Săptămâna a doua de concurs a debutat cu un contratimp individual în Franța, desfășurat pe distanța de 36,2 kilometri între localitățile Jurancon și Pau. Așa cum se anticipa, Roglic a devenit noul lider al cursei după o nouă prestație senzațională în proba sa preferată. Slovenul de la Jumbo-Visma a câștigat etapa, trecându-și astfel în palmares câte un succes în toate cele trei Mari Tururi, dar mai important a fost faptul că Roglic a preluat tricoul roșu cu un avans de 1 minut și 52 de secunde față de Alejandro Valverde, care devenea astfel principalul său rival. Miguel Angel Lopez a rămas pe trei la general, dar se afla la peste două minute de Primoz. Cea mai mare cădere a avut-o Nairo Quintana, liderul de dinaintea contratimpului, coborât pe locul 4 la trei minute de sloven.
Au urmat apoi etapele cu numărul 11 și 12, ce au dus plutonul prin Navarra și Țara Bascilor, iar în ambele zile victoria s-a obținut din evadare. În runda a 11-a, cu final la Urdax, s-a impus bascul Mikel Iturria, în timp ce la Bilbao, o zi mai târziu, a triumfat unul dintre cei mai buni oameni de clasice, Philippe Gilbert.
Bătăliile pentru tricoul roșu au revenit în etapa a 13-a, cu final pe monstruoasa Los Machucos, apărută doar pentru a doua oară pe harta Turului Spaniei. În lungime de doar 6,5 kilometri și cu o pantă maximă de peste 20%, ascensiunea a făcut diferențele așteptate între favoriți. Cel mai mult s-au remarcat slovenii Tadej Pogacar și Roglic. Cei doi au conlucrat foarte bine în ultimii patru kilometri și la final Pogacar și-a trecut în palmares al doilea succes de la actuala ediție, în timp ce Roglic a mai pus 27 de secunde față de Valverde și Quintana, iar Lopez a sosit cu o întârziere de un minut.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Sâmbătă, pe 7 septembrie, sprinterii au avut o ocazie de a se lupta pentru victorie în runda cu 14-a, cu final la Oviedo. Pe final, în ultimul kilometru, a fost haos în pluton, o căzătură destabilizând trenulețul echipei Deceuninck Quick-Step, iar succesul i-a revenit irlandezului Sam Bennett.
Duminică organizatorii au mai propus un finiș în cățărare într-o zi cu diferență de nivel de peste 4.000 de metri și cu patru cățărări de categoria întâi. Sepp Kuss s-a aflat în evadarea zilei, americanul de la Jumbo-Visma primind liber de la Roglic pentru a se duce către o victorie de zile mari pe cățărarea de final, Santuario del Acebo. Kuss a atacat în ultimii 7 kilometri și nu a mai fost prins până la sosire, în ultimul kilometru chiar sărbătorind alături de fani cel mai mare succes din cariera sa. În spate, Roglic a controlat situația, deși Valverde a încercat de câteva ori să se desprindă. Cei doi au ajuns unul lângă altul la finiș, în timp ce Pogacar și Lopez au sosit cu o întârziere de 39 de secunde, iar Quintana cu peste 1 minut și jumătate.
În fine, ultima rundă din a doua săptămână s-a desfășurat luni, cu o nouă cățărare la final aflată în premieră în Vuelta: Alto de la Cubilla. Din nou, victoria i-a revenit un rutier ce a făcut parte din evadarea zilei. Este vorba despre Jakob Fuglsang, danezul de la Astana care a bifat abia prima lui victorie într-un Mare Tur la vârsta de 34 de ani. În spate, s-a dat o bătălie interesantă între favoriți. Mai întâi, Lopez și Pogacar s-au desprins de restul favoriților, dar Roglic i-a ajuns din urmă după câteva încercări și au terminat în acest grup la final. Astfel, slovenul a mai pus 23 de secunde între el și Valverde, iar înaintea ultimelor cinci etape Roglic păstrează un avans de 2 minute și 48 de secunde față de campionul mondial de la Movistar. Podiumul este completat în acest moment de un alt sloven, Pogacar, la 3 minute și 42 de secunde.
Deznodământul din Turul Spaniei poate fi urmărit în direct pe Eurosport 1 și Eurosport 2 în zilele de miercuri, joi, vineri, sâmbătă și duminică.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02