Răzvan Nedu și Alex Benchea sunt cei doi sportivi din Lotul Național de Paraclimbing, legitimați la Asociația Club Sportiv Climb Again, care văd împreună 1%, dar au reușit să cucerească Elbrusul după o serie de câteva zile foarte solicitante. Cei doi sportivi români au oferit o lecție incredibilă după aventura lo în Caucaz.
Steagul României a ajuns și pe cel mai înalt vârf din Caucaz, pe muntele vulcanic Elbrus, care măsoară 5642 de metri, prin intermediul lui Răzvan Nedu și Alex Benchea. Ei au fost însoțiți de antrenorul Claudiu Miu, alpinistul Teofil Vlad, coordonatorul Iulian Lupoaia și de fotograful Cătălin Grigoriu.

2 sporitvi români, lecție de viață incredibilă

Escaladă
Taylor Fritz, campion la Eastbourne după ce l-a învins în 3 seturi pe compatriotul Cressy în finală
25/06/2022 LA 17:31
Echipa a trecut prin mai multe provocări pe parcursul zilelor de ascensiune. Primul pas din expediție a fost vârful Terskol aflat la 3100 m. Planul de aclimatizare a fost unul extrem de dificil, iar diferența de nivel nu s-a simțit. Băieții au continuat până la 3800 m, apoi au urcat la pietrele lui Pastukhov de unde au coborât la Heart of Elbrus, urmând ca apoi să urce cu bagajele la 4100 m. De la 4100m până la 5100m au înfruntat condiții grele de vreme.
De la 5100 metri au traversat până în șaua de la 5300 m altitudine în condiții acceptabile, dar de acolo au avut parte de un viscol năpraznic, pe care l-au învins eroic și au reușit să ajungă în vârf. În vârstă de 22 ani, Alex Benchea a ajuns primul în vârf. Celui care i se spune "alpinistul cu ochi albi" a oferit primele impresii după ce a reușit să ajungă în vârf.
https://i.eurosport.com/2021/08/16/3202185.png
"Urcarea spre vârf a început duminică la 1 noaptea și pentru mine a durat opt ore și jumătate în loc de zece, datorită lui Teo care m-a încurajat în îndeplinirea obiectivului meu. Pe la altitudinea de 5100m, prietenului și colegului meu, Răzvan Nedu, i s-a făcut rău, luând înțeleapta decizie de a coborî. Pe vârf am avut parte de un vânt foarte puternic care amplifica temperatura resimțită și care viscolea zăpada. Dar, a fost incredibil că am ajuns acolo, sus. Vreau să le mulțumesc tuturor din echipă pentru că am reușit să ducem steagul României până sus – Teofil, Claudiu, Iulian, Cătălin și Răzvan – aceasta a fost echipa perfectă de pe Elbrus", a mărturisit Alex Benchea.

Răzvan Nedu și Alex Benchea au dus steagul României pe cel mai înalt vârf din Caucaz

Răzvan Nedu are 24 ani și este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și instructor de escaladă la Centrul Climb Again: "Mă durea fața de la vânt si de la zăpada care venea. Mergeam și abia simțeam că pot să stau în picioare. M-am și dezechilibrat de câteva ori. Am ajuns pe vârf și nici nu mi-am dat seama că sunt acolo. Tot ce era, era doar vânt și frig. Ce pot să zic, o super experiență.
Am trăit niște emoții…când urcam și bătea vântul mă întrebam de ce sunt aici, de ce fac asta, de ce urc. Acolo sus mi-am răspuns la întrebarea de ce. Am mers ca să-l văd, să văd vârful, chiar dacă nu l-am văzut în adevăratul sens al cuvântului. A fost o experiență unică, o experiență pe care nu aș recomanda-o altora pe o astfel de vreme, nu în condițiile astea. Dar a fost o experiență genială pentru mine", a spus Răzvan Nedu, potrivit Descoperă.ro.

Despre proiectul Asociației Club Sportiv Climb Again

"Viziunea Climb Again este să ofere o șansă la o viață normală persoanelor cu dizabilități, creându-le un cadru în care să iși poată atinge potențialul, la fel cum fac persoanele fără dizabilități.
Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014 Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kineto și fizioterapie și psihologie pentru copii și tineri cu deficiențe", se arată pe site-ul dedicat Asociației.
Tokyo 2020
Aleksandra Miroslaw, aproape de recordul mondial de viteză la escaladă
04/08/2021 LA 10:05