Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Tadej Pogacar nu iartă nimic în Giro! A câștigat etapa a 16-a, una începută după o mare controversă

Nicu Savin

Publicat 21/05/2024 la 18:30 GMT+3

Tadej Pogacar a obținut a 5-a victorie din actuala ediție a Turului Italiei. Slovenul de la UAE a profitat de faptul că etapa a 16-a a fost scurtată considerabil din cauza unui protest al rutierilor și câștigat fără probleme pe cățărarea finală. Podiumul a fost completat de Giulio Pellizzari și Daniel Martinez.

Etapa a 16-a din Giro a fost scurtată serios, după ce rutierii au refuzat să urce pe Umbrailpass

Etapa a 16-a din Giro este una despre care se va vorbi mult timp de acum înainte în lumea ciclismului, nu pentru că s-ar fi întâmplat ceva ieșit din comun pe șosea, ci pentru ceea ce a fost înainte de start. În mod normal, traseul primei runde din săptămâna a 3-a ar fi trebuit să încludă Stelvio, însă temperaturile scăzute de la munte i-au determinat pe organizatori să scoată din meniu renumita cățărare și să o înlocuiască cu o alta, Umbrailpass.
Din păcate, prognoza meteo nu era deloc favorabilă nici acolo, iar în ziua de pauză de ieri toate echipele au votat pentru eliminarea acestei ascensiuni și implicit scurtarea etapei. Organizatorii s-au opus în primă fază, pentru că startul ar fi trebuit mutat de la Livigno, însă plutonul s-a unit în această dimineață și chiar a amenințat cu o grevă generală.
După lungi negocieri între cele două părți, doleanța sportivilor a fost respectată și etapa s-a redus de la peste 200 de kilometri la numai 118,4 kilometri. După aproximativ 30 de kilometri s-a format o evadare din 4 oameni: Davide Ballerini (Astana), Julian Alaphilippe (Quick-Step), Andrea Piccolo (EF), Mirco Maestri (Polti-Kometa). Francezul s-a rupt de cei 3 italieni pe prima cățărare a zilei (Passo Pinei - 23,3 km la 4,7%) și părea că are resursele necesare pentru a obține a 2-a sa victorie în actuala ediție din Giro.

Tadej Pogacar, a 5-a victorie în Giro 2024

Fostul campion mondial a clacat însă spre final și a fost ajuns când mai erau 5 kilometri din ascensiunea finală (Monte Pana - 6,5 km la 6,3%). Christian Scaroni (Astana), Ewen Costiou (Arkea) și Giulio Pellizzari (Bardiani) au fost oamenii care l-au ajuns pe francez, dar cei 4 au mers împreună doar până la intrarea în ultimul kilometru, pentru că Tadej Pogacar nu putea rata ocazia de a câștigat o etapă atât de scurtă, cu finish care i se potrivește.
Adus de Movistar, care a stat aproape în permanență la trenă, aproape de evadați, slovenul a atacat în ultimul kilometru și a trecut ca un accelerat pe lângă toți oamenii din față (Pellizzari a rezistat cel mai mult în frunte) și a obținut încă o victorie lejeră, a 5-a de la această ediție. Podiumul a fost completat de Giulio Pellizzari și Daniel Martinez, care a urcat pe locul doi la general, peste Geraint Thomas.
Prin succesul de azi, Pogacar și-a extins avansul din clasamentul general, dar era deja clar de mult timp că liderul de la UAE trebuie doar să stea departe de necazuri pentru a ajunge în roz la Roma.
Dacă azi rutierii au scăpat cumva de "un calvar", miercuri nu vor mai avea unde să se ascundă. Etapa a 17-a va fi una foarte dificilă, cu 5 cățărări repertoriate pe traseu, cu finish pe Passo del Bracon (11,9 km / 6m4%) .
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo