Mercedes a renunțat la ideea de a merge la Lausanne pentru a-și prezenta cazul împotriva directorului de curse de la Abu Dhabi, Michael Masi. Acesta a decis ca Verstappen, aflat la 11 secunde în urma lui Hamilton, să poată depăși mașinile întârziate, deși pe pistă era safety-carul. Cum olandezul a beneficiat de pneuri noi, depășirea lui Hamilton în ultimul tur a fost o formalitate.
Teamul german a făcut imediat două contestații, ambele respinse și a amenințat că va merge la TAS pentru a își găsi dreptatea. S-a renunțat la această variantă, după ce FIA a promis că va deschide o anchetă.
"Salutăm ancheta promisă de FIA", a scris Mercedes într-un comunicat dat publicității azi, felicitându-și totodată rivalii: "Vrem să ne exprimăm respectul și aprecierea pentru Verstappen și Red Bull și pentru performanțele pe care le-ați realizat în acest an. Ați făcut ca titlul mondial să se transforme într-o bătălie epică".
Formula 1
Când vor fi anunțate rezultatele anchetei privind MP de la Abu Dhabi! Anunțul FIA
14/01/2022 LA 15:42
Tweet
CITEȘTE ȘI:
BOTTAS, CONSIDERAT VINOVAT PENTRU PIERDEREA TITLULUI MONDIAL DE CĂTRE HAMILTON: "A DISPĂRUT COMPLET"

FIA a promis o anchetă

Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) va proceda la "un exerciţiu de analiză detaliată şi de clarificare" a evenimentelor controversate care au condus la victoria şi la câştigarea titlului mondial de către pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull), duminica trecută, la Abu Dhabi, informează AFP.
"Această chestiune va fi abordată cu toate echipele şi toţi piloţii, pentru a trage lecţiile din această situaţie şi pentru a furniza lămuriri participanţilor, presei şi fanilor în ce priveşte regulamentele în vigoare", se arată într-un comunicat.
Obiectivul este ca aceste "concluzii să fie făcute public înainte de debutul sezonului 2022", pe 20 martie, în Bahrain.
Această decizie a fost luată de Consiliul mondial al sportului automobilistic la propunerea deja fostului preşedinte al FIA, francezul Jean Todt, al cărui succesor va fi ales vineri.
"Circumstanţele din jurul utilizării maşinii de securitate după accidentul pilotului Nicholas Latifi şi comunicările aferente între conducerea cursei din partea FIA şi echipe au generat o neînţelegere şi reacţii din partea echipelor de Formula 1, a piloţilor şi fanilor", notează Consiliul mondial al sportului automobilistic.
"Această controversă umbreşte imaginea Campionatului şi celebrarea în cele mai bune condiţii a primului titlului de campion mondial la piloţi câştigat de Max Verstappen (Red Bull) şi al optulea consecutiv de campioană mondială la constructori de către Mercedes", se mai arată în comunicat.

Hamilton nu a dorit să câștige titlul mondial la TAS

Se pare că la decizia Mercedes de a nu merge la TAS a contat decisiv și opinia lui Lewis Hamilton, un pilot extrem de orgolios. Acesta le-a trimis șefilor lui că nu dorește să câștige astfel al 8-lea său titlu mondial. Britanicul nu vrea să fie subiect de controversă și să i se pună la îndoială victoria, astfel că le-a transmis oficialilor germani să renunțe la demersul de la Curtea de Arbitraj Sportiv.
Mercedes avea de luptat și cu factorul timp, azi fiind ultima zi în care ar fi trebuit să depună documentația necesară pentru TAS.
Dincolo de dorința lui Hamilton de a se renunța la contestație, la Lausanne, germanii aveau o altă problemă. Regulamentele FIA sunt clare și nu lasă loc la interpretări: pentru a se ajunge la TAS, chiar FIA trebuie să își ofere acordul, lucru care nu s-ar fi întâmplat, în mod normal. Dincolo de faptul că, dacă i-ar da voie lui Mercedes să meargă la Lausanne, forul tutelar ar admite că a greșit, s-ar expune unei decizii care ar dinamita Formula 1. Ca atare, FIA nu i-ar fi oferit probabil prilejul lui Mercedes să își caute dreptatea într-un Tribunal neutru, susțin englezii de la Daily Mail.
Formula 1
Michael Masi, acuzat că a provocat prea mult rău competiției de către un fost pilot din Formula 1
14/01/2022 LA 11:43
Formula 1
De ce depinde prezența lui Lewis Hamilton în noul sezon de Formula 1! Pilotul, așteptat să se decidă
12/01/2022 LA 08:42