Mortara a reușit să prelungească seria învingătorilor diferiți din acest sezon după un duel foarte tensionat între Sam Bird (Envision Virgin Racing) și Andre Lotterer (DS Techeetah).
Calificările pe pistă udă au reprezentat un prejudiciu important pentru cei din fruntea clasamentului, aceștia fiind nevoiți să se lanseze primii. Asfaltul s-a mai uscat treptat, iar astfel am avut la capetele opuse ale grilei nefericiții piloți Mahindra ca închizători de pluton și un Stoffel Vandoorne (HWA Racelab) extrem de jovial în pole-position. Colegul său din prima linie, Oliver Rowland (Nissan e.dams) i-a șters însă zâmbetul de pe buze belgianului încă de pe primii metri ai întrecerii de 45 de minute, preluând conducerea. Ce începea rău s-a terminat și mai rău pentru Wehrlein și d'Ambrosio, cei doi fiind victimele colaterale ale ieșirii în decor a lui Felipe Nasr (Geox Dragon) într-un viraj orb. Steagul roșu a fost arborat pentru a nu răpi din timpul cursei până au fost evacuate cele trei monoposturi avariate, în timp ce fostul campion Nelsinho Piquet (Panasonic Jaguar Racing) s-a retras și el la standuri.
La restart, majoritatea au optat pentru o primă activare a Attack Mode, iar Sam Bird a profitat de o eroare de software a lui Rowland pentru a-i subtiliza fără efort prima poziție. Nici britanicul n-a rezistat în frunte prea mult, ratarea unui punct de frânare fiind taxată imediat de un Andre Lotterer hotărât să devină al cincilea învingător din sezonul al cincilea, reprezentând o a cincea echipă. Primii doi păreau să se desprindă până când abandonurile succesive ale nefericiților Vandoorne și Rowland au compactat plutonul sub Safety Car, lupta ajungând să fie decisă în ultimul tur.
Formula E
Actualii campion dn Formula E, decizie drastică! 2022, ultima ediție în care mai participă Mercedes
18/08/2021 LA 11:53
Pare să fie deja o tradiție a Formulei E în sezonul 2018/19, căci patru din cele cinci etape consumate au avut tensiune până în ultima secundă și răsturnări de situație chiar înainte de sosire. Bird i-a suflat în ceafă atât de insistent lui Lotterer, încât l-a și atins ușor din spate, cauzându-i o pană de cauciuc ce l-a scos din puncte. Britanicul a continuat fără daune și chiar și-a ascultat imnul național în fața mulțimii de fani adunați în metropola asiatică, însă ulterior a venit penalizarea de 5 secunde pentru incident și Bird a fost retrogrardat până pe 6. Cel ce începuse acel ultim tur pe 3 s-a trezit în brațe cu prima sa victorie în seria electrică de monoposturi: Edoardo Mortara n-a putut celebra pe moment, dar întreaga echipă condusă de Susie Wolff a deschis șampania ceva mai târziu în noapte.
Venturi avea ca rezultat-reper un loc secund adus de Stephane Sarrazin în 2016 la Long Beach, însă mulți își mai amintesc de primul ePrix din istorie, în care Nick Heidfeld mai avea doar un viraj de parcurs până să câștige pe monopostul echipei din Monaco la Beijing, dar a fost violent percutat de Nicolas Prost. După o lungă așteptare, Venturi a sărbătorit așadar succesul acum și a trimis un semnal important directorilor Mercedes, care văd cum pregătirile pentru implicarea oficială din această toamnă merg tot mai bine: pole și victorie în Hong Kong pentru monoposturile VFE05 pe care uzina din Stuttgart le are sub lupă.
Bird a fost dat jos de pe podium, acolo unde doar Lucas di Grassi a reprezentat ”clubul 50”, al piloților care nu au lipsit la niciun ePrix din istoria campionatului. Envision Virgin Racing a ratat un rezultat mare, însă cealaltă jumătate a garajului a avut parte de o mică bucurie, cu Robin Frijns promovat pe poziția a treia. Sam Bird nu s-a putut desprinde în fruntea clasamentului general, dar tot și-a recăpătat fotoliul de lider, cu un punct în fața lui d'Ambrosio și două raportat la di Grassi și Mortara. Peste doar două săptămâni Formula E revine la Sanya (China), unde jumătate din plutonul de 22 speră să încheie cursa pe primul loc la general. Da, este atât de strâns!
Clasament sezon: 1. Sam Bird 54p; 2. Jerome d'Ambrosio 53p; 3. Lucas di Grassi 52p; 4. Edoardo Mortara 52p; 5. Antonio Felix da Costa 47p.
***
Articol scris de Alexandru Șiclovan. Sezonul de Formula E este adus în parteneriat cu PitStops.ro , portalul pasionaților de motorsport din România.
Formula E
Nyck de Vries e campion mondial al Formulei E
15/08/2021 LA 14:58
Monaco
Formula E : Da Costa se impune la Monaco ePrix
09/05/2021 LA 08:50