Getty Images

La Vuelta: Lupta pentru victorie se cristalizează înaintea ultimei săptămâni din cursă

La Vuelta: Lupta pentru victorie se cristalizează înaintea ultimei săptămâni din cursă
By Getty Images

The 10/09/2018 at 16:57Updated The 10/09/2018 at 17:00

Simon Yates conduce clasamentul general înaintea săptămânii finale din această ediție a Turului Spaniei.

Au trecut 15 din cele 21 de etape din La Vuelta, iar după trei etape consecutive cu finaluri în cățărare, favoriții își ocupă primele locuri din clasamentul general înaintea luptei pentru victorie.

Simon Yates conduce clasamentul după ce a câștigat etapa de sâmbătă încheiată pe Les Praeres. Britanicul de la Mitchelton-Scott este unul dintre candidații la victoria finală, arătând o formă sportivă foarte bună în cele trei etape de foc din weekend. El s-a mai aflat în situația de a conduce un Mare Tur în ultima săptămână și în Turul Italiei din acest an, unde a capitulat spectaculos în etapa a 19-a. Yates a reușit să-și mărească puțin avansul din clasamentul general și duminică, acesta fiind acum de 26 de secunde în fața urmăritorului său, Alejandro Valverde.

Veteranul spaniol este unul dintre cei care a impresionat în acest tur și totodată unul dintre cei doi adversari ai lui Yates ce provin de la echipa Movistar. Nairo Quintana, celălalt rutier de la formația spaniolă, se află al treilea, la 33 de secunde în urma liderului. Nu în ultimul rând, un alt candidat la victoria finală este Miguel Angel Lopez de la Astana. Columbianul se află la 43 de secunde în urmă, iar cele trei etape montane tocmai încheiate indică faptul că lupta finală se va da între acești patru rutieri.

Steven Kruijswijk de la LottoNL-Jumbo ocupă locul 5 la aproape un minute și jumătate în urmă, în timp ce Enric Mas de la Quick-Step Floors se află al 6-lea în clasamentul general, la aproape două minute față de Yates. Thibaut Pinot, Rigoberto Uran, Ion Izagirre și Emanuel Buchmann completează top 10-le, cu oarecare șanse la victoria finală.

Luis Angel Mate deține în continuare tricoul rezervat celui mai bun cățărător cu 64 de puncte acumulate, el fiind urmat îndeaproape de trio-ul Thomas De Gendt (57p), Benjamin King (56p) și Bauke Mollema (50p). Clasamentul pe puncte este condus de Valverde cu 115 puncte, el fiind urmat de Peter Sagan (83p) și Lopez (71p).

După ziua de pauză de luni – ultima a turului – competiția se reia cu o etapă foarte importantă marți – un contratimp individual relativ plat în lungime de 32,7 kilometri. Ziua de miercuri oferă o nouă șansă pentru o luptă pentru clasamentul general grație cățărării de final de la Balcón de Bizkaia, iar joi oferă sprinterilor o ocazie de a-și disputa o nouă victorie de etapă, iar rutierilor de general șansa de a-și trage răsuflarea înaintea etapelor decisive de vineri și sâmbătă, din Andorra.

Turul se încheie duminică la Madrid într-o etapă ce tradițional va fi una fără implicații în clasamentul general.

Clasamentul general:

1. Simon Yates - 64h 13min 33s; 2. Alejandro Valverde +0:26; 3. Nairo Quintana +0:33; 4. Miguel Angel lopez +0:43; 5. Steven Kruijswijk +1:29; 6. Enric Mas +1:55; 7. Thibaut Pinot +2:10; 8. Rigoberto Uran +2:27; 9. Ion Izagirre +3:03; 10. Emanuel Buchmann +3:15.

***

Eurosport 1 și Eurosport 1 HD transmit toate etapele rămase din La Vuelta, cu excepția etapei a 20-a, de sâmbătă, care va fi transmisă numai pe Eurosport 1 HD.