Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Verstappen și Hamilton, luptă palpitantă pentru titlu! Tactica va juca un rol decisiv la Abu Dhabi

Nicu Savin

Actualizat 12/12/2021 la 00:33 GMT+2

Max Verstappen și Lewis Hamilton vor pleca unul de lângî celălalt în cursa care va decide titlul mondial. Olandezul are asigurat locul în pole-position și pare a avea prima șansă, dar britanicul are câteva motive serioase să spere că va cuceri al 8-lea titlu al carierei. Pe lângă duelul direct, tacticile pe care Red Bull și Mercedes vor miza vor avea un rol decisiv în stabilirea câștigătorului.

Lewis Hamilton, Max Verstappen

Credit imagine: AFP

Max Verstappen și Lewis Hamilton oferă una dintre cele mai palpitante lupte din istoria Formulei 1. Cei doi piloți s-au duelat în fiecare cursă din acest sezon și au ajuns la egalitate de puncte înaintea ultimei etape, astfel că suspansul va fi păstrat până la ultimul viraj.
Cel puțin așa se întrevede după primele două zile de la Abu Dhabi, unde cei doi piloți au excelat pe rând. Hamilton a fost mai constant în antrenamentele 2 și 3, dar Verstappen a recuperat incredibil și a performat la un nivel înalt în calificări, obținând pole-position-ul pentru cursa de duminică.
Hamilton va pleca al 2-lea, astfel că startul va fi unul extrem de tensionat. Dar e limpede că nu la start se va decide lupta, asta din mai multe motive, care țin de tactica diferită pe care cei doi piloți o vor avea.
Succesul lui Verstappen din calificări nu a fost unul gratuit, olandezul urmând să vadă cât de mare a fost prețul după cursa de mâine. Pilotul Red Bull va lua startul cu pneuri soft, cele mai rapide, dar și cele mai puțin rezistente. În schimb, Hamilton va porni cu pneuri medii, cu care va parcurge mult mai multe tururi în prima parte a cursei și acest lucru s-ar putea transforma într-un mare atu.
Citește și:

Verstappen și Hamilton vor aborda strategii diferite la Abu Dhabi

În aceste condiții, avantajul va fi clar de partea lui Verstappen la start, așa cum a recunoscut și Toto Wolff, șeful Mercedes, după calificările de sâmbătă. În cazul unui start fără probleme, olandezul va avea ocazia să se distanțeze serios de Hamilton în prima parte a cursei, cauciucurile sale permițându-i să scoată timpi mai bun pe turul de circuit.
În plus, Max va avea întreaga pistă liberă, în timp ce Hamilton ar putea avea probleme după start, deoarece următorii 3 piloți care vor pleca din spatele lui, Lando Norris, Sergio Perez și Carlos Sainz, vor avea și ei pneuri rapide și vor încerca să-l depășească pe englez. Colegul acestuia, Valtteri Bottas, va pleca abia al 6-lea, astfel că Hamilton nu se va putea baza pe un oarecare ajutor din partea finlandezului.
Cine va câștiga Campionatul Mondial de Formula 1 în 2021?
Totuși, lupta nu e dinainte pierdută de Hamilton, existând chiar și un avantaj pentru el în toată această conjunctură. E clar că britanicul va opta pentru o strategie cu o singură oprire la boxe, dar va putea oare și Verstappen să facă același lucru? Șansele sunt mici, deoarce pneurile "roșii" ale olandezului se vor uza repede și e greu de crezut că cele pe care le va pune la prima oprire vor rezista până la final. În acest context, pilotul Red Bull ar trebui să treacă de două ori pe la boxe și duelul cu Hamilton va deveni unul și mai incitant și va fi dus de la distanță la un moment dat.
Chiar dacă nu s-a văzut în calificări, circuitul Yas Marina, care a devenit unul mult mai rapid în acest an, pare că îi e favorabil lui Hamilton și monopostului său, în special pe liniile drepte. Red Bull compensează însă în alte porțiuni, astfel că și din acest punct de vedere există un mare echilibru.
Așadar, e foarte greu de anticipat cine e cu adevărat avantajat de situația actuală, dar cert este că există premisele unei bătălii memorabile, care s-ar putea prelungi până la ultimul viraj, ceea ce, evident, ar fi un deliciu pentru toți fanii.
Pe lângă lupta dintre Verstappen și Hamilton, va fi un duel aprig și pentru prima poziție din clasamentul constructorilor. Mercedes are un avantaj de numai 28 de puncte, dar Bottas va trebuie să fie mult mai bun în cursă decât a fost în calificări pentru ca titlul să rămână în vitrina echipei germane.
Lupta decisivă dintre Max Verstappen și Lewis Hamilton va începe la ora 15:00, iar eurosport.ro vă va ține la curent cu cele mai importante evenimente de la Abu Dhabi.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo