Ediția cu numărul 102 a Il Giro a debutat cu un contratimp individual în lungime de 8,2 kilometri din orașul Bologna. Organizatorii au propus un traseu dificil încă din prima zi, ultimii doi kilometri fiind într-o cățărare cu o pantă maximă de 12%.
Înaintea acestei probe contra-cronometru se anunța ploaie pe finalul zilei în Bologna, iar majoritatea favoriților la tricoul roz au decis să plece la început pentru a evita o eventuală cursă pe ploaie. Primul dintre ei a fost Tom Dumoulin, însă olandezul a stabilit la final un timp modest dacă ne raportăm la abilitățile sale de contratimpist.
Olandezul, fost câștigător al cursei în 2017, a setat prima referință la 13 minute și 22 de scunde. Apoi, surprinzător, columbianul Lopez l-a devansat la zecimi de secundă și a preluat fotoliul de lider. O surpriză plăcută a zilei a fost oferită de Vincenzo Nibali. „Rechinul” a avut o prestație lăudabilă, stabilind la final un timp mai bun cu cinci secunde decât cel al lui Lopez.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Totuși, Nibali nu a rezistat prea mult pe prima poziție. Metronomul Roglic a rulat la cel mai înalt nivel, având la finiș timpul de 12 minute și 54 de secunde, singurul timp sub 13 minute de la final. Forma grozavă a slovenului s-a confirmat și în startul Il Giro, iar singurul om care îi mai putea pune probleme era Simon Yates.
Britanicul de la Mitchelton-Scott a abordat o tactică diferită, plecând antepenultimul, dar vremea a fost aceeași ca la startul etapei. În atare condiții Yates nu a performat la nivel înalt pe prima parte a traseului, dar și-a revenit pe cățărare, terminând ziua pe locul secund la 19 secunde de Roglic.
În urma rezultatelor de azi, Roglic a preluat tricoul roz și a devenit primul slovenul ce poartă acest tricou distinctiv în Turul Italiei.
Turul va continua duminică cu etapa a doua, între Bologna și Fucecchio, măsurând 205 kilometri. Pe traseu sunt repertoriate două cățărări, una de a treia și una de a patra, dar în prima parte vor mai fi două urcări nerepertoriate, una din ele având și 14 kilometri lungime.
Clasamentul etapei: 1. Roglic, 2. Yates +19s, 3. Nibali +23s, 4. Lopez +28s, 5. Dumoulin +28s.
Clasamentul general: 1. Roglic, 2. Yates +19s, 3. Nibali +23s, 4. Lopez +28s, 5. Dumoulin +28s.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02