afla la aproximativ două minute în urmă, pierzând teren pe cățărarea de categorie specială. Între Bernal și Alaphilippe s-au aflat și restul favoriților, mai puțin Pinot, care a fost nevoit să renunțe la Turul Franței în circumstanțe nefericite.
Noul clasament general îl vede pe Bernal conducând cu un avans de 48 de secunde în fața lui Alaphilippe, în timp ce restul de patru candidați la victoria finală vor fi nevoiți să aștepte etapa de sâmbătă, care va fi decisivă, cu întârzieri de 1:16-1:55 minute. Din păcate, chiar și aceasta va fi scurtată din cauza vremii.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Pinot a părăsit turul în lacrimi și cu dureri la coapsa stângă, după ce a cerut intervenția mașinii medicale pentru a-i bandaja zona. Francezul a încercat în zadar să continue etapa, dându-și jos bandajul înainte de a continua alți kilometri buni, dar renunțând finalmente consolat de echipă.
A fost primul moment important al unei etape care a continuat cu bătălia de pe Col d’Iseran, unde Geraint Thomas a fost primul care a atacat. Văzându-l pe Alaphilippe în dificultate, Bernal a înăsprit și mai mult ritmul, iar columbianul a întrecut curând restul favoriților, dar și rămășițele unei evadări destul de puternice care i-a conținut pe Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali sau Simon Yates. Doar britanicul a reușit să rămână cu Bernal, cei doi trecând vârful la doar 13 secunde unul de celălalt.
Din senin, însă, etapa a fost neutralizată de organizatori, imaginile de la baza coborârii spre Val d’Iseire arătând apocaliptic după ce o furtună a aruncat grindină și șiroaie de apă pe șosea. Chiar și alunecări periculoase de teren și-au făcut apariția, astfel încât decizia conducerii Turului a fost una firească, în ciuda nedumeririi și frustrării aparente a multor cicliști la aflarea veștii, pe coborâre.
Etapa a 20-a de sâmbătă va decide soarta turului, iar Bernal pare marele favorit la câștigarea lui după forma arătată atât recent, cât și astăzi. Cei 130 de kilometri programați inițial vor fi drastic scurtați, însă, organizatorii spunând că noul treseu va măsura 59 de kilometri, sărind peste primele două cățărări din cauza pericolelor vremii - o alunecare de teren blocând drumul inițial. Totuși, etapa se va încheia cu cățărarea spre Val Thorens, un maraton de 33,4 kilometri cu o pantă medie de 5.5%.
Clasament general (după 19 etape): 1. Egan Bernal 78:00:42; 2. Julian Alaphilippe +0:48; 3. Geraint Thomas +1:16; 4. Steven Kruijswijk +1:28; 5. Emanuel Buchmann +1:55; 6. Mikel Landa +4:35; 7. Rigoberto Uran +5:14; 8. Nairo Quintana +5:17; 9. Alejandro Valverde +6:25; 10. Richie Porte +6:28.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02