Getty Images

Turul Italiei: Carapaz se impune în etapa a 4-a, Roglic câștigă teren în clasamentul general

Turul Italiei: Carapaz se impune în etapa a 4-a, Roglic câștigă teren în clasamentul general
By Eurosport

The 14/05/2019 at 18:44Updated The 15/05/2019 at 11:01

Etapa a 4-a din Giro d’Italia i-a revenit lui Richard Carapaz după ce o căzătură în ultimii kilometri a rupt plutonul, Primoz Roglic profitând.

Ceea ce fusese o etapă relativ simplă a fost aruncată în haos în ultimii kilometri, după mai multe căzături i-au implicat și pe favoriții pentru tricoul roz, mai puțin pe purtătorul acestuia, Primoz Roglic. Richard Carapaz s-a dovedit a fi cel mai puternic dintr-un grup redus de incidente, atacând pentru a câștiga etapa în fața lui Caleb Ewan. Australianul nu a avut forța să-l ajungă din urmă pe rutierul de la Movistar, iar Diego Ulisi a încheiat al treilea.

În tot acest timp, întâmplarea a făcut ca Roglic să se păstreze printre cei din frunte, în timp ce rivalii săi au încheiat cu întârzieri importante. Tom Dumoulin a părut să fie cel mai afectat de căzături - mai ales a doua - , trecând linia de sosire la aproximativ 4 minute în urmă, înconjurat de coechipieri și cu un genunchi stâng sângerând profund. Clasamentul general s-a schimbat astfel neașteptat, iar slovenul a câștigat 16 secunde importante față de Simon Yates, Vincenzo Nibali sau Miguel Angel Lopez, care au încheiat într-un grup urmăritor, încercând să-și minimizeze pierderile.

Încă de la începutul etapei, evadarea s-a format repede. Marco Frapporti, Mirco Maestri și Damiano Cima au format un trio de italieni care s-a desprins de pluton – la fel ca în ziua a doua a turului. Avansul lor a trecut la un moment dat de 12 minute, iar cu 50 de kilometri rămași din etapă, cei trei încă erau în frunte cu aproximativ 5 minute.

Frapporti a trecut primul peste cățărarea zilei, pusă devreme în etapă, cu Maestri și Cima urmându-l, însă tricoul pentru cel mai bun cățărător nu a fost pus în pericol și a rămas pe umerii lui Giulio Ciccone. Cele două sprinturi intermediare au sosit la rândul lor cu cei trei evadați în fruntea cursei. Maestri și Cima și-au împărțit „succesele”, cu Frapporti trecând al doilea de fiecare dată.

Ușor-ușor, avansul evadaților a scăzut, iar echipele s-au pregătit pentru finalul destul de dificil, organizându-se în fruntea plutonului. Frapporti și Maestri au rămas singuri în frunte, înainte ca și ei să fie prinși de pluton cu 10 kilometri rămași. Traseul a urcat încet înspre Frascati, iar o coborâre ușoară a precedat finalul în urcare de aproximativ 4.4% pe ultimii 2 kilometri.

O căzătură în spatele plutonului pe o porțiune îngustă de drum cu 13 kilometri rămași i-a implicat printre alții pe Tobias Ludvigson, Victor Campenaerts și James Knox. Apoi, ritmul a crescut considerabil, iar două noi căzături au implicat și mai mulți rutieri. Tom Dumoulin a fost printre cei care au făcut cunoștință cu asfaltul. Plutonul s-a rupt în frunte, în primul grup – conținând aproximativ 20 de cicliști – fiind și tricoul roz, dar nu și alți favoriți mari de general.

UAE Team Emirates a mărit ritmul la intrarea în ultimii 2 kilometri, cu sprinteri precum Elia Viviani, Pascal Ackermann, Ewan sau Arnaud Demare încă în grupul de frunte. Treptat, cicliștii s-au răsfirat. Viviani a cedat primul, iar Carapaz a plecat în ultimele sute de metri. Ewan a încercat să răspundă, cu alți cicliști în urmărire, dar a fost prea târziu. Carapaz a trecut linia de sosire ridicând mâinile în aer, cu australianul imediat în spatele său.

Ziua de miercuri propune un traseu mult mai scurt, de doar 140 de kilometri, între Frascati și Terracina. Deși începe cu două cățărări nerepertoriate și trece peste încă un vârf de categoria a 4-a, etapa se încheie cu kilometri buni de plat pe care sprinterii sunt așteptați să se lupte din nou pentru victorie.

Clasamentul etapei a 4-a: 1. Richard Carapaz; 2. Caleb Ewan +0:00; 3. Diego Ulisi +0:00; 4. Pascal Ackermann +0:02; 5. Florian Senechal +0:02.

Clasamentul general după 4 etape: 1. Primoz Roglic; 2. Simon Yates +0:35; 3. Vincenzo Nibali +0:39; 4. Miguel Angel Lopez +0:44; 5. Diego Ulissi +0:44.