Cea de-a 77-a ediție din Turul Spaniei va avea loc în perioada 19 august - 11 septembrie 2022, iar organizatorii au anunțat joi traseul pe care îl vor parcurge rutierii. Vor fi în total 3280 de kilometri, iar balul va înepe din Olanda. Utrecht va găzdui prima etapă, care va fi un contratimp pe echipe, pe un traseu plat de 23,3 km. Astfel, orașul olandez va deveni primul din istorie care găzduiește etape în toate cele 3 mari tururi cicliste, după cele din Turul Franței 2017 și Giro d'Italia 2010.
Vor urma alte două etape în Olanda, dedicate sprinterilor, iar apoi va fi prima zi de pauză, după care acțiunea se va muta în Spania. După două etape deluroase în Țara Bascilor, etapa a 6-a va fi prima cu finish în cățărare, pe vârful Pico Jano, o ascensiune de 13 kilometri, dar cu puține zone foarte abrupte.
Etapa a 7-a va avea o singură ascensiune considerabilă, San Glorio, dar runda a 8-a presupune 4 cățărări repertoriate înainte de finishul de pe Colláu Fancuaya, o cățărare de peste 10 kilometri, cu pante considerabile, în care e de așteptat să se facă diferențe între rutierii de general. Etapa a 9-a va avea loc tot în Asturia și va fi una infernală pentru rutieri, care vor avea de traversat 4 cățărări repertoriate înainte de finishul de pe vârful Nava, care este un adevărat zid, scurt (în jur de 4 kilometri), dar foarte exploziv.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Citește și:

Traseu Vuelta 2022 | 9 etape vor avea finish în cățărare

Va urma a 2-a zi de pauză, după care rutierii se vor întrece în contratimpul individual, pe un traseu plat de peste 30 de kilometri. Cățărătorii puri ar putea avea probleme în a scoate un timp decent, deoarece în partea finală a traseului, care merge de-a lungul coastei Levante, vântul le-ar putea crea mari probleme.
Etapa 11 va reprezenta o nouă șansă pentru sprinteri, dar în următoarea oamenii de general sunt așteptați să dea recital pe finishul de pe Peñas Blancas, o cățărare care a mai fost prezentă în Vuelta, dar care în acest an va fi mai lungă cu 4 kilometri decât la edițiile precedente la care a fost inclusă în traseu. Astfel, rutierii vor înfrunta la final aproape 20 de kilometri de urcare, ultima parte fiind cea mai dificilă, deci ne putem aștepta să se creeze ecarturi serioase între oamenii cu pretenții la tricoul roșu.
Etapa a 13-a ar putea fi o nouă ocazie pentru sprinteri, dar majoritatea dintre aceștia vor fi extenuați de urcarea de pe Penas Blancas din ziua precedentă, astfel că o victorie a unui puncheur este mai probabilă. Cățărătorii vor ieși din nou la rampă în rundele 14 și 15, ambele cu finish-uri în cățărare. Cel puțin pe hârtie, aceste etape par a fi cele mai dificile din Vuelta 2022. Etapa a 14-a se va termina pe La Pandera, o cățărare dificilă și prin prisma drumului îngust și accidentat, iar cea de-a 15-a va avea peste 4000 de metri diferență de nivel, iar rutierii vor trece peste Alto del Purche, înainte de finish-ul de pe Hoya de la Mora, un zid de 20 de kilometri.

Traseu Vuelta 2022

|

Clasamentul general se va stabili abia pe final

După ultima zi de pauză va urma o etapă plată, penultima șansă pentru sprinterii care vor rămâne în competiție, iar etapa a 17-a va fi din nou cu finsh în urcare, dar nu e deașteptat să se facă mari diferențe în clasamentul general pentru că ascensiunea finală nu este nici foarte lungă, nici foarte dificilă.
Etapele 18, 19 și 20 vor fi cruciale pentru stabilirea clasamentului general. Prima va marca al 9-lea și ultimul finish în cățărare din Vuelta 2022, pe Alto del Piornal, dar cine va pierde timp acolo va putea recupera în următoarele două runde, care vor avea două, respectiv 4 cățărări foarte grele pe traseu.
În fine, totul se va termina cu o etapă plată la Madrid, lungă de numai 100 de kilometri, în care sprinterii rămași în concurs își vor disputa victoria.
Așadar, traseul din Vuelta 2022 pare foarte atractiv pentru cățărătorii puri la prima vedere și cu siguranță spectacolul va fi garantat. Deocamdată se știu puține nume importante care vor fi la start, totul urmând a se stabili pe parcursul sezonului care stă să înceapă.
Conform presei de specialitate, organizatorii speră ca Primoz Roglic și Tadej Pogacar să fie ambii în competiție, asta după ce câștigătorul ultimelor două ediții a Turului Franței a anunțat că nu va merge în Giro, așa cum începuse să se speculeze.
Prezența celor doi sloveni în Vuelta ar atrage și mai mult interes pentru cel de-al 3-lea mare tur al anului viitor, care va fi în direct și în exclusivitate pe Eurosport și Eurosport Player în periaoda 19 august - 11 septembrie.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02