26 mai 2001. La 36 de ani, Gheorghe Hagi juca ultimul său meci în tricoul cim bom şi lăsa în urmă o carieră de excepţie.
Lider de selecţii la naţionala României, pe care o dusese până în sferturile Mondialului din 1994, Hagi a impresionat şi la nivel de club. A câştigat Supercupa Europei cu Steaua, a mai jucat o finală de Cupa Campionilor, înainte de a deveni cel mai scump transfer din România, odată cu mutarea la Real Madrid, în 1990, pentru 4 milioane de euro.
În 1996, liderul Generaţiei de Aur se afla la Barcelona şi nimeni nu anticipa că un fotbalist care încă nu împlinise 31 de ani ar putea merge la o echipă ca Galatasaray. Fotbalul turc era la un cu totul alt nivel decât acum, iar salariile oferite nu erau nici pe departe atât de motivante.
Fotbal
Internaţionalul turc Ahmet Yilmaz Calik şi-a pierdut viaţa într-un accident
11/01/2022 LA 10:49

Hagi a rescris istoria lui Galatasaray

Dar Hagi a acceptat o mare provocare, decizia de atunci fiind "cea mai bună a carierei mele", după cum singur a recunoscut. A urmat o adevărată filă din istoria fotbalului turc, fanii de pe Bosfor transformându-l rapid în idol.
Mai mult decât rezultatele fantastice obţinute - 4 titluri, Cupa UEFA şi Supercupa Europei -, Hagi a fost un deschizător de drumuri în Turcia. A fost unul dintre primii mari jucători ai Europei care aleg Superliga turcă, devenind model pentru alţi fotbalişti de top, care nu au mai considerat destinaţia atât de exotică.
În cei 5 ani petrecuţi pe Ali Sami Yen, Hagi nu doar că a încântat cu magia execuţiilor sale, dar a devenit unul dintre cei mai iubiţi jucători din istoria Galatei. Povestea de dragoste nu s-a sfârşit nici după retragere, românul revenind la Istanbul, ca antrenor, în două rânduri.
În aceste condiţii, turcii nu puteau să rateze prilejul de a marca cum se cuvine cei 19 ani scurşi de la ultimul meci oficial al marelui Hagi, în tricoul Galatei, ultima formaţie a carierei.
"Legenda lui Galatasaray și-a încheiat cariera pe 26 mai 2001 și a adunat o colecție de goluri și trofee și sute de clipe memorabile. Nu te vom uita niciodată, Profesor Hagi!", este mesajul postat de Galata.

Hagi s-a simţit "Rege" la Istanbul

Gică Hagi a vorbit într-un interviu acordat de curând celor de la Corriere dello Sport despre cea mai frumoasă perioadă din cariera sa, când s-a simțit cu adevărat rege al fotbalului. Dincolo de performanţele incredibile la nivel european, pe care turcii nici nu le visau înainte de sosirea românului, modul în care a fost respectat şi adulat i-a rămas pentru totdeauna în suflet.
Când am plecat de la Barcelona la Galatasaray mă simțeam atotputernic. În Turcia l-au văzut ăe marele Hagi. Acum mi-aș dori să antrenez o echipă națională și un club mare cu care să am succes european. Filosofia mea este inspirată din La Liga, mai mult de la Barcelona și Ajax, decât de la Real Madrid | Gheorghe Hagi
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Turkish Süper Lig
Cicâldău și Moruțan au un nou antrenor la Galatasaray! Cine îi va lua locul lui Fatih Terim
11/01/2022 LA 08:54
Turkish Süper Lig
Fatih Terim, out de la Galatasaray! Cine e mare favorit să devină antrenorul lui Moruțan și Cicâldău
10/01/2022 LA 14:24