Ziua a început cum nu se poate mai rău pentru organizatori. Ploaia a dat peste cap primele două sesiuni de antrenamente libere, care au fost anulate, iar calificările au început cu o ușoară întârziere. Cel mai rapid la finalul superpole-ului a fost portughezul Antonio Felix da Costa, portughezul ce bifează primul pole-position pentru constructul BMW. Pe da Costa l-au urmat pe grilă Tom Dillmann (NIO Formula E Team), Jose Maria Lopez (Geox Dragon), Sebastian Buemi (Nissa e.Dams) și Stoffel Vandoorne (HWA). Campionul en-titre, Jean-Eric Vergne a plecat de pe poziția a 7-a, iar Felipe Massa, fost vicecampion în Formula 1, a plecat abia de pe poziția a 19-a.
Startul a fost unul perfect pentru Felix da Costa, chiar dacă el s-a poziționat greșit la start, realizând câteva manevre pentru a pleca similar cu ceilalți piloți. Buemi a fost primul care l-a atacat, dar portughezul și-a păstrat poziția, în timp ce Lopez a căzut pe poziția a treia. O urcare spectaculoasă a avut-o Massa, care după câteva viraje a urcat până pe locul 10.
Modul atac a putut fi folosit după două tururi, dar Felix da Costa a reușit să își conserve un avantaj de circa o secundă și jumătate în fața lui Buemi. În spatele lor, după opt minute de la start, campionul Vergne urcase pe podiumul provizoriu.
Formula E
Actualii campion dn Formula E, decizie drastică! 2022, ultima ediție în care mai participă Mercedes
18/08/2021 LA 11:53
Cu 33 de minute înainte de final, Vergne l-a depășit pe Buemi și a trecut pe poziția a doua, dar Felix da Costa păstra în continuare un avans de peste o secundă. În spate, Massa și Vandoorne aminteau de duelurile lor din Formula 1, iar brazilianul avansa din ce în ce mai mult.
Lupta pentru întâietate a devenit palpitantă odată cu trecerea timpului, iar cu 26 de minute înainte de sosire, Vergne l-a depășit pe da Costa, în timp ce colegul francezului, germanul Andre Lotterer ajunsese pe poziția a treia și îl presa deja pe Costa.
Odată intrată cursa în partea sa finală, cei trei din față s-au desprins, iar o nouă modificare s-a făcut cu 16 minute înainte de final, Lotterer ajungând pe doi, peste da Costa. Vergne avea în acel moment un avans de o secundă și jumătate, dar germanul se apropia amenințător.
Doar că cei doi piloți de la DS Techeetah au primit o penalizare, trebuind să meargă la boxe pentru a face un drive through. Conducerea a fost preluată de Felix da Costa, pe doi a venit belgianul Jerome d’Ambrosio, iar Vergne a căzut pe locul 3. Finalul cursei a fost sub semnul safety car-ului, prezent pe circuit după ce argentinianul Lopez a lovit parapetul într-o zonă periculoasă.
Piloții au mai avut la dispoziție circa patru tururi pentru a schimba ierarhia finală. Da Costa și-a croit un avans de două secunde față de Vergne, urcat pe locul doi, în timp ce pe trei era D’Ambrosio. Costa și-a folosit fan boost-ul și modul atac în ultimul tur, reușind să aducă la final prima victorie pentru constructorul BMW în campionat. Vergne a terminat pe locul doi, iar D’Ambrosio a completat podiumul final.
Clasament final: 1. Felix da Costa; 2. Vergne; 3. D’Ambrosio; 4. Evans; 5. Lotterer; 6. Buemi; 7.Rowland; 8. Abt; 9. Di Grassi; 10. Piquet.
Următorul ePrix al sezonului va avea loc pe 12 ianuarie, în Maroc, și va fi în direct și în exclusivitate pe Eurosport.
Formula E
Nyck de Vries e campion mondial al Formulei E
15/08/2021 LA 14:58
Monaco
Formula E : Da Costa se impune la Monaco ePrix
09/05/2021 LA 08:50