Lewis Hamilton a devenit, duminică, pilotul cu cele mai multe victorii în Formula 1, detronându-l pe Michael Schumacher care lăsase în urmă cu 14 ai reperul absolut la un număr colosal, întrezărind deja borna 100. Germanul câștiga ultima cursă a impresionantei sale cariere pe 1 octombrie 2006, în China. Era victoria sa cu numărul 91. 252 de zile mai târziu, Lewis Hamilton obținea prima sa victorie în Formula 1, iar în 13 ani, pe 25 octombrie 2020, a depășit deja totalul lui Schumi, el câștigând a 92-a sa cursă în Portugalia, la Portamao.
În 1992, când Michael Schumacher obținea, cu Benetton, prima sa victorie în Formula 1, sezonul programa 16 Grand Prix-uri. Formula 1 s-a schimbat deja de mai multe ori. Schimbări drastice. În 2006, când Schumacher s-a retras de la Ferrari, sezonul avea 18 Mari Premii. În 2012, “Marele Circ” a atins borna istorică de 20 de Grand Prix-uri într-un sezon, iar pentru 2020 Liberty Media, deținător al drepturilor comerciale pe Formula 1, negociase un calendar cu 22 de Grand Prix-uri. Între timp, pandemia de coronavirus a impus rămânerea caravanei Formulei 1 în Europa în acest sezon și astfel numărul de curse a fost redus la doar 17 pentru 2020.

Hamilton îl lasă pe Schumacher fără record în F1

Formula 1
Când vor fi anunțate rezultatele anchetei privind MP de la Abu Dhabi! Anunțul FIA
14/01/2022 LA 15:42
Acest lucru este inevitabil. Britanicul a egalat chiar pe pământ german, la Eifel Grand Prix, recordul de victorii în Formula 1 al lui Schumacher, apoi l-a deposedat official de record în Portugalia.
În prezent, ultimul mare reper din Formula 1 care îi mai aparține lui Schumacher este numărul de titluri mondiale. Schumi are șapte cununi mondiale, însă Hamilton pare că mai are doar o formalitate de îndeplinit pentru a și-l trece în CV pe al șaptelea titlu mondial, în condițiile în care are avans de 77 de puncte în clasamentul general, cu cinci Grand Prix-uri rămase de disputat și un maxim posibil de 130 de puncte puse la bătaie (contabilizând aici și punctul bonus pentru cel mai rapid tur în cursă). Cum Mercedes a anunțat ferm că va continua în Formula 1 și în 2021, britanicul se anunță favorit și pentru un al optulea titlu de campion mondial.

Hamilton, noul rege la "pole-position"

Lewis Hamilton a corectat deja și recordul pentru cele mai multe plecări din pole-position din istoria Formulei 1, fiind primul pilot care se apropie de borna 100 la acest capitol. Britanicul a plecat primul din grilă de 97 de ori. Michael Schumacher îl întrecuse la limită pe “pole-man”-ul legendar al Formulei 1, Ayrton Senna, pilotul care a pornit primul în peste 40% dintre cursele sale (65 de pole-uri, 162 de starturi). Schumacher a obținut 68 de pole-uri, din 308 starturi, ceea ce înseamnă un procentaj de 22%. Hamilton are 37% dintre curse începute din pole-position, ceea ce arată că britanicul este cel mai rapid pilot al generației sale și poate nu numai.
În acest moment, Hamilton și Schumacher au cifre comparabile în ceea ce privește numărul de plecări din prima linie, britanicul având însă șanse suficiente pentru a îmbunătăți și acest capitol.

Hamilton, avantaj și la numărul de clasări pe podium

Lewis Hamilton a urcat deja pe podium în Formula 1 de 161 de ori. Michael Schumacher – de 155 de ori.
Britanicul are 56 de curse câștigate cu plecare din pole-position, germanul – 40. Avansul lui Hamilton este logic – având în vedere numărul mult mai mare de plecări din pole-position, însă procentual, germanul s-a descurcat totuși mai bine când a venit vorba să mențină avantajul luat în calificări.
Schumacher îl conduce pe Hamilton în ceea ce privește numărul de victorii în cursele în care a pornit al doilea pe grilă, dar și la victorii cu pornire de pe locul trei pe grilă (aproape dublu față de britanic). Ceea ce, la prima vedere, susține și jurnalistul BBC, ar arăta faptul că Schumacher a fost un competitor mai aprig. Lewis Hamilton nu suferă însă atunci când are de efectuat depășiri. Mai mult, diferențele înregistrate în prezent ilustrează și evoluția Formulei 1, de la o competiție în care și strategia, realimentările erau elemente la fel de prețioase și importante în securizarea victoriilor, Schumacher fiind un maestru la acest capitol, alături de oamenii de încredere care l-au însoțit și la Benetton, și la Ferrari. În ultima parte a evoluției lui Schumacher pentru Ferrari, Formula 1 era într-o epocă în care calificările se făceau cu rezervorul plin, pregătit pentru cursă. Iar prioritizarea strategiei de cursă putea avea un impact clar asupra poziției pe grilă.

Hamilton versus Schumacher: Grand Prix-urile istorice

Lewis Hamilton poartă un duel de la distanță cu Michael Schumacher și în ceea ce privește recordurile de victorii pe circuite legendare. Interesant este faptul că fiecare pilot pare a avea un circuit ca un "nemesis" din lista legendară. Hamilton punctează sub media personală la Monaco (doar patru victorii), iar Schumacher nu și-a găsit cadența la Silverstone (doar trei victorii pe circuitul britanic pe care a avut accident în 1999).
Hamilton și Schumacher au excelat în Canada (câte șapte victorii pentru fiecare), dar și pe bijuteria de la Spa-Francorchamps (4-6), sau în Ungaria – acolo unde arta pilotajului este pusă în ramă.

Cum a evoluat recordul de victorii în F1 (anul reprezintă momentul în care pilotul a trecut în fruntea clasamentului)

1 - Giuseppe Farina – prima victorie în Formula 1, 1950
6 - Juan Manuel Fangio – 1950
7 – Alberto Ascari – 1952
24 – Juan Manuel Fangio – 1954
25 – Jim Clarke – 1968
27 – Jackie Stewart – 1973
51 – Alain Prost – 1987
91 – Michael Schumacher – 2001
Formula 1
Michael Masi, acuzat că a provocat prea mult rău competiției de către un fost pilot din Formula 1
14/01/2022 LA 11:43
Formula 1
De ce depinde prezența lui Lewis Hamilton în noul sezon de Formula 1! Pilotul, așteptat să se decidă
12/01/2022 LA 08:42