Slovacul Peter Sagan a câștigat sprintul redus de la finalul etapei a 2-a din Turul Franței după ce plutonul a fost subțiat în ultimii 3 kilometri de o căzătură în care a fost implicat și tricoul galben și favoritul principal la victoria de etapă, Fernando Gaviria.
Ajutat de echipa Bora-Hansgrohe, Sagan l-a învins de puțin pe Sonny Colbrelli la sprintul în ușoară cățărare de la La Roche-sur-Yon. Italianul a avut un final puternic, amenințând victoria slovacului, de care s-a apropiat la aproximativ o jumătate de roată pe linia de sosire. Francezul Arnaud Demare s-a clasat al treilea, în timp ce alți sprinteri implicați în final au fost Andre Greipel și Alexander Kristoff.
Dion Smith, Sylvain Chavanel și Michael Gogl au fost cei trei evadați ai zilei, Smith câștigând singurul punct pus în joc în cățărarea de pe traseu înainte de a se lăsa „înghițit” de pluton alături de Gogl. Neo-zeelandezul a preluat și tricoul alb cu buline roșii ca urmare a poziționării sale mai bune clasamentul general. Veteranul Chavanel, aflat la a 18-a și ultima sa prezență consecutivă în Turul Franței, a rămas singur în frunte, a trecut primul la sprintul intermediar și a fost prins de pluton cu 13 kilometri înaintea finalului într-o etapă ce a trecut prin regiunea „de casă” a echipei sale, Direct Energie.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Sagan a cules 17 puncte la sprint, trecând peste linie în fața lui Gaviria, Kristoff și Demare. Columbianul a fost ghinionistul dintre ei în final, când a fost prins într-un accident colectiv și nu a mai avut timp să prindă grupul fruntaș. Gaviria și ceilalți rutieri implicați în incident – printre care și Michael Matthews – au primit același timp cu cei din frunte, momentul survenind în ultimii 3 kilometri ai etapei.
Demare a deschis sprintul în ultimele sute de metri, dar Sagan, ajutat de doi colegi în ultima parte a etapei, a fost mai puternic, trecând în frunte și rezistând în fața atacului lui Colbrelli. Slovacul a sărbătorit cu familia și prietenii săi – veniți special din țara sa natală pentru a-l vedea.
Etapa a 3-a este așteptată să schimbe din temelii clasamentul general, Sagan fiind în mare pericol de a pierde tricoul galben după contratimpul pe echipe în lungime de 35,5 kilometri programat în localitatea Cholet.
Clasament etapă: 1. Peter Sagan – 4h06min37s; 2. Sonny Cobrelli; 3. Arnaud Demare; 4. Andre Greipel; 5. Alexander Kristoff; 6. Timothy Dupont; 7. Alejandro Valverde; 8. Andrea Pasqualon; 9. John Degenkolb; 10. Philippe Gilbert.
Clasament general: 1. Peter Sagan – 8h29min53s; 2. Fernando Gaviria +0:06; 3. Sonny Colbrelli +0:10; 4. Sylvain Chavanel +0:13; 5. Philippe Gilbert +0:14; 6. Geraint Thomas +0:15; 7. Oliver Naesen +0:15; 8. Alexander Kristoff +0:16; 9. John Degenkolb +0:16; 10. Timothy Dupont +0:16.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02