Finalul etapei a opta din totalul de 13 nu a adus nicio clarificare în privința grupului numeros de pretendenți la titlu în sezonul al cincilea al Formulei E. Neprevăzutul a domnit pe traseul din centrul Parisului, printr-o mare doză de hazard încă dinaintea momentului în care o aversă violentă și-a făcut apariția. Nerespectarea presiunii minime impuse în anvelopele Michelin l-a aruncat pe polemanul Pascal Wehrlein (Mahindra) la coada grilei, patronul Dilbagh Gill trăind un nou carusel de emoții în decurs de doar câteva ore. De această situație au profitat coechipierii Nissan e.dams, Oliver Rowland și Sebastien Buemi fiind scutiți de emoțiile startului de pe loc dintr-un motiv curios. Directorul de cursă a decis să se plece din spatele mașinii de siguranță, deoarece pe partea dreaptă a grilei asfaltul era încă ud, iar asta ar fi reprezentat un dezavantaj considerabil față de adversarii ce puteau pune puterea jos pe uscat.
Chiar și așa, piloții Nissan au dat cu piciorul șansei de a aduce prima victorie pentru fosta echipă campioană (sub numele Renault). Rowland a ratat un punct de frânare și a ieșit din cărți, continuându-și apoi festivalul de greșeli prin pluton. Buemi a încetinit apoi cu o problemă tehnică, a trecut pe la standuri și a revenit în fața noului lider Robin Frijns (Envision Virgin Racing) cu intenția clară de a nu pierde un tur și de a aștepta o posibilă neutralizare. S-a ajuns chiar la contact între cei doi, Frijns fiind nevoit să continue cursa cu emoții din pricina unei aripi față parțial desprinse. Andre Lotterer (DS Techeetah) l-a presat din spate, iar Felipe Massa (Venturi) rezista pe un loc 3 cu care nu se mai întâlnise în Formula E până acum.
Luptele animate din pluton au luat o turnură dramatică odată cu venirea subită a ploii, care a facilitat evadarea lui Frijns. Incidentele au triat concurenții și au trimis punctele către cei cu capul pe umeri. Massa și colegul său Edo Mortara au clacat în același tur, iar de asta au profitat piloții Audi Sport, care au urcat pe 3 și 4 în ordinea Daniel Abt - Lucas di Grassi. Maxi Gunther, asupra căruia au planat îndoieli în echipa Geox Dragon, a rămas ferm pe poziții și a încheiat pe 5, în timp ce învingători de curse precum Bird, Evans sau d'Ambrosio nu au punctat.
Formula E
Actualii campion dn Formula E, decizie drastică! 2022, ultima ediție în care mai participă Mercedes
18/08/2021 LA 11:53
Robin Frijns a bifat astfel prima sa victorie în Formula E, devenind totodată lider în clasamentul general. Virgin Racing este prima echipă cu două succese în sezonul al cincilea al seriei electrice, în timp ce numărul piloților diferiți care au învins a ajuns la cota 8. Frijns a adus o nouă bucurie Olandei, țară tot mai îndrăgostită de motorsport în ultima vreme, pe fondul ”efectului Max Verstappen”. Săptămâna viitoare, batavul își va începe și programul paralel din DTM alături de Audi, în timp ce Formula E revine peste două săptămâni pe străzile din Monte Carlo.
***
Articol scris de Alexandru Șiclovan. Sezonul de Formula E este adus în parteneriat cu PitStops.ro , portalul pasionaților de motorsport din România.
Formula E
Nyck de Vries e campion mondial al Formulei E
15/08/2021 LA 14:58
Monaco
Formula E : Da Costa se impune la Monaco ePrix
09/05/2021 LA 08:50