Dacă primele două zile, cu final la Nîmes și Gap sunt mai degrabă pentru sprint și evadare, lucrurile serioase vor începe de joi, atunci când organizatorii au propus pe traseu două cățărări legendare ale competiției din Hexagon: Col d’Izoard (14,2 km cu o pantă medie de 7%) și Col du Galibier (23 km cu o pantă medie de 5%).
Izoard este mai grea decât Galibier, însă altitudinea va face diferența. Pe ultima ascensiune a zilei se va ajunge la 2600 de metri altitudine, ceea ce ar însemna un dezavantaj pentru unii rutieri. În acest caz se află Alejandro Valverde, care după cum bine știm nu performează bine la altitudine ridicate.
În această zi pentru a face diferența trebuie să avem atacuri încă de pe Izoard, cu o echipă puternică ducând trena, iar liderul echipei să încerce o acțiune pe coborâre și abordeze Galibier alături de un locotenent plecat în evadare. Această tactică cu siguranță a fost folosită de multe ori în Marile Tururi, însă să vedem acum dacă se va încumeta cineva. În rest, etapa poate fi una benefică pentru evadare dacă din grupul principal nu vor exista multe atacuri între favoriți.
Ciclism
Wout van Aert "sare" peste Strade Bianche pentru a câştiga un "monument"
12/01/2022 LA 09:29
Apoi, etapa a 19-a între Saint-Jean-de-Maurienne și Tignes vom avea pe traseu Col de Iseran, unde se va ajunge la 2751 de metri, cea mai înaltă altitudine atinsă la actuala ediție. Plus un final în cățărare la Tignes (7,4 km cu 6,9% pantă medie), destul de scurt, dar dificil. În fine, va urma penultima zi, tot cu finiș la mare altitudine, în localitatea Val Thrones (33 de km cu 5%), care a mai găzduit un final în Le Tour o singură dată, în 1994, atunci când s-a impus columbianul Nelson Rodriguez.
În atare condiții și cu situația la general, Alpii vor avea un rol hotărâtor în ceea ce privește podiumul de la Paris, cu prima șansă Thibaut Pinot, francezul care a arătat o formă grozavă în ultimele două runde din Pirinei. De urmărit și cum va ști să gestioneze Julian Alaphilippe atacurile din partea celorlalți favoriți, ce pregătesc cei de la Team Ineos, dacă va mai claca sau nu Steven Kruijswijk în etapele decisive, dar și cum Movistar îl va ajuta pe Mikel Landa să obțină un posibil podium la final.
De asemenea, vom mai putea urmări bătălia pentru tricoul alb cu buline roșii pentru cel mai bun cățărător, unde lider este Tim Wellens (64 de puncte), urmat de Thibaut Pinot (50 de puncte) și Thomas De Gendt (37 de puncte). Și sprinterii vor avea ultimele lor oportunități, dar clasamentul tricoului verde pare decis, Peter Sagan fiind mare favorit să câștige pentru a șaptea oară acest tricou distinctiv.
Toate etapele vor fi în direct și exclusiv pe Eurosport 1, Eurosport Player, comentariul fiind asigurat de Manolo Terzian, Andrei Comșa și Alex Ciocan.
Ciclism
Povestea terifiantă a lui Jan Ullrich. "Am urmat același drum ca Pantani. Am fost aproape de a muri"
01/01/2022 LA 16:49
Turul Franței
2021 în sport | Destinul ireal al lui Cavendish! De la gândul retragerii la a scrie istorie în TDF
31/12/2021 LA 14:02