Ciclismul în Belgia a devenit de-a lungul timpului o religie, iar duminica în care se desfășoară Turul Flandrei a ajuns să fie o zi sfântă. Am denumit-o în titlu ziua „Z” pentru că flamanzii o consideră cea mai importantă din an. Toți se opresc din activitățile zilnice, se pun în fața televizorului sau merg chiar pe traseul pe care îl parcurg rutierii. Sentimentul trăit într-o zi de Turul Flandrei este inegalabil, iar atmosfera și pasiunea pe care o emană spectatorii face special acest al doilea Monument al sezonului.
În 2019 se va desfășura ediția cu numărul 103. Un secol de tradiție care a conturat de-a lungul vremii bătălii epice pentru satisfacția de a trece primul linia de sosire. Traseul din acest sezon nu aduce mari schimbări față de celelalte din trecut. Cu startul dat în Antwerp, rutierii vor trebui să treacă peste 17 dealuri repertoriate de-a lungul celor 270 de kilometri, pe lângă acestea adăugându-se și cinci secțiuni de piatră cubică.
Dacă prima parte din cursă nu face decât să contureze o evadare și să trieze treptat grupul principal, primul obstacol cu adevărat apare cu 100 de kilometri înainte de final, atunci când se va trece peste Muur van Geraardsbergen. Un adevărat „zid” peste care vor trebui să treacăcicliștii, fiind un deal cu pavate și cu o pantă maximă de 20%, în vârf rutierii pedalând pe lângă capela orașului. Poate fi un moment propice pentru atac, așa cum s-a întâmplat în 2017 cu Philippe Gilbert, belgianul reușind la final să câștige cursa.
Tour de France
Turul Franței 2023 va începe de la Bilbao! Va fi a 2-a oară când Țara Bascilor va găzdui startul
ACUM 21 ORE
Urmează o nouă porțiune mai liniștită a cursei, pentru ca ultimii 55 de kilometri să formeze grupul de favoriți care să își dispute victoria la Oudenaarde. Ultimele două treceri peste Oude Kwaremont (2,2 kilometri cu o pantă medie de 4%) și Paterberg (360 de metri cu o pantă maximă de 20,3%) sunt locurile prielnice pentru atacuri, asta pentru că ultimii 13,3 kilometri sunt pe plat.
Ca și în celelalte curse de o zi, formația belgiană Deceuninck Quick-Step va porni ca favorită. Prin cine? Răspunsul îl vom afla pe parcursul cursei. Teoretic, Zdenek Stybar ar fi planul „A” pentru echipa lui Patrick Lefevere. Cehul Stybar a câștigat în acest sezon Omloop Het și E3 BinckBank, fiind șansa carierei sale de a cuceri un Monument. Dacă nu va reuși, atunci Decenunick poate merge pe Gilbert, Bob Jungels sau Yves Lampaert. Multitudinea de opțiuni poate cântări decisiv în favoarea lor pentru a da un câștigător la final.
Însă „haita de lupi” de la Quick-Step va avea adversari pe măsură. În primul rând este Peter Sagan, slovacul triplu campion mondial și fost câștigător al cursei. Sagan însă nu trece printr-o perioadă fastă, având rezultate modeste în cursele de o zi din această primăvară. Pe lângă slovac, un alt oponent redutabil este Greg Van Avermaet, cel care nu a reușit să câștige până acum Turul Flandrei. Greg are un podium în Omloop și E3, dar îi este greu să se descurce singur având un lot subțire la CCC.
De urmărit duminică vor fi și cei doi cicliști foarte buni în cyclo-cross, Wout van Aert și Mathieu van Der Poel. Van Aert a avut evoluții constante, cel mai bun rezultat fiind locul doi în E3, în timp ce Van Der Poel a câștigat recent Dwars Door Vlaanderen.
Direct Energie îl propune pe Niki Terpstra ca lider, olandezul fiind de altfel câștigătorul de anul trecut. Forma lui Terpstra nu este însă una foarte bună, dar experiența îl poate ajuta să fie alături de favoriți în momentele importante. Alți favoriți de urmărit mai sunt Oliver Naesen (Ag2r), Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin), Alexey Lutsenko (Astana), Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) sau trioul de la Trek – John Degenkolb, Jasper Stuyven și Mads Pedersen.
De menționat că în Flandra va fi prezent și campionul mondial, Alejandro Valverde, prezent pentru prima oară aici. De urmărit cum va evolua ibericul pe un traseu cu care nu este obișnuit. Ca și în cazul lui Valverde, mai avem și alți rutieri interesanți care pot produce surpriza, cum ar fi Sep Vanmarcke (EF Education), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Michael Matthews (Sunweb), Vincenzo Nibali și Sonny Colbrelli (ambii dela Bahrain-Merida), Arnaud Demare (FDJ), Magnus Cort și Edvald Boasson-Hagen (ambii de la Dimension-Data).
Turul Flandrei 2019 poate fi urmărit în direct pe Eurosport 1 & 1HD duminică, 7 aprilie, de la ora 11:15 în comentariul lui Manolo Terzian și Alex Ciocan.
Ciclism
Egan Bernal a fost operat cu succes după accident, dar are șanse mici să mai concureze în acest an
25/01/2022 LA 12:33
Ciclism
Egan Bernal s-a accidentat grav la un antrenament și a ajuns în spital
24/01/2022 LA 18:01