A sosit momentul mult așteptat pentru pretendenții la tricoul galben. A 14-a rundă din Turul Franței a fost una scurtă, dar intensă. Doar 117 kilometri între Tarbes și Tourmalet au mai fost condimentați de o altă cățărare importantă, dar de categoria întâi, Col du Soulor.
Un teren propice pentru atacuri, dar și pentru o evadare numeroasă. Asta s-a și întâmplat încă de la început, primul atac venind chiar din partea lui Vincenzo Nibali, urmat apoi de fostul campion mondial, Peter Sagan. Cei doi au mers în tandem până li s-au alăturat alți 20 de rutieri, formându-se un grup numeros de evadați, dar care a reușit să aibă un avans de doar două minute și jumătate.
În spate, plutonul a fost condus de la început de Movistar, ibericii impunând o trenă puternică, chiar de pe Soulor, iar avansul celor din față a scăzut la sub 1 minut și jumătate. Tim Wellens a reușit să ia punctele în vârf, fiind secondat de Nibali. Cei doi au fost ajuși pe coborâre de Ellie Gesbert de la Arkea-Samsic, cei trei rulând apoi până la poalele lui Col du Tourmalet.
Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
ACUM O ORĂ
Gesbert a rămas singur în față și a luat în piept primii kilometri de pe legendara ascensiune. În spate, grupul favoriților recupera serios avantajul, francezul fiind ajuns cu 16 kilometri înainte de final. Movistar a rămas în continuare în față, iar pe timpul trenei lui Marc Soler, chiar copechiperul Nairo Quintana a fost primul desprins, columbianul arătând o formă slabă încă de pe primele pante. Anterior, Adam Yates și Romain Bardet nu au mai ținut nici ei pasul cu favoriții.
Soler a primit ordine de echipă și a încercat să-l ajute pe Quintana, dar fără folos pentru că în grup a trecut la trenă David Gaudu de la Groupama-FDJ. Acesta a subțiat și mai mult ce a mai rămas din pluton, în spate rămânând Jakob Fuglsang, Rigoberto Uran, Richie Porte, Enric Mas sau Alejandro Valverde.
Acțiunea ultimilor 3 kilometri i-a avut în prim-plan pe cei de la Jumbo-Visma, Laurens De Plus având și el o evoluție remarcabilă la trenă, dar care nu s-a dovedit ajutătoare pentru liderul echipei, Steven Kruijswijk. În schimb, Geraint Thomas, câștigătorul din 2018 al Turului Franței, a arătat primele semne de slăbiciune, fiind și el desprins cu 1,7 kilometri până la final.
În același timp, Julian Alaphilippe a rezistat eroic, dar victoria i-a revenit compatriotului său, Thibaut Pinot. Rutierul lui FDJ a atacat decisiv în ultimii 500 de metri, devenind al treilea rutier care s-a impus pe Tourmalet în istoria Turului Franței. Alaphilippe a sosit la 6 secunde pe locul doi, podiumul fiind completat de Kruijswijk. Egan Bernal a venit la 8 secunde, Landa la 14 secunde, Uran la 30 de secunde și Thomas la 36 de secunde.
Așadar, în clasamentul general Alaphilippe și-a mărit avansul la 2 minute și 2 secunde față de Thomas, asta în condițiile în care duminică vom avea o rundă dificilă între Limoux și Foix, pe traseu fiind repertoriate trei cățărări de categoria întâi (inclusiv finalul) și una de categoria a doua.
Clasamentul etapei a 14-a: 1. Thibaut Pinot, 2. Julian Alaphilippe +0:06, 3. Steven Kruijswijk +0:06, 4. Emanuel Buchmann +0:08, 5. Egan Bernal +0:08, 6. Mikel Landa +0:14, 7. Rigoberto Uran +0:30, 8. Geraint Thomas +0:36, 9. Warren Barguil +0:38, 10. Jakob Fuglsang +0:53.
Clasamentul general (după 14 etape): 1. Julian Alaphilippe, 2. Geraint Thomas +2:02, 3. Steven Kruijswijk +2:14, 4. Egan Bernal +3:00, 5. Emanuel Buchmann +3:12, 6. Thibaut Pinot +3:12, 7. Rigoberto Uran +4:24, 8. Jakob Fuglsang +5:22, 9. Alejandro Valverde +5:27, 10. Enric Mas +5:38.
Ciclism
Egan Bernal s-a accidentat grav la un antrenament și a ajuns în spital
ACUM 20 ORE
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29