După ce anul trecut a beneficiat de abandonul lui Roglic şi a devenit rutierul protejat al Jumbo Visma, sosind în final pe doi la general, după Pogacar, acum Vingegaard are din nou rolul de lider al olandezilor, după ce Primoz a căzut şi şi-a dislocat umărul.
Slovenul lui Jumbo nu e complet ieşit din lupta la general, dar îi va fi aproape imposibil să recupereze ecartul de aproape 3 minute faţă de conaţionalul Pogacar. În schimb, Vingegaard e la doar 39 de secunde, şi deşi rutierul UAE a părut de neclintit până acum, căţărătorul danez plănuieşte să îl atace.
Locul 2 e onorant pentru Jonas, dar acesta e decis să iasă la "bătaie". Şi o va face chiar din această săptămână, în Alpi, pentru că în ultimele runde e de aşteptat ca Pogacar să câştige în raport cu el. Asta pentru că urmează în penultima etapă un contratimp de peste 40 de kilometri. În 2020, tânărul sloven câștiga în penultima etapă Turul Franței, în fața conaționalului său, Primoz Roglic, după un contratimp. Chiar dacă atunci vorbeam de o etapă în cățărare (acum traseul va fi plat) şi chiar dacă Vingegaard se descurcă la rândul său foarte bine contra-cronometru, e de aşteptat ca Pogacar să câştige în raport cu toţi oamenii de general în acea etapă. Ca atare, liderul Jumbo va ataca de acum, iar runda pe care şi-a încercuit-o pare cea de joi, cu final pe Alpe D'Huez.
Turul Franței
"Tremura tot!" Vingegaard, de la puștiul paralizat de frică, la un mic "canibal" al Turului Franței
26/07/2022 LA 11:35
"Alpe D'Huez e o căţărare specială, sunt mereu foarte mulţi spectatori pe ea, iar acest lucru îmi dă un sentiment grozav. Vorbim de o căţărare mitică şi cred că mi se potriveşte mult mai bine decât ascensiunile de până acum", a spus Vingegaard pentru Eurosport Spania, pentru ca apoi să admită că stilul său ofensiv nu e o garanţie a succesului: "Diferenţa dintre noi e cât diferenţa dintre o zi bună şi una proastă. Problema e că Tadej nu are zile proaste. E foarte foarte puternic, dar noi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a-l provoca. Dar nu e doar despre mine şi Tadej, în cursă mai sunt şi alţi rutieri puternici, cu siguranţă şi ei plănuiesc să îl atace".

Două etape teribile în Alpi, pentru soarta tricoului galben

Mulţi dintre specialişti anticipează că, după etapa de azi - una pentru evadare, în care nu se vor crea ecarturi la general -, următoarele două runde pot fi decisive pentru a avea o reprezentare cât mai corectă a modului cum va arăta clasamentul final. Iată mai jos caracteristicile celor două runde uimitoare, de miercuri şi joi.
https://i.eurosport.com/2022/06/20/3395961.jpg
Etapa 11 (13 iuoie - Albertville - Col de Granon)
Prima zi cu adevărat teribilă din Alpi. În drumul spre Col du Granon, avem de trecut Col du Telegraphe și Col du Galibier, un monstru lung de 17,7 kilometri, cu o pantă medie de 6,9%.
Se ajunge pe două cățărări diferite la peste 2000 de metri altitudine, tărâmul columbienilor. Anticipăm ecarturi mari între favoriți, în sensul că, după această rundă vom ști care sunt cei 5-6 rutieri cu șanse reale la podium. Sau, mai bine spus, cu şanse la locul 3, pentru că, dacă nu apar căzături sau COVID-19, cu greu cineva poate să se amestece în lupta Pogacar - Vingegaard.
https://i.eurosport.com/2022/06/22/3397050.jpg
Etapa 12 (14 iulie - Briancon - Alpe D'Huez)
Având în picioare Col du Granon, Col du Telegraphe și Col du Galibier, de miercuri, plutonul va avea parte joi de o nouă rundă teribilă.
În drumul spre Alpe D'Huez se va ajunge iar pe Galibier, de pe alt versant , pentru ca apoi să se treacă peste Col de la Croix de Fer. Vorbim de peste 50 de kilometri de căţărare, ca "aperitiv" pentru Alpe D'Huez.
Această ultimă căţărare mitică de joi are 13,8 kilometri şi o pantă medie de 8,1%. Vorbim de o căţărare destul de regulată, pe placul lui Vingegaard (şi a lui Geraint Thomas, liderul Ineos). Cu 4 kilometri înainte de final e şi cel mai greu kilometru al ascensiunii, cu o pantă de 11,5%, acesta fiind un loc ideal pentru atac. Trebuie spus că ultimii 3 kilometri sunt mai moi, dar va fi teribil de greu pentru cei mai mulţi să ajungă la finish, având în vedere cât de mult au avut de muncit miercuri şi joi.
Mă simt bine, a fost o primă săptămână foarte grea de Turul Franţei, dar forma e foarte bună şi sper să am zile din ce în ce mai bune în continuare. Nu am căzut, dar am fost ghinionist în etapa de pavate, când din cauza unei căzături în faţa mea, am fost întârziat. Vom continua să luptăm, atât eu cât şi Primoz, care e în continuare în cărţi pentru general | Jonas Vingegaard
Turul Franței
Enric Mas, locul 11 în Turul Franței, a abandonat. Ibericul, pozitiv la COVID-19
22/07/2022 LA 11:48
Turul Franței
Știm în proporție de 99,99% toate tricourile distinctive din Turul Franței. Jumbo-Visma și restul
22/07/2022 LA 06:50