Când se va trage linie, aceasta va rămâne una dintre cele mai spectaculoase și tensionate zile din Giro d’Italia 2019. Un pluton înfometat din care făceau parte Arnaud Demare și Pascal Ackermann – cei doi sprinteri care se luptă pentru tricoul ciclam – a fost păcălit in-extremis de evadarea zilei, cu Damiano Cima câștigând pentru o lungime de bicicletă.
Pentru Nippo-Vini Fantini-Faizane, victoria a fost prima din istorie în Giro. Un Ackermann furios a trecut linia de sosire al doilea și a preluat tricoul ciclam de la un Demare care nu s-a regăsit în final și a încheiat abia al 8-lea, poate și judecând tactic greșit etapa.
Evadarea zilei s-a format greu. Mai multe atacuri inițiale au fost respinse de pluton într-o primă parte a etapei în care ritmul a fost unul intens. În final, trei oameni s-au desprins, printre ei două nume cunoscute. E vorba de Mirco Maestri și Cima, care au mai fost prezenți în evadări în prima parte a turului. Nico Denz li s-a alăturat.
Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
IERI LA 12:33
Plutonul a fost reticent să lase evadarea să se desprindă decisiv, dar Bora a fost nevoită să ducă trena aproape singură, cu ajutor de la Israel Cycling Team și mai apoi Dimension Data și QuickStep. Echipa lui Arnaud Demare, FDJ, nu s-a implicat, dat fiind avansul francezului în lupta pentru tricoul ciclam. Diferența a fost făcută și mai mare când Demare a fost mai puternic decât Pascal Ackerman când plutonul a trecut peste sprintul intermediar.
Avansul evadării a ajuns până la circa 6 minute înainte ca el să se reducă la ceva mai puțin de 3 minute imediat după sprint. Cei din frunte au mărit ritmul, distanțându-se din nou, iar apoi plutonul a început să recupereze din nou. De la 4 minute cu 30 de kilometri rămași, diferența a fost de 1 minut și 10 secunde atunci când evadarea a trecut pe sub borna de 10 kilometri rămași. Tensiunea a crescut constant, iar în final cei din frunte și cei din pluton au ajuns la linia de sosire în același moment.
Denz a încercat să deschidă sprintul devreme, dar cei doi italieni au fost mai rapizi, iar Cima a trecut primul la sosire, cu Ackermann la numai o lungime de bicicletă în urmă. Simone Consonni a fost al treilea, în timp ce Demare a fost nevoit să se mulțumească cu locul 8, tricoul ciclam părăsindu-i umerii la capătul unei etape cu adevărat impresionante.
Clasamentul etapei a 18-a: 1. Damiano Cima; 2. Pascal Ackermann +0:00; 3. Simone Consonni +0:00; 4. Florian Senechal +0:00; 5. Ryan Gibbons +0:00.
Clasamentul general după 18 etape: 1. Richard Carapaz; 2. Vincenzo Nibali +1:54; 3. Primoz Roglic +2:16; 4. Mikel Landa +3:03; 5. Bauke Mollema +5:07.
Ciclism
Egan Bernal s-a accidentat grav la un antrenament și a ajuns în spital
24/01/2022 LA 18:01
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29