Articol scris de Alexandru Iuga
Actualul lider din Eredivisie și multipla campioană a Olandei sărbătorește azi 121 de ani de la înființare și ce mod mai bun de a celebra această cifră decât printr-un meci european, în Europa League, pe terenul celor de la Young Boys Berna. Această partidă pleacă de la 3-0 pentru Ajax, care este foarte aproape de sferturile de finală.

Ajax, un club istoric

La Liga
Barcelona îi poate da lovitura decisivă lui Chelsea! Mijlocașul pentru care insistă catalanii
19/10/2022 LA 14:07
De-a lungul istoriei, Ajax a cucerit tot ce se putea în fotbal. De la titluri în "țara lalelelor", la UEFA Champions League. Are 34 de titluri la nivel intern, 19 Cupe ale Olandei, 9 Supercupe, un trofeu Winners Cup, 2 Cupe Intercontinentale, 3 Supercupe ale Europei, o Cupă Uefa, 3 Cupe ale Campionilor Europeni (câștigate în sezoane consecutive, 70/71, 71/72, 72/73) și un trofeu UEFA Champions League în 1995, după o finală foarte echilibrată cu AC Milan, arbitrată la centru de Ion Crăciunescu. Ajax a câștigat trofeul printr-un gol marcat în minutul 85 de Patrick Kluivert din pasa lui Frank Rijkaard.
https://i.eurosport.com/2020/05/12/2817537.jpg
Români care au evoluat pentru :Lăncieri":
De-a lungul anilor, România a fost reprezentată de doar 5 jucători la Ajax. Este vorba despre:
  • Bogdan Lobonț(68 de meciuri)
  • Cristian Chivu(142 de meciuri și 13 goluri)
  • Nicolae Mitea(76 de meciuri și 14 goluri)
  • George Ogăraru(66 de meciuri)
  • Răzvan Marin(17 meciuri)
Aceștia sunt jucătorii care au reprezentat România în cei 121 de ani e istorie ai lui Ajax. Sperăm ca pe viitor acest număr să crească, și să vedem cât mai mulți jucători români la Ajax.
De asemenea, trebuie să îl amintim și pe marele antrenor român care a făcut istorie cu Ajax, Stefan Kovacs (foto). Acesta a câștigat alături de Ajax 2 Cupe ale Campionilor Europeni, 2 titluri de campion și o Cupă. Timișoreanul a reușit să schimbe fața lui Ajax, și să aducă stilul ofensiv pe care îl vedem și în ziua de azi la actuala echipă antrenată de Erik ten Hag.

Cel mai bun 11 din istoria lui Ajax

Să alegi un prim 11 este foarte dificil, deoarece Ajax a produs și produce jucători pe bandă rulantă. Din această cauză o echipă ideală va fi bazată mai mult în funcţie de trofeele câștigate de fotbalişti în tricoul lui Ajax și de impactul pe care l-au avut la echipă. Așadar, acesta ar fi cel mai bun 11 din istoria "Lăncierilor":
  • Portar: Edwin Van Der Sar
  • Fundași: Wim Surbier, Danny Blind, Frank de Boer, Ruud Krol
  • Mijlocași: Frank Rijkaard, Edgar Davids, Johan Cruyff
  • Atacanți: Dennis Bergkamp, Marco van Basten, Piet Keizer
  • Antrenor: Rinus Michels
Liga
Ronaldinho primea tratament preferențial la Barcelona! Dezvăluiri savuroase ale unui fost jucător
02/02/2022 LA 18:30
Liga
Xavi debutează azi la Barcelona, ca antrenor, şi are un mare pariu: un puşti de 17 ani, titular
20/11/2021 LA 15:28