articol scris de Nicu Alexandru Savin
După ce și-au îndemnat colegii de circuit să ”continue să facă eforturi pentru egalitate”, 11 piloți l-au urmat pe campionatul mondial și au făcul celebrul gest de a-și pune un genunchi pe pământ în sprijinul mișcării Black Lives Matter, ce luptă împotriva discriminării rasiale. De asemenea, Hamilton a fost singurul care a purtat un tricou pe care scria ”Black Lives Matter”, în veme ce toți ceilalți piloți aveau tricouri cu însemnul ”End Racism”.
Totuși, nu toți cei 20 de piloți din Formula 1 au ales să recurgă acest gest. Mai exact, Max Verstappen, Charles Leclerc, Kimi Raikkonen și Daniil Kvyat au rămas în picioare în momentul intonării imnului. Același lucru s-a întâmplat și săptămâna trecută, când alături de cei 4 piloți amintiți, nici Antonio Giovinazzi și Carlos Sainz nu au îngenuncheat înaintea cursei. În același timp, alți 4 piloți nu erau prezenți pe grila de start în acel moment.
Formula 1
Valtteri Bottas, săgeți către Hamilton și Mercedes: "Acum pot să-l înțeleg pe Rosberg"
ACUM 12 ORE
https://i.eurosport.com/2020/07/12/2849018.jpg

Hamilton: "Trebuie să continuăm lupta"

La finalul cursei pe care a și câștigat-o, sextuplul campion mondial a vorbit despre gestul făcut de el și o parrte dintre colegii săi, spunând că această luptă trebuie continuată, dar că fiecare e liber să facă ce dorește, iar unii dintre piloți au considerat că a fost suficient dacă au îngenuncheat o dată, saptămâna trecută, la prima etapă a sezonului.
”Unii au întrebat cât timp trebuie să continuăm să facem acest lucru. Unii au simțit că a fost suficient, făcând asta o dată săptămâna trecută. A trebuit doar să-i încurajez că, uite, rasismul va fi aici mai mult decât trăim, iar oamenii de culoare care sunt supuși rasismului nu au timp să se odihnească nicio clipă. Trebuie să continuăm să facem eforturi pentru egalitate și să sensibilizăm.”, a declarat englezul la finalul cursei.
4 dintre cei 20 de piloți din Formula 1 nu au reușit să ajungă la timp pe grila de start, acest lucru putându-se interpreta ca și o abținere a acestora în ceea ce privește îngenuncherea în semn de solidaritate cu lupta împotriva rasismului. Este vorba despre Antonio Giovinazii, Carlos Sainz, Sergio Perez și Kevin Magnussen.

Jenson Button: "Imaginea nu arată bine"

Doar câteva secunde s-a văzut la TV imaginea cu unii piloți îngenuncheați înainte de startul cursei. A fost suficient însă pentru fostul campion mondial în 2009, Jenson Button (actualmente specialist SkySport) să observe că imaginea respectivă: ”Imaginea nu arată atât de bine cu unii în picioare și cu unii îngenuncheați. Dar când vine vorba de a pune capăt rasismului, toți suntem de acord și acesta este cel mai important lucru pentru mine. În F1 trebuie să fim proactivi pentru a face schimbări.”
Piloții care au refuzat să îngenuncheze înainte de prima cursă a sezonului și-au motivat fiecare decizia în felul său, toți fiind de acord că trebuie să se lupte contra discriminării, dar așezarea în genunchi este un gest exagerat.
De exemplu, rusul Dniil Kvyat a declarat că în cultura sa este ceva înjositor să îngenunchezi: ”Mentalitatea mea și a țării mele nu îmi permite să îngenunchez”.
Ceilalți piloți care nu au recurs la îngenunchere, au spus că purtarea unor tricouri cu însemne antirasiste este suficientă pentru a demonstra că întreaga organizație a Formulei 1 este angajată în această luptă.
”Am arătat duminică cât de puternici ne simțim cu toții împotriva rasismului. Am simțit că a fost suficient.”, a declarat Carlos Sainz, unul dintre piloții care nu au îngenucheat înainte de prima cursă a sezonului.
https://i.eurosport.com/2020/07/11/2848481.jpg
Lewis Hamilton a câștigat a doua cursă desfușurată în acest sezon. Englezul a dominat clar de la un capăt la altul ostilitățile pe circuitul de la Spielberg. Pe doi a venit colegul său de echipă Valtteri Bottas, iar pe ultima treaptă a podiumului s-a clasat Max Verstappen, de la Red Bull. Cursa de ieri a fost un adevărat dezastru pentru piloții Ferrari, Sebastian Vettel și Clarles Leclerc, care s-au acroșat în primul tur și au fost nevoiți să abandoneze.
Următoarea etapă din sezonul 2020 va avea loc peste 2 săptămâni, pe circuitul Hungaroring din Budapesta.
Formula 1
Când vor fi anunțate rezultatele anchetei privind MP de la Abu Dhabi! Anunțul FIA
14/01/2022 LA 15:42
Formula 1
Michael Masi, acuzat că a provocat prea mult rău competiției de către un fost pilot din Formula 1
14/01/2022 LA 11:43