Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Turul Franței 2022 | Van Aert, favorit la tricoul verde! Ierarhia cățărătorilor, greu de anticipat

Nicu Savin

Publicat 30/06/2022 la 13:57 GMT+3

Turul Franței 2022 | Au mai rămas doar o zi până la startul celei mai importante curse cicliste din lume, iar Eurosport a încercat să identifice cine sunt marii favoriți la câștigarea tricourilor distinctive, în afară de cel galben.

Wout van Aert, ici lors du Critérium du Dauphiné, a fait du maillot vert du Tour de France 2022 un objectif

Credit imagine: Getty Images

Turul Franței 2022 va porni la drum pe 1 iulie, cu un contratimp de 13 kilometri pe străzile din Copenhaga. Cea de-a 109-a ediție a "Marii Bucle" va mai rămâne încă două zile în Danemarca, după care întreg plutonul se va muta în Franța.
Ca de fiecare dată, marea atenție se va îndrepta către bătălia pentru tricoul galben, care se va da probabil între cei doi sloveni, Tadej Pogacar și Primoz Roglic. Faptul că dominația acestora pare evidentă a determinat multe echipe și rutireri să-și fixeze alte obiective, iar câștigarea unui alt tricou dinstinctiv în afară de cel galben ar fi o mare reușită pentru orice sportiv.

Turul Franței 2022 | Wout Van Aert pare fără rival în lupta pentru tricoul verde

Clasamentul pe puncte va reprezenta cu siguranță un punct de atracție pentru mulți dintre cei implicați. Wout Van Aert este cel mai îndreptățit să spere că va fi pe podiumul de la Paris în verde, chiar dacă principala sa menire este să-l ajute pe Roglic să câștige tricoul galben.
Belgianul a demonstrat că are capacitatea de a câștiga puncte în orice gen de etapă. Van Aert a vorbit despre obiectivul său în acest Tur al Franței și nu a ascuns faptul că își dorește tricoul verde și că nu vede nicio problemă în faptul că echipa are ca principal obiectiv clasamentul general, prin Roglic sau Vingegaard.
"Nu văd nicio problemă în combinarea ambelor obiective. Am dovedit că pot face asta.Această echipă visează la tricoul galben de câțiva ani. Aș dori să contribui la asta. Câștigarea tricoului verde necesită un mare consum de energie, dar am mai multă libertate decât în ​​anii precedenți", a spus Van Aert, citat de Sporza.
Van Aert a participat de 3 ori în Turul FRanței până acum, dar nu a contat niciodată în clasamentul pe puncte, cea mai bună clasare a sa fiind locul 5, în 2020 și 2021. În cei 3 ani în care a alergat în cea mai importantă competiție din lume belgianul a câștigat 6 etape.
Poate singurul om în stare să-i pună probleme lui Van Aert în lupta pentru tricoul verde este Fabio Jacobsen. Olandezul este singurul sprinter al celor de la Quick Step, după ce Mark Cavendish a fost lăsat acasă. Britanicul a câștigat 4 etape și tricoul verde anul trecut, dar Patrick Lefevere a decis să meargă numai pe mâna lui Jakobsen în Turul Franței, deși Cavendish a arătat o formă de zile mari în ultima vreme. Decizia a fost de neînțeles pentru mulți specialiști, mai ales că veteranul sprinter ar fi avut nevoie de o singură victorie pentru a-l depăși pe Eddy Merckx în clasamentul oamenilor cu cele mai multe succese de etapă în "Marea Buclă".
Totuși, șansele lui Jakobsen la tricoul verde sunt relativ mici, deoarece el nu poate lua puncte decât în etapele perfect plate, iar acestea nu sunt la fel de multe ca în anii precedenți.
Pe lângă Jakobsen, oameni ca Jasper Philipsen (Alpecin Fenix), Mads Pedersen (Trek), Dylan Groenewegen și Michael Matthews (Bike Exchange) sau chiar Peter Sagan (Total Energies) ar putea emite pretenții la tricoul verde, dar în mare măsură acest lucru se poate întâmpla numai dacă Wout Van Aert va avea probleme de sănătate sau își va schimba din mers obiectivul și va reunuța la lupta din ierarhia pe puncte.
Câștigătorul tricoului verde nu va câștiga doar faimă, ci și o sumă importantă de bani, conform listei cu premii anunțate de organizatori. 25.000 de € va încasa omul care va aduna cele mai multe puncte pe parcursul celor 21 de etape.
Organizatorii au anunțat deja cum se va puncta în fiecare rundă. Există două tipuri de etape, în cele plate existând mai multe puncte la final și la sprinturile intermediare decât în cele montane sau de contratimp.
  • Etape în mare parte plate, fără dificultăți majore (Et. 2, 3, 4, 5, 6, 8, 13, 15, 19, 21): de la locul 1 la locul 15 (50 puncte -30-20-18-16-14-12-10-8-7- 6-5-4-3-2).
  • Etapele montane (Et.4, 9, 11, 12, 17, 18) - de la locul 1 la locul 15 (20-17-15-13-11- 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1).
  • Etapele de contratimp (Et. 1 și 20) - de la locul 1 la locul 15 (20-17-15-13-11- 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1).
Ultimii 5 câștigători ai tricoului verde
  • 2017 - Michael Matthews
  • 2018 - Peter Sagan
  • 2019 - Peter Sagan
  • 2020 - Sam Bennett
  • 2021 - Mark Cavendish
Romain Bardet, vainqueur du maillot à pois du Tour de France 2019.

