Articol scris de Dani Morar
Lewis Hamilton încă are coșmaruri cu finalul cursei din Abu Dhabi din sezonul trecut, atunci când a fost depășit de către Max Verstappen în ultimul tur și a pierdut titlul mondial la limită. Britanicul și-a amintit de cele întâmplate după cursa din Marele Premiu al Italiei din acest weekend.
Situațiile din cele două curse au fost oarecum asemănătoare, însă deciziile șefilor din Marele Circ s-au contrazis. În ambele curse, Safety car-ul a intrat pe pistă cu doar câteva tururi înainte de final. La Monza s-a mers sub Safety car până la finalul cursei, păstrându-se ordinea de pe pistă.
Marele Premiu al Italiei
După Hamilton, Verstappen va fi penalizat și el la Monza! De pe ce loc ar putea pleca olandezul
09/09/2022 LA 13:59
"Îmi aduce aminte mereu de ce s-a întâmplat. Doar o dată în istorie au aplicat diferit regulile și atunci s-a decis titlul mondial. Dar asta este", a spus Hamilton după Marele Premiu al Italiei.
Nici Toto Wolff, șeful de la Mercedes, nu a fost mulțumit de finalul sezonului precedent și crede că ceea ce s-a întâmplat la Monza este modul corect în care ar trebui făcute lucrurile în Formula 1.
"Cred că de această dată au urmat regulile. Trebuia să intre Safety car-ul cu un tur mai repede și să accepte de la început că totul se va termina în acea ordine. Așa ar fi trebuit să se întâmple și anul trecut", a spus Toto Wollf.
Citește și:

Deciziile de la Abu Dhabi și Monza sunt în contradictoriu

Toată lumea dă ca exemplu cursa din Marele Premiu al Italiei pentru deciziile luate de oficialii întrecerii. Monopostul lui Ricciardo s-a oprit pe pistă, iar Safety car0ul a fost nevoit să intre până la îndepăratrea mașinii celor de la McLaren. S-a intervenit târziu, iar oficialii cursei au decis ca piloții să facă tururile rămase în spatele mașinii de siguranță, iar ordinea să rămână exact așa cum era în momentul accidentului până la final.
Ei bine, la Abu Dhabi, ultima cursă din sezonul trecut, a avut loc un caz foarte asemănător. Atunci, Lewis Hamilton și Max Verstappen erau la egalitate de puncte înainte de ultima întrecere, iar câștigătorul urma să devină campion mondial.
Ca și la Monza, Safety car-ul a intervenit pe pistă în ultime tururi, în urma unui accident, dar cei care iau deciziile au hotărât să nu meargă până la final în spatele acestei mașini de siguranță. Ba mai mult, i-au permis lui Verstappen să vină fix în spatele lui Hamilton și să îi depășească pe cei întârziați cu un tur pentru a face ca finalul să fie cât mai spectaculos. Verstappen, care intrase pe la boxe, nu a avut nicio problemă să îl depășească pe britanic și a devenit campion mondial în premieră.
Verstappen este foarte aproape de al doilea titlu consecutiv, având un avans confortabil în fruntea clasamentului general. În Formula 1 urmează cursa de la Singapore, care va avea loc peste 2 săptămâni.
Marele Premiu al Italiei
Lewis Hamilton va pleca ultimul de pe grila de start, la Monza! Motivul pentru care va fi penalizat
08/09/2022 LA 16:36
Marele Premiu al Olandei
Verstappen, pole-position în MP al Olandei. Leclerc și Sainz pleacă din spatele batavului
03/09/2022 LA 15:29