Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

2020 în sport | Anul crizelor pentru marile cluburi ale Europei

Ion Alexandru

Publicat 31/12/2020 la 18:15 GMT+2

Multe cluburi de prestigiu din fotbalul european au avut mult de suferit în 2020. Real Madrid, Barcelona, Juventus sau Manchester United au traversat mai multe perioade de criză de-a lungul ultimelor 12 luni. Doar Bayern calcă totul în picioare indiferent de situație. Bavarezii au câștugat Champions League și au terminat anul pe primul loc în Bundesliga.

Andrea Pirlo

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Alex Ivan
Fotbalul a avut mult de suferit în acest an. Pandemia de coronavirus a dat peste cap programul cu care eram obișnuiți, iar la un moment dat am trăit cu frica că sezonul va fi șters complet din cărțile de istorie.
Majoritatea formațiilor s-au confruntat în consecință cu uriașe probleme financiare. Unele echipe au traversat o criză a rezultatelor, pe fondul pauzei forțate din primăvară. Și cluburile de prestigiu ale Europei au fost puse la grea încercare în 2020.
Zinedine Zidane e într-o situație grea la Real Madrid

Real Madrid, în pericol cu Zinedine Zidane

Real Madrid a fost în pericol să părăsească UEFA Champions League încă din faza grupelor, o contra-performanță de neimaginat pentru clubul blanco. Formația de pe Bernabeu a pierdut de două ori împotriva lui Șahtior, 2-3 pe teren propriu și 0-2 în deplasare. De asemenea, Real a suferit înfrângeri surprinzătoare și în La Liga, 0-1 cu nou-promovata Cadiz sau 1-2 cu Deportivo Alaves.
Zinedine Zidane a reușit să redreseze situația pe final an și a înregistrat șase victorii în ultimele șapte meciuri oficiale. După ce a scos doar o remiză pe terenul lui Elche în ultima etapă de campionat, Real a încheiat 2020 pe locul secund în La Liga, la două puncte în spatele rivalei Atletico Madrid, care are două jocuri mai puțin disputate.
Un adevărat motiv de îngrijorare îl reprezintă în continuare situația lui Eden Hazard. Starul belgian a fost adus să fie omul în jurul căruia Zidane își construiește echipa, însă fostul jucător de la Chelsea s-a luptat cu mai multe accidentări. Real Madrid va trebui să ia o decizie asupra viitorului său în 2021.

Barcelona, cea mai grea perioadă din istoria recentă a clubului

Anul 2020 a fost unul de coșmar pentru fanii blaugrana. Catalanii au ratat titlul în La Liga, a fost eliminați din Copa del Rey și umiliți în UEFA Champions League de Bayern Munchen. În jurul acestor probleme mai gravitează, de asemenea, și viitorul incert al super-starului Lionel Messi.
picture

Lionel Messi a încercat să scape de contractul cu Barcelona, care a încheiat anul pe locul 6 în La Liga. Messi e liber să semneze liber în vară

Credit imagine: Getty Images

Argentinianul s-a arătat dezamăgit de conducerea lui Josep Bartomeu, principalul vinovat pentru regresul Barcelonei. După înfrângerea cu 2-8 în fața lui Bayern, presa a speculat tot mai mult că Messi își dorește să plece de pe Camp Nou. Atacantul de 33 ani a declarat, după o lună plină de tensiune, că va rămâne la echipa care l-a crescut, dar decizia sa nu este permanentă. Plecare lui Lionel Messi va fi probabil decisă după alegerile prezidențiale.
Ronald Koeman nu a reușit să redreseze o Barcelona aflată la pământ atât moral, cât și din punct de vedere financiar. Catalanii au încheiat acest an pe locul șase în La Liga, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2002 până în prezent.