Turul Franței 2022 | Clasamentul cățărătorilor, foarte greu de anticipat

Tricoul alb cu buline roșii va reprezenta și el o miză pentru anumiți rutieri, dar nimeni nu pleacă neapărat cu acest obiectiv în cursă. De obicei, rutierii care ratează orice șansă la un loc bun în ierarhia generală își stabilesc din mers acest obiectiv, deoarece pot pleca în evadări și acumula puncte pe cățărări.
Evident, echipele mai mici își pot fixa din timp acest țel. În același timp, rutierii care se bat pentru tricoul galben pot fără probleme să câștige și ierarhia cățărătorilor, dar totul depinde de conjunctură și de ce ecarturi vor fi între lideri pe final. De exemplu, în ultimii doi ani acest tricou i-a revenit lui Tadej Pogacar, care a câștigat și generalul. Echipele care vizează tricoul galben au în componență mulți rutieri capabili să câștige tricoul cu buline, dar aceștia vor avea cu totul alte obiective și e greu de crezut că se vor bate pentru acest tricou.
Astfel, oameni ca Thibaut Pinot sau Romain Bardet, câștigător în 2019, ar putea să-și propună câștigarea tricoului alb cu buline roșii, dacă nu vor putea ține pasul în clasamentul general. În cazul în care vor pierde mult timp în prima parte a competiției, cu siguranță vor viza victorii de etapă în partea a doua. Ei vor pleca în evadări și asta le va aduce puncte consistente în clasamentul cățărătorilor.
Un alt rutier cu șanse bune la tricoul cu buline este Ruben Guerreiro. Education Easy Post îl are ca lider pe Rigoberto Uran, astfel că portughezul poate avea mână liberă să vizeze succese de etapă, dar și câștigarea unui tricou distinctiv. E a câștigat clasamentul cățărătorilor în Giro 2020, deci știe cum să abordeze o astfel de bătălie.
Michael Storer și David Gaudu (Groupama FDJ), Giulio Ciccone (Trek), Geoffrey Bouchard (AG2R) sau Pierre Rolland (B&B Hotels) sunt alți oameni care ar putea viza să plece acasă cu tricoul alb cu buline roșii și cu cei 20.000 de € acordați câștigătorului.
Pe parcursul celor 21 de etape sunt 61 de cățărări repertoriate în vârful cărora se acordă puncte, în funcție de dificultatea acestora.
  • Categorie specială (7) - 20-15-12-10-8-6-4-2 puncte
  • Categoria 1 (10) - 10-8-6-4-2-1 puncte
  • Categoria 2 (6) - 5-3-2-1 puncte
  • Categoria 3 (12) - 2-1 puncte
  • Categoria 4 (22) - un punct
În fine, un alt tricou pus în joc este cel alb, destinat tinerilor sub 25 de ani. În mod normal, acesta va ajunge tot pe umerii lui Tadej Pogacar, la fel ca în ultimii doi ani. În cazul în care slovenul va avea probleme și nu va termina competiția, atunci oameni precum Brandon McNulty (UAE Team Emirates), Andreas Leknessund (DSM), Michael Storer (Groupama-FDJ), Andrea Bagioli (Quick-Step Alpha Vinyl) sau britanicul Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) ar putea spera la tricoul alb.
Turul Franței 2022 va avea loc între 1 și 24 iulie și va fi transmis în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo