Victoria de etapă i-a revenit lui Cesare Benedetti. La capătul unei prime zile dificile dintr-un șir care va scutura clasamentul general, italianul a fost cel mai puternic, sprintând dintr-un grup care i-a mai conținut pe Damiano Caruso, Edward Dunbar, Gianluca Brambilla și Eros Capecchi.
Polanc, care a făcut la rându-i parte dintr-o evadare masivă care a fost lăsată să se îndepărteze de pluton, a trecut linia de sosire la 25 de secunde după Benedetti. Slovenul a preluat astfel șefia clasamentului general de la coechipierul său, Valerio Conti. Primoz Roglic îl urmează în clasamentul tricoului roz la mai bine de patru minute, înainte ca turul să se îndrepte cu certitudine spre munții care vor defini competiția.
Roglic se bucură în continuare de un avans de 1 minut și 44 de secunde în fața celui mai apropiat rival în clasamentul general, Vincenzo Nibali. Etapa a 12-a a fost o ocazie bună pentru favoriții mai îndepărtați să câștige înapoi din timpul pierdut în prima jumătate a turului, iar Miguel Angel Lopez și Mikel Landa au profitat, recuperând 28 de secunde în fața celorlalți candidați la tricoul roz.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Evadarea de 25 de oameni s-a format după aproximativ 15 kilometri din cei 158 ai etapei, iar avansul acesteia a ajuns chiar și la 15 minute în fața plutonului. Brambilla a trecut primul peste singura cățărare repertoriată a zilei și totodată prima de categorie 1 a turului, în timp ce diverse atacuri mai mult sau mai puțin reușite au avut loc în pluton.
Fragmentat, grupul din frunte a ajuns să-i conțină doar pe Brambilla, Capecchi, Dunbarm Caruso și Benedetti, iar ultimul din aceștia a atacat pe cățărarea abruptă și scurtă dinaintea finalului. Cu toate acestea, Brambilla și Capecchi au fost mai puternici, cu Dunbar urmându-i. Un joc de-a șoarecele și pisica le-a permis lui Benedetti și Caruso să se alăture grupului în ultimul kilometru, iar rutierul celor de la Bora a trecut primul linia de sosire.
Etapa a 13-a din Turul Italiei este prima de cinci stele și îi duce pe cicliști de la Pinerolo la Lago Serru. Cei 196 de kilometri sunt de departe cei mai grei de până acum și vor permite atacuri în rândul favoriților la clasamentul general. O cățărare de categoria 1 la Colle del Lys (14.9 kilometri cu înclinație de 6.4%) e urmată de alta de categoria a 2-a la Pian del Lupo (9.4 kilometri cu 8.7%), iar ziua se încheie cu lunga urcare spre Lago Serru – 20.3 kilometri cu pantă de 5.9%. Sectoarele finale sunt și cele mai grele. Ultimii 5 kilometri au o înclinație medie de 9.2%, o porțiune de 500 de metri cu 12.4% urmând să fie probabil decisivă înaintea unei ultime porțiuni mai dulci.
Clasamentul etapei a 12-a: 1. Cesare Benedetti; 2. Damiano Caruso +0:00; 3. Edward Dunbar +0:00; 4. Gianluca Brambilla +0:02; 5. Eros Capecchi +0:06.
Clasamentul general după 12 etape: 1. Jan Polanc; 2. Primoz Roglic +4:07; 3. Valerio Conti +4:51; 4. Eros Capecchi +5:02; 5. Vincenzo Nibali +5:51.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02