Al treilea weekend din Giro a debutat cu o rundă scurtă, dar foarte intensă. Cinci ascensiuni, printre care și Colle San Carlo (10 kilometri cu pantă medie de 9%) au intrat în„meniul” de astăzi, finalul fiind la Courmayeur, o stațiune franceză ce a mai găzduit finalul din Turul Italiei doar o singură dată, în 1959.
Acțiunea serioasă a început încă din primii kilometri, atunci când s-a format pe cățărarea de categoria a doua Verrayves o evadare formată din opt rutieri. Movistar, Mitchelton-Scott și Bahrain-Merida și-au trimis câte un om sau doi (în cazul lui Mitcheton), în timp ce în grupul principal trena a fost dusă de Jumbo-Visma, așa cum s-a întâmplat și în ziua anterioară.
Dacă în față Giulio Ciccone a câștigat primele trei cățărări și a reușit să își consolideze un avans important în clasamentul cățărătorilor, în spate lucrurile au fost liniștite până pe Colle San Carlo. Chiar la poalele ascensiunii avansul evadării a scăzut de la două minute la mai puțin de 30 de secunde. În grupul principal Bahrain-Merida a preluat trena, Damiano Caruso (aflat în evadarea zilei) s-a lăsat prins de pluton și a impus un ritm puternic. Pe San Carlo rutierii din evadare au fost prinși, dar primul atac serios a fost dat de Carapaz, unul din liderii lui Movistar, cu patru kilometri până în vârful ascensiunii de categoria întâi.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Ceilalți lideri nu l-au urmat pe ecuadorian, care și-a conturat un avans de 30 de secunde în vârf și l-a menținut pe coborâre. Apoi, la Courmayeur, unde s-a urcat 6 kilometri pe o pantă maximă de 5%, Carapaz și-a mărit avansul la peste 1 minut față de Primoz Roglic, Vincenzo Nibali, Rafal Majka, Mikel Landa și Miguel Angel Lopez. În final, Carapaz a câștigat runda a 14-a din Giro cu un avans de 1:32 față de Simon Yates, britanicul care a arătat și în această zi slăbiciuni pe cățărări, dar a atacat pe o porțiune de fals plat spre final, fiind lăsat de grupul principal să se desprindă. De menționat că favoriții la tricoul roz au terminat la 1:54, astfel că ecuadorianul de la Movistar a preluat tricoul roz pentru doar șapte secunde față de Roglic.
Duminică ne așteaptă mini Turul Lombardiei. Traseul de la Ivrea la Como ce însumează 232 de kilometri are un teren propice pentru atacuri în ultima sa parte.
Clasamentul etapei a 14-a: 1. Richard Carapaz, 2. Simon Yates +1:32, 3. Vincenzo Nibali +1:54, 4. Rafal Majka +1:54, 5. Mikel Landa +1:54
Clasamentul general după 14 etape: 1. Richard Carapaz, 2. Primoz Roglic +0:07, 3. Vincenzo Nibali +1:47, 4. Rafal Majka +2:10, 5. Mikel Landa +2:50.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02