După 15 etape din cele 21 programate, Team Sky se află în fruntea Turului Franței, după cum era de așteptat. Surprinzător este, însă, faptul că nu Chris Froome este cel ce îmbracă tricoul galben, ci coechipierul său, Geraint Thomas.
Victoria din etapa a 11-a i-a adus „locotenentului” prima poziție în clasamentul general, acesta fiind avantajat și de pierderea a aproape un minut de către Froome în prima etapă a competiției. Ușor, dar sigur, Thomas și-a mărit avansul la 1 minut și 39 de secunde în fața coechipierului său, ajutat fiind de două victorii consecutive în etapele muntoase din săptămâna a doua.
Astăzi intrăm în linie dreaptă, prima dintre cele șase etape rămase prezentând trei cățărări dificile, dar un final în coborâre. Numai etapa a 17-a va mai prezenta un final de etapă în cățărare, genul de etapă care este cel mai probabil să facă diferențe semnificative în clasamentul general. Întrebările de pe buzele tuturor sunt dacă Team Sky va inversa rolurile în acest an, oferindu-i lui Thomas șansa să câștige, și dacă rivalii echipei vor putea să surprindă, răsturnând clasamentul.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Răspunsul la cea de-a doua întrebare este așteptat să fie negativ. Tom Dumoulin, cel mai apropiat adversar al celor de la Sky, are de recuperat 1 minut și 50 de secunde față de Thomas, și 11 secunde față de Froome. Olandezul – ca și Froome, venit în Franța după ce a participat și în Turul Italiei – este în formă și este văzut ca principalul pericol pentru echipa britanică, dar săptămâna a treia a unui mare tur este una dificilă, iar Dumoulin ar putea resimți oboseala.Primoz Roglic se află al patrulea în clasamentul general, la 2 minute și 38 de secunde de lider, și impresionează din nou într-un tur de trei săptămâni, însă pare incapabil de un atac decisiv.
De altfel, atât Roglic cât și Dumoulin sunt cicliști care nu pot fi considerați cățărători puri, ci mai degrabă contratimpiști transformați în rutieri buni de general. Săptămâna a treia propune, printre cele câteva etape muntoase – dintre care doar una cu final în cățărare – și un contratimp de 31 de kilometri ce conține și o cățărare semnificativă. Cei patru rutieri din față sunt așteptați să mărească diferențele ce-i separă de cei de la locul 5 în jos, iar pozițiile în clasament ale lui Thomas, Froome, Dumoulin și Roglic s-ar putea în mare parte păstra.
Întrebarea ce rămâne în discuție este, astfel, cum va acționa Team Sky, dar și Thomas sau Froome pe plan individual. Cel din urmă caută a cincea victorie în Turul Franței, prezența lui fiind deja controversată până peste măsură după ce a fost absolvit de vină de către UCI în cazul salbutamol în săptămâna premergătoare competiției. Froome a demonstrat în repetate rânduri că forma lui cea mai bună se face văzută în săptămâna a treia, în timp ce Thomas se află pentru prima dată în postura de a conduce un mare tur în fazele sale finale.
Diferența dintre cei doi este însă una de luat în seamă. În ziua de pauză de luni, Froome a declarat că atât timp cât victoria finală rămâne în cadrul echipei Sky, el este mulțumit, dar răspunsul său diplomatic trebuie luat cu o doză de scepticism. Team Sky are în față o situație neobișnuită și trebuie să o trateze cât se poate de serios. Se spune că totul se joacă pe șosea în această ultimă săptămână, însă deciziile grele se fac în cadrul conducerii echipei.
Clasament general: 1. Geraint Thomas – 62h 49min 47s; 2. Chris Froome +1:39; 3. Tom Dumoulin +1:50; 4. Primoz Roglic +2:38; 5. Romain Bardet +3:21; 6. Mikel Landa +3:42; 7. Steven Kruijswijk +3:57; 8. Nairo Quintana +4:23; 9. Jakob Fuglsang +6:14; 10. Daniel Martin +6:54.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02