Ciclism

Turul Spaniei: Quintana conduce Vuelta după prima săptămână

Distribuie cu
Copiere
Distribuie acest articol

Quintana

Credit imagine: Getty Images

DeEurosport
02/09/2019 la 14:17

Ultimul Mare Tur al sezonului, Vuelta, a ajuns în prima zi de pauză, dar au fost nouă zile de concurs extrem de spectaculoase.

Bătălia pentru clasamentul general a început încă din prima zi, în care s-a desfășurat un contratimp pe echipe în lungime de 13,4 kilometri. Dintre favoriți, cel mai bine a evoluat Miguel Angel Lopez, columbianul preluând tricoul roșu după ce Astana a reușit să fie prima la capătul acestei probe. Lopez a luat un avans important față de principalul său rival pentru clasamentul general, slovenul Primoz Roglic. Acesta, împreuna cu restul colegilor de la Jumbo-Visma au căzut într-un moment în care s-au aflat într-o porțiune cu multe viraje. Astfel, la final Roglic a pierdut nu mai puțin 40 de secunde față de Lopez după prima zi. Tot în pierdere au ieșit și cei doi lideri de la Movistar, Alejandro Valverde și Nairo Quintana, sosiți la împreună cu restul coechipierilor la 16 secunde de Astana. Foarte bine au mers cei de la EF-Education First, iar colegii l-au pus pe Rigoberto Uran într-o situație favorită, la 6 secunde de formația kazahă.

A urmat apoi una din cele mai frumoase etape din acest sezon, în a doua zi, pe un traseu vălurit și cu multe capcane între Benidorm și Calpe. Ultimii 40 de kilometri au constituit o bună oportunitate pentru atac, lucru care s-a și întâmplat, iar Roglic, Quintana și Uran au reușit să pună un avans de peste 35 de secunde față de plutonul condus de Astana și Lopez. Practic, Roglic a recuperat tot ceea ce pierduse la contratimp și s-a apropiat la doar trei secunde. Victoria i-a revenit lui Quintana, asta după ce a dat un atac necaracteristic lui în ultimii doi kilometri, în timp ce Nicolas Roche a preluat tricoul roșu.

Ciclism

Nairo Quintana revine pe bicicletă după accidentul din 3 iulie

IERI LA 13:40

Lupta pentru tricoul roșu ar fi trebuit să aibă un nou episod în a cincea zi, cu finiș în premieră pe cățărarea Alto de Javalambre, însă favoriții au avut lupta lor și au lăsat evadarea până la capăt. A fost un succes istoric atunci pentru rutierul lui Burgos BH, Angel Madrazo, urmat de colegul său Jetse Bol. Cel mai bine a arătat Lopez, columbianul luându-le rivalilor 12 secunde (în cazul lui Valverde și Roglic), dar și peste 40 de secunde (în cazul lui Quintana). Pentru a doua oară, Lopez și-a recăpătat tricoul roșu și părea să îl țină cât mai mult timp la ce formă a arătat pe cățărarea de la Javalambre.

Un nou finiș în cățărare, de data aceasta mai ușor, de categoria a 3-a în etapa a 6-a la Ares de Maestrat, a schimbat din nou tricoul roșu, Lopez și Astana lăsând evadarea să ajungă la final cu o diferență de peste 6 minute. Jesus Herrada a câștigat runda, iar Dylan Teuns a trecut pe primul loc la general. Nu s-a întâmplat nimic notabil în grupul favoriților, asta și pentru că în etapa a 7-a urma o zi cu final pe monstruoasa Alto Mas de la Costa, 4 km cu pantă maximă de 25%.

Așa cum era de așteptat, Masta de la Costa s-a dovedit un teritoriu numai și numai pentru cei mai buni rutieri de general. Astfel că în ultimii 3 kilometri Lopez, Roglic, Quintana și Valverde au rulat unul lângă altul, iar în ultimii 300 de metri Valverde a sprintat ca și cum ar fi fost pe zidul de pe Huy, devansându-l cu ușurință pe Roglic, sosit al doilea, în timp ce Quintana și Lopez au venit la 6 secunde.

În fine, ultimul „episod” în lupta pentru tricoul roșu s-a consumat duminică, în Andorra, unde o ploaie torențială a afectat transmisiunea finalului, dar nu și a ultimilor kilometri, de unde am putut urmări superba victorie a neo-profesionistului Tadej Pogacar, care la 20 de ani a bifat primul succes într-un Mare Tur. Dintre primii patru favoriți, Quintana a demonstrat încă o dată că este într-o formă foarte bună, venind al doilea, columbianul preluând totodată și tricoul roșu înainte de ziua de pauză. Așadar, la general Quintana are un avans în acest moment de 6 secunde față de Roglic, 17 față de Lopez și 20 față de colegul său de la Movistar, Valverde.

Printre acceste etape importante pentru clasamentul general am avut parte și de zile în care victoria s-a decis la sprint. Sam Bennett a câștigat etapa a 3-a, în vreme ce Fabio Jakobsen s-a impus la limită în fața irlandezului o zi mai târziu. Totodată Nikias Arndt a fost victorios în etapa a 8-a, din evadare.

Săptămâna a doua ne propune un contratimp individual în Franța, la Pau, două etape în Țara Bascilor, o zi pentru sprinteri și trei finaluri la altitudine pe Los Machucos, Santuario del Acebo și Alto de la Cobilla. Ne așteaptă cu siguranță o bătălie interesantă între principalii pretendenți la tricou roșu, iar toate etapele vor fi transmise în direct pe Eurosport 1.

Tour de France

Boonen îl felicită pe Froome pentru că a plecat de la Ineos, dar mesajul său nu sună deloc bine

12/07/2020 LA 10:23
Ciclism

Matteo Dal-Cin câștigă etapa a treia din ediția virtuală a Turului Franței

11/07/2020 LA 16:39
Subiecte asemănătoare
Ciclism
Distribuie cu
Copiere
Distribuie acest articol