Așa cum se întâmplă în Belgia, Italia sau Franța, Spania are și ea regiunea cu cei mai fanatici suporteri din ciclism. Pasiunea pentru acest sport în Țara Bascilor este foarte mare, drept dovadă că în World Tour sunt câteva competiții importante la care iau parte mulți cicliști importanți din plutonul profesionist.
Cu ceva mai mult de o lună până la startul Turului Italiei, această competiție bască reprezintă o bună pregătire în vederea primului Mare Tur al sezonului. Traseul din 2019 este unul, ca de obicei, foarte greu, cu multe cățărări scurte și abrupte.
Startul se va da în Zummaraga cu un contratimp individual în lungime de 11,3 kilometri. Deși este scurt, rutierii vor avea parte și de un urcuș în a doua sa parte, astfel că se pot face câteva diferențe importante în clasamentul general. Etapele doi și trei, cu final la Gorraiz și Estibaliz au finalul similar, pe o ascensiune de 2-3 kilometri, însă cu o pantă de peste 10%. Apoi, în a patra zi, vom avea parte de patru cățărări și un final în coborâre. Penultima rundă aduce clasicul finiș în cățărare la Arrate (3,7 kilometri cu o pantă medie de 10%), în timp ce ultima etapă propune un nou traseu extrem de dificil în Eibar. Două cățărări de categoria întâi, una de a doua și una de a treia plus un final în coborâre vor definitiva clasamentul general.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Cu șase zile în care nu există vreo oportunitate pentru sprinteri, principalele echipe din pluton au venit cu cățărători redutabili. La start însă nu va fi Primoz Roglic, câștigătorul de anul trecut, astfel că numărul 1 i-a revenit unui localnic, Mikel Landa. Cățărătorul de la Movistar are șanse bune să se impună în 2019, mai ales că are un teren propice pentru atacuri.
Principalul favorit al competiției rămâne însă Julian Alaphilippe. Rutierul francezul de la Deceuninck Quick-Step are un sezon de-a dreptul incredibil, reușind să câștige în această primăvară Strade Bianche și Milano-Sanremo. Alaphilippe îl are alături și pe Enric Mas, tânărul cățărător spaniol care îi poate fi un ajutor de nădejde în ultimele două etape.
Team Sky îl aduce pe câștigătorul Turului Franței, Geraint Thomas, dar și pe polonezul Michal Kwiatkowki, în timp ce Astana are nu mai puțin de trei lideri – Jakob Fuglsang și frații Ion și Gorka Izagirre. Adam Yates (locul doi la general în Tirreno-Adriatico și Turul Cataloniei) este liderul lui Mitchelton-Scott, iar UAE Team-Emirates va miza pe Daniel Martin și Sergio Henao.
Alți rutieri de urmărit mai sunt Rohan Dennis (Bahrain-Merida), George Bennett (Jumbo-Visma), Michael Woods (EF Education), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Emanuel Buchamnn (BORA), Simon Spilak (Katusha-Alpecin), Amaro Antunes (CCC Team), Louis Meintjes (Dimension-Data), Rudy Molard (FDJ), Nicolas Roche și Sam Oomen (ambii de la Sunweb) sau Darwin Atapuma (Cofidis).
Toate etapele din Turul Țării Bascilor pot fi urmărite în direct pe Eurosport în comentariul lui Manolo Terzian.
Program transmisiuni TV:
Luni, 8 aprilie:
Ora 16:30 – Etapa 1 – Eurosport 1 & 1HD
Marți, 9 aprilie:
Ora 16:30 – Etapa a 2-a – Eurosport 1 & 1HD
Miercuri, 10 aprilie:
Ora 16:30 – Etapa a 3-a – Eurosport 1 & 1HD
Joi, 11 aprilie:
Ora 16:30 – Etapa a 4-a – Eurosport 1 & 1HD
Vineri, 12 aprilie:
Ora 16:30 – Etapa a 5-a – Eurosport 1HD
Sâmbătă, 13 aprilie:
Ora 16:30 – Etapa a 6-a – Eurosport 2
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02