Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Dartsul ia amploare în România! Un sportiv s-a calificat la Campionatul Mondial WDF

Andrei Nicolae

Actualizat 28/03/2022 la 20:37 GMT+3

Laszlo Kadar este al doilea român din istorie care s-a calificat la un Campionat Mondial, organizat sub egida forului internațional. Pe plan intern, forul de specialitate a ajuns la cel puțin 15 turnee anuale.

Laszlo Kadar

Credit imagine: Eurosport

În perioada 2-10 aprilie, în Frimley Green, Surrey (Anglia) are loc Campionatul Mondial de Darts, sub egida WDF (World Darts Federation). Este o competiție care va putea fi urmărită pe Eurosport și Eurosport Player, iar la start va fi și un reprezentant al României, Laszlo Kadar.
Sportivul din Tg. Mureș va intra în competiție chiar în prima zi, pe 2 aprilie, de la ora 17:40, contra lui Andreas Harrysson. Meciul va putea fi urmărit în direct pe Eurosport 2.

Dartsul ia amploare în România!

Prezența unui sportiv din România la acest nivel reprezintă în sine o mare performanță. Laszlo Kadar este al doilea reprezentant care se califică la un Campionat Mondial. Primul a fost Gabriel Pascaru în 2020.
"La un Campionat Mondial se ajunge foarte greu. Loți chiar are nivelul să facă o figură frumoasă acolo. Trebuie să fii printre cei mai buni 40 de jucători. El s-a calificat pe locul 1 în Europa, regiunea de Est. Fiecare regiune dă câte 2 jucători la finalul sezonului. Și mai este un clasament general pentru absolut toți jucătorii, ca în tenis, de unde provin primii clasați. Noi am avut această șansă, să se facă și aceste ierarhii pe regiuni, iar Loți să fie pe primul loc în zona noastră. Altfel, e foarte greu să te califici după ierarhia mondială. Sunt foarte multe competiții și trebuie să participi la cât mai multe pentru a aduna puncte", ne-a declarat Vlad Popa, vicepreședinte și membru fondator al Federației Române de Darts.

Toată povestea a început în 2008

Forul de specialitate a fost înființat în 2008 în România. "S-a pornit de la zero prin recunoașterea ramurei sportive. Suntem o federație cu drepturi depline, afiliată la Ministerul Sportului. Din punct de vedere organizatoric, avem deja 14 sezoane competiționale naționale. Am fost și organizatorii unui Campionat European în 2014 și a unui Campionat Mondial pe echipe în 2019. Campionatul Mondial, sub egida WDF (World Darts Federation), a fost cel mai mare din istorie, au participat 53 de națiuni în țara noastră", ne-a relatat Vlad Popa.
Anual, sub egida Federației sunt organizate peste 15 evenimente naționale. De asemenea, la nivel internațional România are un turneu care atrage multe nume importante. Este vorba despre Romania Darts Festival, care în acest an se va organiza în perioada 24-26 iunie, la Grand Hotel București. "Sunt două concursuri internaționale, unde vin jucători din toată lumea, pentru a acumula punctele care îi ajută în ierarhia mondială. Este cel mai important eveniment anual organizat de Federație", spune oficialul. Turneu este cu premii în valoare de peste 15.000 de euro.
În momentul de față, România are aproximativ 200 de jucători activi, legitimați. De asemenea, sunt 17 cluburi afiliate la Federația Română de Darts. Cele mai importante centre de darts sunt în București, Brașov, Cluj, Timișoara, Mioveni, Tg. Mureș, de unde provine și Laszlo Kadar.
La nivel mondial, sportul este unul profesionist. "Pentru noi este un sport semi-profesionist, spre amatori. Pentru jucători este cam greu să trăiască doar din darts. Doar câțiva sportivi au reușit să fie susținuți, și cu ajutorul sponsorizărilor, aproape de sută la sută. Dar în general, toți au alte slujbe. Și la nivel mondial, până să ajungă în top, toți au o meserie. Partea frumoasă este faptul că darts se poate practica de la 12-13 ani până la 70 ani. Nu există o limită de vârstă. Se regăsesc foști sportivi de mare performanță din alte discipline, se apucă de darts căutând cadrul acesta competițional. Le place și îi prinde. Este și un sport mai ieftin de practicat. Acesta este un alt avantaj, pentru că nu trebuie să faci mare lucru pentru a avea acasă un set profesional, să joci", explică Vlad Popa.

Dartsul, popular în școlile din Olanda. Ajută la artimetică

Federația își propune să dezvolte această disciplină, iar focusul este și pe juniori. "Am început de câțiva ani să organizăm competiții și pentru juniori. Am finalizat deja două ediții de Campionat Național pentru juniori. Încercăm să organizăm mai bine partea de juniori. În Olanda, spre exemplu, este o disciplină ca ramură de sport în școli. Este foarte interesant că printr-un joc, prin darts se poate exersa aritmetica într-un mod plăcut. Este nevoie de foarte multe calcule în timpul jocului. Mai este vorba și despre capacitatea ce concentrare și alte lucruri pe care le dezvoltă. Pe viitor ne propunem să organizăm competiții inclusiv în școli", a povestit Vlad Popa.
Știați că... Ținta de darts se fixează la o înălțime de 1,73 metri de la nivelul solului până la centrul Bull-ului?
Un meci de darts durează în general între 20 și 50 de minute, în funcție și de formatul jocului, dar și de scor, bineînțeles.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo