Cinci cățărări și un traseu propice pentru a face diferențe semnificative înainte de contratimpul final de la Verona. Așa cum era de așteptat, de la început s-a format o evadare de peste 12 rutieri ce i-a conținut, printre alții, pe Fausto Masnada, Mikel Nieve sau Pello Bilbao. Problema evadaților, care reușiseră la un moment să aibă un avans de trei minute și jumătate, a venit pe Passo Manghen, Cima Coppi din acest an în Giro.
Masnada a atacat încă de pe primele pante, menținând apoi un avans constant de un minut. În grupul favoriților au apărut primele accelerări din partea echipei Astana, care îi pregătea terenul lui Miguel Angel Lopez. Cehul Jan Hirt a dus o trenă fantastică, reușind să anuleze evadarea și să apropie ce a mai rămas din pluton la doar 20 de secunde de Masnada. Totuși, rutierul de la Androni a trecut primul pe Manghen, fiind prins apoi de grupul favoriților pe coborâre.
Lucrurile s-au calmat în etapă și s-a format o nouă evadare, în timp ce în pluton Movistar a preluat trena. Acțiunea a reînceput pe Croce d’Aune și Monte Avena, când Lopez și-a pus locotenenții la treabă pentru a subția grupul principal, dar de această dată Movistar a reacționat bine și nu a permis să se desprindă. Pe coborâre Nibali l-a atacat pe Roglic, alături de italian venind repede Carapaz și Mikel Landa, duo-ul de la Movistar. Apoi, pe Avena (6 kilometri cu o pantă medie de 7,6%) Nibali, Landa și Carapaz s-au desprins decisiv de Roglic, în timp ce Lopez a căzut pe cățărare din cauza unui spectator, pierzând astfel orice șansă la un podium la Verona.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Între timp, Nibali, Carapaz și Landa i-au ajuns pe evadați și s-a ajuns pe final la un grup de șapte rutieri. Victoria de etapă s-a dat între Landa și Bilbao, rutierul de la Astana fiind mai puternic pe final, obținând al doilea succes de la actuala ediție. Podiumul a fost completat de Ciccone la două secunde, iar Nibali și Carapaz au sosit la patru secunde.
În clasamentul general Carapaz și-a păstrat avansul de 1 minut și 54 de secunde față de Nibali, iar Landa a urcat pe podium la 2:53 de colegul său. Roglic a căzut pe patru la 3:16, dar la contratimpul de mâine are o șansă bună de a reveni pe ultima treaptă a podiumului.
Prin urmare, ultima zi din Turul Italiei 2019 va consta într-un contratimp vălurit în Verona în lungime de 17 kilometri. Carapaz pare însă virtual câștigător al competiției.
Clasamentul etapei a 20-a: 1. Pello Bilbao, 2. Mikel Landa +0:00, 3. Giulio Ciccone +0:02, 4. Richard Carapaz +0:04, 5. Vincenzo Nibali +0:04.
Clasamentul general după 20 de etape: 1. Richard Carapaz, 2. Vincenzo Nibali +1:54, 3. Mikel Landa +2:53, 4. Primoz Roglic +3:16, 5. Bauke Mollema +5:51.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02