Lewis Hamilton a fost la câțiva kilometri distanță de al 8-lea titlu mondial din carieră, dar neșansa a făcut ca acest succes să-i scape printre degete. Britanicul conducea detașat în ultima cursă a sezonului, dar o ieșire în decor a lui Nicholas Latifi (Williams) a dat totul peste cap. Verstappen a profitat din plin de intervenția mașinii de seiguranță pe ciurcuit, a intrat la boxe pentru a schimba pneurile, iar în ultimul tur nu a avut probleme în a-l depăși pe Hamilton și a deveni astfel, în premieră, campion mondial.
Controversele au fost uriașe și ecoul continuă să se audă în lumea Marelui Circ, dar nimic nu se mai poate schimba, iar Hamilton nu poate decât să își vindece rănile și să revină mai puternic în sezonul viitor.
Au existat o multitudine de explicații ale specialiștilor privind motivele pentru care Hamilton a ajuns în situația de a pierde o bătălie care părea tranșată. Eddie Jordan, fost proprietar de echipă în Formula 1, este de părere că eșecul lui Hamilton este rezultatul unui proces mai lung, în care britanicul nu a avut cea mai potrivită atitudine și i-a permis lui Verstappen să-i ia fața.
Formula 1
Când vor fi anunțate rezultatele anchetei privind MP de la Abu Dhabi! Anunțul FIA
IERI LA 15:42
Citește și:

Bottas, considerat vinovat pentru eșecul lui Hamilton în fața lui Verstappen

Jolyon Palmer, fost pilot în Formula 1 în 2016 și 2017, a lansat o altă ipoteză, și anume aceea că Valtteri Bottas este vinovat indirect de înfrângerea lui Hamilton la Abu Dhabi. Englezul consideră că al doilea pilot Mercedes a avut o prestație modestă fix în cel mai important moment al sezonului și nu l-a sprijinit deloc pe coechipierul său, așa cum Perez l-a ajutat enorm pe Verstappen.
"Dacă Bottas ar fi fost mai aproape de Verstappen, acesta nu și-ar mai fi permis să intre la boxe în momentul în care safety-car-ul a intrat pe circuit. Bottas a fost un pilot grozav pentru echipă de atâția ani, dar la ultima sa cursă a dispărut complet și Verstappen a putut face acea oprire.
Dacă exista o a 2-a mașină Mercedes la 23 de secunde sau mai puțin în spatele lui Verstappen, atunci el nu mai putea schimba și Hamilton era campion. Bottas a fost solid, dar atunci când a contat cel mai mult nu l-a putut ajuta pe coechipierul său, spre deosebire de Sergio Perez, care l-a ajutat enorm pe Verstappen", a spus Palmer, citat de Daily Mail.
La cursa decisivă a sezonului, Bottas a avut o prestație slabă încă din calificări, plecând abia de pe locul 6 în întrecerea propriu-zisă. Finlandezul a avut și un start ratat, căzând pe locul 8, după care s-a zbătut la jumătatea plutonului, fără a avea niciun moment șansa de a fi parte activă la ceea ce s-a întâmplat la vârf, așa cum s-a întâmplat cu celălalt locotenent important, Sergio Perez.
Cursa de la Abu Dhabi a fost ultima pentru Valtteri Bottas la Mercedes, lucru care se știa de o bună perioadă de timp. Relația sa cu Hamilton nu a fost cea mai apropiată de-a lungul vremii, finlandezul considerând probabil că ar merita mai mult credit din partea echipei pentru a forța un titlu de campion mondial. Bottas a stat mereu în umbra lui Hamilton și nu s-a pus niciodată problema ca finlandezul să fie numărul unu.
Probabil că Bottas efectiv nu a putut mai mult pe acest final de sezon, când nu l-a ajutat deloc pe Hamilton în lupta cu Verstappen, dar nordicul nici nu a fost în vreun foarte afectat de eșecul colegului său, fapt pentru care a fost taxat de fanii Mercedes și nu numai.
Formula 1
Michael Masi, acuzat că a provocat prea mult rău competiției de către un fost pilot din Formula 1
IERI LA 11:43
Formula 1
De ce depinde prezența lui Lewis Hamilton în noul sezon de Formula 1! Pilotul, așteptat să se decidă
12/01/2022 LA 08:42