Sam Bird a devenit al treilea învingător diferit al campaniei 2018-19 din Formula E la finele unui sprint dramatic de 45 de minute. După succesele lui Antonio Felix da Costa (BMW i Andretti Motorsport) și Jerome d'Ambrosio (Mahindra Racing), a fost iarăși rândul unei echipe de client (pe modelul brevetat de Techeetah sezonul trecut) să desfacă șampania înaintea uzinei ce produce respectivul monopost. După ani de colaborare cu DS Automobiles, Envision Virgin Racing a optat pentru exploatarea pachetului Audi Sport în această stagiune și Bird a triumfat la bordul unui Audi e-tron FE05 după 36 de tururi parcurse în Santiago de Chile, în fața a peste 25.000 de spectatori ce au îndurat temperaturi nemaivăzute în campionat: 37 de grade Celsius.
Totuși, Audi s-a poziționat de la începutul zilei printre favoriți, Lucas di Grassi fiind foarte rapid în antrenamente și stabilind timpul-reper în Super Pole. Fostul campion al seriei a fost însă penalizat pentru încălcarea unei normative impuse cu doar două săptămâni în urmă, în Marrakesh. Telemetria brazilianului a indicat folosirea frânei mai mult în turul de răcire decât în cel lansat, fapt ce i-a atras excluderea din calificări. Aruncat la coada grilei, di Grassi a fost surprins să se afle în compania mai multor protagoniști ce au suferit din pricina prafului în prima grupă de calificare: Vergne pe 12, Felix da Costa pe 17 și d'Ambrosio pe 20.
Beneficiarul direct a fost Sebastien Buemi, care a moștenit pole-ul și a plecat bine în cursă, cu Pascal Wehrlein și Sam Bird pe urmele sale. Cei trei s-au desprins, iar Bird și-a intensificat presiunea asupra liderului elvețian până când acesta a lovit zidul în turul 21. Lupta în doi a continuat până spre final, când Wehrlein și-a consumat al doilea attack mode și s-a conformat indicațiilor de la standuri, acceptând jumătatea plină a paharului - treapta a doua a podiumului în abia al doilea start al său în Formula E. Alexander Sims a trecut linia de sosire al treilea, dar a primit o penalizare post-cursă și astfel pe 3 s-a clasat Daniel Abt (Audi Sport), autor al celui mai rapid tur în cursă. Pe lista neagră a comisarilor au mai ajuns di Grassi și Pechito Lopez.
Formula E
Actualii campion dn Formula E, decizie drastică! 2022, ultima ediție în care mai participă Mercedes
18/08/2021 LA 11:53
Monoposturile Venturi au făcut un pas în față ca performanță în Santiago, cu Vandoorne rulând o vreme în top 5 până când a greșit, iar Edoardo Mortara sosind al patrulea. Robin Frijns a terminat întrecerea pe 5, punctele acestuia fiind importante pentru Envision Virgin Racing, care a trecut în fruntea clasamentului echipelor. Pentru d'Ambrosio a fost doar o misiune de limitare a pagubelor în Parcul O'Higgins, punctele aferente locului 8 având o conotație pozitivă în raport cu abandonurile lui Vergne și Felix da Costa. Următoarea etapă va avea loc în Mexico City peste trei săptămâni, unde cel puțin jumătate dintre concurenți au arme să vizeze victoria. Pentru moment, eroul zilei din Chile rămâne Sam Bird, care devine primul pilot din Formula E care a gustat succesul în fiecare campanie.
Clasamente (după 3 etape din 12):
Piloți: 1.Jerome d'Ambrosio 44p, 2.Sam Bird 43p, 3. Antonio Felix da Costa, Robin Frijns, Jean-Eric Vergne 28p.
Echipe: 1.Envision Virgin Racing 71p, 2.Mahindra Racing 62p, 3.DS Techeetah 47p.
Articol scris de Alexandru Șiclovan. Sezonul de Formula E este adus în parteneriat cu PitStops.ro , portalul pasionaților de motorsport din România.
https://i.eurosport.com/2019/01/28/2511631.jpg
Formula E
Nyck de Vries e campion mondial al Formulei E
15/08/2021 LA 14:58
Monaco
Formula E : Da Costa se impune la Monaco ePrix
09/05/2021 LA 08:50