Lewis Hamilton este singurul pilot de culoare din Formula 1, iar septuplul campion mondial a susținut mereu că s-a luptat cu insultele rasiste încă de la cele mai fragede vârste. Britanicul este principalul ambasador al luptei împotriva discriminării în Formula 1 și poate în sportul mondial. La insistențele sale au apărut în "Marele Circ" diverse acțiuni care simbolizează lupta contra rasismului, cea mai cunoscută fiind îngenuncherea piloților înaintea curselor, care a avut loc în ultimele două sezoane.
Din păcate pentru Formula 1, un nou scandal în acest sens a izbucnit în această săptămână, când Nelson Piquet, triplu campion mondial, a fost suprins când vorbea despre Hamilton folosind cuvântul "neguinho", considerat o insultă rasistă, deoarece face referire la culoarea pielii britanicului.
Hamilton a reacționat dur și a cerut sancțiuni aspre pentru Piquet și toți cei care folosesc astfel de limbaje. Pilotul Mercedes a primit susținere din partea colegilor, iar FIA a acționat imediat, interzicându-i lui Piquet accesul în Paddock-ul Formulei 1 pe o perioadă nelimitată.
Marele Premiu al Marii Britanii
Carlos Sainz, emoționat după prima victorie din carieră în Formula 1: "Este întotdeauna o ușurare"
04/07/2022 LA 06:59
Brazilianul a reacționat și el și a spus că vorbele i-au fost traduse greșit. Chiar și așa, Piquet și-a cerut public scuze și a subliniat că nu a avut nicio intenție să-l jignească în vreun fel pe Hamilton.

Lewis Hamilton, ținta unor noi insulte rasiste din partea lui Nelson Piquet

La numai o zi distanță, în mediul on-line a apărut un nou videoclip care îl incriminează și mai tare pe Nelson Piquet. Într-o discuție despre Nico Rosberg, fostul coleg al lui Hamilton de la Mercedes, și tatăl acestuia, Keke, fost adversar al lui Piquet pe circuit, brazilianul poate fi auzit cum folosește din nou insulte rasiste și chiar homofobe la adresa lui britanicului.
"Keke? Era un nenorocit. Nu avea valoare. Dar fiul său a câștigat Campionatul Mondial. Negrul (n.r. referire la Hamilton) era preocupat de altceva", ar fi spus Nelson Piquet, conform Daily Mail.
În podcastul respectiv, Piquet vorbea despre Campionatul Mondial din 2016, când Rosberg a câștigat titlul în dauna lui Hamilton, în urma unei bătălii epice pe întreg parcursul sezonului.
După prima "ieșire în decor" a lui Piquet, Hamilton a avut o poziție tranșantă, spunând că astfel de oameni au o mentalitate învechită și nu ar trebui să facă parte din lumea Formulei 1.
"Este mai mult decât un limbaj. Aceste mentalități arhaice trebuie să se schimbe și nu au loc în sportul nostru. Discriminarea nu este ceva căreia să-i oferim o platformă. Avem nevoie de oameni care să aducă oamenii împreună. Suntem cu toții la fel și comentariile pe care le vedem nu sunt de ajutor.
Am fost înconjurat de aceste atitudini toată viața. A fost destul timp de învățat din greșeli. A venit timpul pentru acțiune", a scris Hamilton pe rețelele sociale.
Marele Premiu al Marii Britanii
MP al Marii Britanii | Sainz, prima victorie a carierei! Ferrari a greșit strategia cu Leclerc
03/07/2022 LA 12:17
Marele Premiu al Marii Britanii
Carlos Sainz, primul pole-position al carierei! Ibericul, cel mai bun în calificări, la Silverstone
02/07/2022 LA 15:44