Manchester United, rezultate fără continuitate

Mandatul lui Solskjaer pe banca “diavolilor” este marcat mai mereu de rezultatele inconsistente. United a avut o revenire bună după pauza din primăvară și și-a obținut biletele pentru actualul sezon de Champions League. După un debut fulminant, o victorie cu PSG pe Parc de Prince și o demonstrație de forță cu Leipzig pe Old Trafford, Manchester United a reușit “performanța” să rateze calificarea în optimile competiției. Elevii lui Solskjaer aveau nevoie de un singur punct în ultimele două etape, dar au cedat atât în fața parizienilor, cât și împotriva formației lui Nagelsmann.
Ole Gunnar Solskjaer obține rezultate, dar nu imprimă echipe un stil clar de joc
În Premier League, Manchester United a înregistrat cel mai slab debut de campionat pe teren propriu din ultimii 48 de ani, când a strâns un singur punct în primele patru partide disputate pe Old Trafford. Pe de altă parte, “diavolii” lui Solskjaer au adunat 10 victorii consecutive pe teren străin, un record în istoria clubului.
La final de an, Manchester United se regăsește pe locul secund în Premier League, cu un meci mai puțin disputat decât Liverpool. Solskjaer va trebui să găsească soluția pentru forma inconsistentă arătată de echipa sa, dacă vrea să aducă titlul pe Old Trafford la capătul sezonului.

Juventus încheie anul pe locul 6

De-a lungul celor 10 ani în care “Bătrâna Doamnă” a dominat Serie A, Juventus nu a arătat niciodată la fel de fragilă ca acum. Formația torineză nu mai pare favorită la Scudetto, iar Pirlo nu s-a dovedit eficient până în momentul de față.
picture

Andrea Pirlo este sub presiune la Juventus

Credit imagine: Getty Images

Dacă mutarea cu Maurizo Sarri a fost una controversată, aducerea lui Andrea Pirlo pare total neinspirată. Juventus a pierdut fără drept de apel cu Fiorentina în ultimul meci al anului, 0-3 pe teren propriu. Bianconerii au înregistrat alte șase remize în cele 13 etape scurse din Serie A și au pierdut punctele obținute la “masa verde” cu Napoli. Astfel, campioana Italiei din ultimii nouă ani se regăsește doar pe locul șase la finalul anului 2020.
Pirlo este într-o situație delicată și va trebui să găsească o soluție pentru a doua parte a campionatului.

Inter se chinuie cu Conte

Inter, la fel ca Manchester United, suferă din cauza lipsei de continuitate a rezultatelor. Elevii lui Conte și-au încheiat prematur aventura europeană. Deși Real Madrid era marea favorită a grupei B din Champions League, Șahtior și Gladbach păreau adversare accesibile pentru nerazzurri. Inter a încheiat grupa pe ultimul loc, iar Seria A a rămas unicul obiectiv.
Antonio Conte a provocat furia fanilor după ce nu a reușit treacă de grupe în Champions League
Conte a avut mai multe conflicte cu conducerea clubului. Zvonurile despre plecarea sa au fost tot mai multe, iar despărțirea pare iminentă în cazul în care acesta nu cuceri titlul la finalul sezonului.

Dortmund, plină de talente și fără antrenor

Borussia Dortmund pare că se îndepărtează din ce în ce mai mult de nivelul rivalilor de la Bayern. Deși are un lot presărat cu tinere talente pe fiecare poziție, formația de pe Signal Iduna Park nu reușește să depășească un anumit prag al performanțelor.
Cu Haaland accidentat, Borussia a fost umilită de Stuttgart, 1-5 pe teren propriu. Acel meci a dus ulterior la demiterea antrenorului Lucien Favre, care se afla la conducerea echipei din iulie 2018. El a fost înlocuit cu Edin Terzic, dar schimbarea nu a avut efectul scontat, iar Dortmund a cedat cu 2-1 și în fața lui Union Berlin.
Dortmund are multe talente, dar Moukoko, Sancho, Bellingham, Reyna sau Haaland au nevoie de un antrenor potrivit pentru ambițiile clubului
Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă evoluțiile lui Jadon Sancho. Englezul a ratat vara trecută transferul la Manchester United, iar de atunci jocul său a fost mai mereu sub așteptări. Borussia Dortmund este doar pe poziția a cincea în Bundesliga la final de an și va avea mult de suferit dacă îl pierde pe Erling Haaland.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo