După două victorii la rând în Turul Franței (2020 și 2021), Tadej Pogacar dă iar o reprezentație de gală în Marea Buclă. Excelent în contratimpul individual din prima etapă, slovenul de 23 de ani a impresionat și în etapa a 5-a, cu pavate - teoretic runda pregătită special de Jumbo, care și-a adus 4 rutieri de clasice ca să facă diferența -, dar cel mai mult a ieșit la rampă pe cățărările din ultimele două zile.
Joi, Tadej s-a impus într-o rundă în care i-a învins pe puncheuri, "Bling" Matthews, bunul său prieten și partener de antrenament venind pe doi, iar ieri a arătat încă o dată că e cel mai bun cățărător, pe Super Planche des Belles Filles. Adică locul în care, în urmă cu doi ani, îi sufla lui Roglic tricoul galben, la contratimp, în penultima etapă.
UAE a controlat perfect runda de ieri, iar Pogacar a fost cu poarta goală, deși Jonas Vingegaard a încercat pe final să îl atace. Rutierul lui Jumbo-Visma pare singurul în măsură să îi pună probleme lui Tadej anul acesta, iar acest lucru e împărtășit și de Sepp Kuss, locotenentul de nădejde în munți pentru liderii echipei olandeze.
Turul Franței
"Tremura tot!" Vingegaard, de la puștiul paralizat de frică, la un mic "canibal" al Turului Franței
26/07/2022 LA 11:35
"Cred că e un semn extraordinar că Jonas a putut să lupte pentru victorie azi (n.r. vineri). În mod normal, finisul acesta e unul perfect pentru Pogacar. Cred că Jonas e mai bun de la o zi la alta și în marile etape din Alpi va fi și mai puternic decât e acum", a spus Kuss, citat de velonews.com.

Jumbo-Visma e all-in în lupta cu Pogacar pentru tricoul galben

În prezent, Vingegaard, locul 2 din Turul Franței în 2021, când a avut rolul de lider după abandonul lui Roglic, e la doar 35 de secunde de tricoul galben. Evident, logica spune că distanța dintre cei doi se va mări, cu fiecare etapă montană care trece, dar Kuss e convins că Jumbo-Visma are șanse reale să ajungă în galben la Paris, după ce în primele etape Wout Van Aert a îmbrăcat tricoul de lider.
"Cred că rezultatul de azi îi dă lui Jonas multă încredere. A fost atât de aproape să îl bată pe Tadej într-un final care i se potrivește atât de bine slovenului. Simt că avem o echipă foarte puternică și suntem foarte motivați", a mai spus Kuss, care a lăudat și prestația lui Roglic. Slovenul a căzut în etapa cu pavate și și-a pus singur umărul la loc, iar vineri a sosit pe 3, în urma celor doi rutieri care vor lupta pentru victoria finală. "Nu am fost așa surprins de rezultatul lui Primoz. El mereu luptă, indiferent de ce i se întâmplă în cursă. E greu să mergi la cel mai înalt nivel după o căzătură, dar e foarte puternic mental și nu cedează niciodată".
Azi ne așteaptă o etapă care pare croită pentru evadare. În cazul în care atacanții zilei nu vor avea succes, vom vorbi de o luptă pentru victorie între puncheuri, evident dacă Pogacar nu are în plan tripla.
De notat și faptul că Tadej a devenit în această săptămână cel mai tânăr rutier din istorie care câștigă etape în 3 ediții de Turul Franței diferite.
Turul Franței
Enric Mas, locul 11 în Turul Franței, a abandonat. Ibericul, pozitiv la COVID-19
22/07/2022 LA 11:48
Turul Franței
Știm în proporție de 99,99% toate tricourile distinctive din Turul Franței. Jumbo-Visma și restul
22/07/2022 LA 06:50