articol de Romeo Ene
Totuşi, se pare că aceştia nu mai au foarte mult de aşteptat pentru a reveni în tribune, iar la un meci de fotbal australian au asistat 78.000 de spectatori, cea mai numeroasă participare la un eveniment sportiv de la debutul pandemiei.
Măsura adoptată de australieni oferă speranţe Europei că fanii ar putea reveni cât mai curând în tribune, în contextul desfăşurării Campionatului European din această vară.

Record de spectatori de la începutul pandemiei

Autorităţile din statul australian Victoria, a cărei capitală este Melbourne, au permis accesul a maxim 85.000 de spectatori înainte de Anzac Day, ţinând cont de faptul că stadionul are o capacitate de 100.000 de locuri. Evenimentul de duminică a adus la un loc mai mulţi spectatori decât precedentele 2 partide de cricket dintre India şi Anglia. La aceste meciuri au fost în tribune 67.200, respectiv 66.352 de spectatori şi au avut loc în luna martie.
Anzac Day comemorează o bătălie sângeroasă purtată de Corpul de Armată din Australia și Noua Zeelandă (ANZAC) în timpul Primului Război Mondial, fiind o zi de referinţă în calendarul regional. Collingwood Magpies și Essendon Bombers, două dintre cele mai susținute echipe din Liga australiană de fotbal (AFL), se întâlnesc din 1995 în ceea ce este o sărbătoare, atunci când are loc partida într-o zi lucrătoare. Anul trecut, meciul s-a disputat fără spectatori, însă după un an de aşteptare, fanii s-au întors pe stadioane.
AFL este una dintre cele mai populare ligi din lume, cu o medie de 35.108 de spectatori pe meci în 2019, fiind depăşită doar de Liga Națională de Fotbal din America de Nord și de ligile de fotbal de top, precum Germania sau Anglia. Patru meciuri AFL au atras asistenţe de peste 50.000 în ultima lună. Australia a avut un real succes în combaterea pandemiei de coronavirus, însă în continuare se confruntă cu apariţia unor focare izolate. O parte din Australia de Vest a intrat în lockdown de 3 zile începând de vineri seară, iar partida a putut avea loc doar după ce jucătorii au fost testaţi negativ.