articol scris de Cezara Paraschiv
Timp de zece luni, după accident, francezul a rămas captiv pe linia de demarcație dintre viață și moarte, internat într-un spital, mai întâi în Japonia, apoi în Franța natală, iar rețelele de socializare au fost pline de mesaje de susținere, care se încheiau, invariabil, cu un #forzajules sau #prayforbianchi.
Bianchi nu apucase să intre în puncte în Formula 1 decât de două ori în carieră, însă “Regina Motorsportului” l-a plâns mult. Fostul pilot a fost înmormântat la Nisa, în prezența celor mai importanți piloți ai circuitului. Iar astăzi, Ferrari a distribuit două fotografii superbe, cu mesajul: “în inimile noastre”.
Formula 1
Optimism înainte de startul sezonului de Formula 1! Alonso și Schumacher, încrezători
17/01/2022 LA 14:55

Bianchi, prima victimă în Formula 1, după Senna

Moartea lui Ayrton Senna a schimbat fața Formulei 1, a intensificat preocuparea pentru siguranță în “Marele Circ” și a eradicat accidentele fatale de pe circuitele Campionatului Mondial timp de 20 de ani. Totul, până pe 5 octombrie 2014, când mașina cu numărul 17, a echipei Marussia, a devenit capcană fatală pentru Jules Bianchi.
Senna, unul dintre cei mai iubiți sportivi din istoria sportului, a murit pe loc, chiar dacă medicii au reușit să îi mai repornească inima și să îi ofere câteva zeci de minute în plus pe Pământ. Bianchi, nu. „Jules a luptat până în ultima clipă, aşa cum a făcut-o de fiecare dată, dar bătălia a ajuns, astăzi, la sfârşit“, se anunța în comunicatul oficial al familiei, pe 20 iulie 2015. Iar Philippe Bianchi declara, într-un interviu pentru “France Info”: “În astfel de cazuri, medicii au spus că primele progrese apar după şase luni. E drept, noi am fost foarte încrezători în primele luni. Dar au trecut aproape zece luni şi nu s-a întâmplat mai nimic. Nu s-a trezit, nu s-a mişcat! La un moment dat, trebuie să realizezi cât de serioasă e situaţia. Nouă, Jules ne-a spus că dacă se întâmplă ceva cu el, dacă suferă vreun accident de tipul celui avut de Michael Schumacher, i-ar fi imposibil să trăiască fără să piloteze”.

Filmul accidentului fatal: FIA l-a declarat vinovat chiar pe Bianchi

Marele Premiu al Japoniei a fost etapa a 15-a a sezonului de Formula 1, în 2014. Legendarul circuit de la Suzuka intra pe lista neagră a circuitelor care au luat viața unor piloți.
Jules Bianchi disputa al doilea său sezon în Formula 1, în cadrul echipei rusești Marussia, care avea legături strânse cu Ferrari, folosind motoarele italienilor. Bianchi fusese inclus în programul Ferrari Driving Academy, promovase pilot de teste al Scuderiei în 2011, iar o nouă promovare în rândul acestei echipe, ca pilot titular, era considerată iminentă.
Turul 43 al cursei din Japonia i-a fost însă fatal francezului. Cu un tur înainte, germanul Adrian Sutil pierduse controlul monopostului său Sauber în virajul 7, oprindu-se în decor. Stewarzii începuseră manevrele pentru îndepărtarea mașinii din acel spațiu, tocmai pentru a evita producerea unui grav accident, însă Bianchi a derapat în același viraj în care avusese probleme și Sutil. Practic, la un tur distanță, se producea un accident la indigo, cu diferența majoră că mașina francezului s-a izbit brutal de partea din spate a tractorului care asigura curățarea zonei.
Accidentul lui Bianchi nici măcar nu a fost prins în transmisiune directă de producători. Ancheta Federației Internaționale de Automobilism l-a declarat vinovat pentru accident chiar pe francez, pentru că ar fi mers prea rapid în condiții de pistă nesigure. Oficialii FIA au concluzionat că, în condițiile în care pe circuit se rulase sub steag galben, Bianchi ar fi trebuit să încetinească mai mult. Ironia face însă ca, dintr-o înregistrare video făcută publică de un fan aflat pe circuit, să se vadă clar cum un comisar de traseu flutură un steag verde chiar la intrarea în virajul fatal, înainte ca Bianchi să se înscrie în curbă.

Bianchi, tratat de medicul care l-a îngrijit și pe Schumacher

Jules Bianchi a fost supus unor intervenții succesive în primele ore, în Japonia, după ce investigațiile au arătat că francezul s-a ales cu un hematom cerebral în urma accidentului. Ulterior, francezul a fost diagnosticat cu leziune axonală difuză, consecinţă gravă a unui traumatism cerebral.
Printre medicii care l-au îngrijit pe Bianchi s-a numărat și profesorul Gerard Saillant, solicitat și pentru Michael Schumacher, după accidentul de schi suferit de german, în decembrie 2013.
https://i.eurosport.com/2020/05/21/2821848.jpg

Bianchi trăiește prin Leclerc

Monegascul Charles Leclerc, marele pariu al lui Ferrari - confirmat până în 2024, a semnat cu echipa visurilor sale, având doar 20 de ani, asumându-și responsabilitatea de a duce mai departe ambițiile și amintirea lui Jules Bianchi.
Într-un documentar emoționant produs de Netflix, Charles Leclerc declara, referindu-se la cel care i-a fost și naș, și mentor, și prieten, că <<probabil că Jules merita mai mult decât mine acest volan. Voi încerca să-i onorez memoria cum merită și să am succesul pe care l-ar fi avut el>>. Leclerc aleargă acum pentru el și pentru Jules, pentru că destinul i-a răpit lui Bianchi șansa de a-și pune semnătura pe contractul ce îl aștepta la Ferrari. Apropierea dintre Bianchi și Ferrari a fost confirmată nu doar de producătorul italian, ci și de dublul campion mondial, Fernando Alonso.
Jules Bianchi a stat la marginea pistei la prima cursă internațională a lui Charles Leclerc și i-a picurat apoi încontinuu în ureche sfaturi legate de cariera în motorsport. Iar tatăl acestuia, Philippe, a fost primul manager al lui Charles Leclerc în perioada kartingului.
Charles Leclerc s-a numărat printre cei care l-au vizitat la spital pe Jules Bianchi chiar a doua zi după producerea accidentului.
Am înțeles din privirea tatălui meu că este ceva grav. De la moartea lui Jules și a tatălui meu nu a trecut vreo cursă fără să mă gândesc la ei. Ei m-au făcut omul și pilotul care sunt acum. Jules merita să ajungă la Ferrari și mi-am dorit enorm să ajung acolo ca să îi mulțumesc pentru ajutor | Charles Leclerc, despre moartea lui Jules Bianchi
Formula 1
Când vor fi anunțate rezultatele anchetei privind MP de la Abu Dhabi! Anunțul FIA
14/01/2022 LA 15:42
Formula 1
Michael Masi, acuzat că a provocat prea mult rău competiției de către un fost pilot din Formula 1
14/01/2022 LA 11:43