Etapa a 10-a din Turul Franței a fost una destinată evadării, iar calculele specialiștilor s-au respectat. Majoritatea echipelor au dorit să-și trimită unul sau mai mulți oameni în evadare, iar aceasta s-a format cu greu, mai ales că prima parte a cursei a fost în coborâre.
În cele din urmă, un grup de 25 de rutieri s-a desprins de pluton, iar cum cel mai bine clasat la general dintre aceștia era Lennard Kamna (la aproape 9 minute de Popgacar), evadarea a primit liber.
Cursa a fost întreruptă minute bune, după ce un grup de protestatari a blocat șoseaua. În cele din urmă, aceștia au fost îndepărtați, iar etapa s-a reluat, cu ecartul inițial dintre evadare și pluton.
Turul Spaniei
Tadej Pogacar nu va merge în Vuelta! Slovenul și-a fixat alte două obiective în finalul sezonului
26/07/2022 LA 11:11

Haos în Turul Franței! Protestatarii au blocat șoseaua și etapa a 10-a a fost întreruptă minute bune

Pierre Rolland (B&B Hotels) și Alberto Bettiol (Education Easy Post) au încercat atacuri solitare din grupul fruntaș, dar nu le-a ieșit. La jumătatea cățărării finale, Montee de l'altiport de Megeve (19.3 km / 4%), 11 rutieri erau în față.
Luis Leon Sanchez (Bahrain) a atacat cu aproximativ 5,5 kilometri înainte de finish, dar a fost ajuns la intrarea ăn ultimul kilometru. Magnus Cort (Education Easy Post) și Nick Schultz (Bike Exchange) au fost cei mai puternici și s-au luptat la sprint pentru victorie.
Danezul a avut câștig de cauză, învingându-și rivalul cu numai un vârf de roată. Cort a obținut astfel a doua sa victorie în Turul Franței, după ce mai câștigase o etapă la ediția din 2018, tot după un sprint dintr-un grup redus. Pe locul 3 s-a clasat Luis Leon Sanchez.

Tadej Pogacar și-a păstrat tricoul galben

Plutonul a ajuns la aproximativ 9 minute de câștigătorul etapei, ceea ce înseamnă că Tadej Pogacar și-a păstrat tricoul galben. Liderul la zi al clasamentului general și-a păstrat distincția pentru numai 11 secunde față de Lennard Kamna, care a fost în evadare și a terminat la 22 de secunde de învingător.
Pogacar a sprintat pe ultimii zeci de metri, în încercarea de a mai câștiga câteva secunde în raport cu principalii săi rivali, dar nu a mai reușit acest lucru. Slovenul nu a cedat deliberat șefia clasamentului general, așa cum unii specialiști spuneau că e indicat, mai ales după ce UAE a rămas cu numai 6 oameni în cursă.
Covid-ul a făcut ravagii în lotul echipei lui Pogacar. După ce l-a pierdut pe Vegard Stake Laengen, echipa lui Pogacar a rămas și fără George Bennett, depistat și el pozitiv la un test efectuat în această dimineață. În plus, Rafal Majka a avut rezultate necloncudente la un test, dar a fost lăsat să continue cursa, însă riscul de a avea un rezultat pozitiv în zilele următoare este uriaș.
Chiar dacă în ziua de pauză toți rutierii din pluton au avut rezultate negative, organizatorii au intrat în oarecare panică și au decis ca de mâine accesul publicului și al preei să fie interzis la start. Astfel, se încearcă diminuarea riscului de infectare a rutierilor.
Etapa a 11-a va fi una extrem de importantă, deoarece va fi prima zi cu adevărat teribilă din Alpi. În drumul spre Col du Granon, plutonul va trece peste Col du Telegraphe și Col du Galibier, un monstru lung de 17,7 kilometri, cu o pantă medie de 6,9%. Se ajunge pe două cățărări diferite la peste 2000 de metri altitudine, astfel că e de așteptat ca după această etapă să se cristalizeze grupul de 5-6 rutieri care va lupta pentru ultima treaptă a podiumului, în contextul în care e greu de crezut că Pogacar și Vingegaard nu vor fi pe primele două poziții la Paris.
Turul Franței
Eddy Merckx știe de ce Pogacar a pierdut Turul Franței! Care a fost marea eroare a slovenului
24/07/2022 LA 13:57
Turul Franței
Jonas Vingegaard, primele reacții după victoria din Turul Franței! Ce a spus despre Pogacar
23/07/2022 LA 20:54