La sfârșitul lui februarie, situația din Premier League era destul de clară. Poate nu cea mai lungă, dar sigur cea mai intensă așteptare din istoria fotbalului, avea să ia sfârșit: Liverpool va fi încoronată din nou, după 30 de ani, campioana Angliei.
Cu toate acestea, deși în Marea Britanie erau confirmate atunci doar 19 cazuri de COVID-19, lumea începea deja să se teamă iar răspândirea virusului la nivel global părea inevitabilă. În aceste condiții, deja apăruseră primele zvonuri: toate evenimentele sportive vor fi suspendate minim două luni iar sezonul de Premier League ar putea fi anulat cu totul.
Treizeci de ani de așteptare pentru... nimic? Cât de nedreaptă putea fi viața. Un gând care sigur le-a trecut prin cap lui Jurgen Klopp și elevilor săi, după ce reușiseră un sezon cu adevărat remarcabil.
Fotbal
Reacția lui Klopp după zvonurile privind transferul lui Mane! "Nu mi-ar putea păsa mai puțin"
ACUM 21 MINUTE
https://i.eurosport.com/2020/10/12/2912529.jpg
Veștile proaste nu se încheiau aici: în aceeași zi visul lui Liverpool de a încheia sezonul neînvinsă se încheia abrupt, cu o înfrângere clară, 3-0, la Watford, formație care avea să retrogradeze.
După o eliminare dureroasă din UEFA Champions League în fața lui Atletico Madrid, temerile cormoranilor păreau să prindă contur: pe 12 martie Mikel Arteta era confirmat pozitiv cu coronavirus.
O zi mai târziu, Premier League, Football League și Super League (liga feminină) anunțau suspendarea competițiilor măcar până pe 4 aprilie.
https://i.eurosport.com/2020/06/30/2841803.jpg

Iulie 2020 – Așteptarea a luat sfârșit

Totuși, nu a fost chiar 4 aprilie, dar în iunie, în cele din urmă, campionatul s-a reluat. Fără spectatori, inițial fără îmbrățișări la goluri, cu distanțare, cu măști pentru cei de pe bănci, cu toate măsurile posibile care acum ni se par absolut normale.
Premier League se schimbase cu totul. Nimic nu mai era la fel. Dar ceva era – Liverpool era tot lider.
Și Liverpool, deși nu a arătat cea mai bună formă după revenirea fotbalului, și-a văzut de treabă iar pe 25 iunie a scris istorie.
https://i.eurosport.com/2020/06/27/2840166.jpg

Jurgen Klopp, simbolul fericirii pe Anfield

”Cel mai important titlu este cel mai recent. Putem să ne dăm seama după reacțiile tuturor că le place să câștige”, declara marele Kenny Dalglish pe 1 mai 1990. Era titlul cu numărul 18 pentru Liverpool iar sezonul 1989/1990 a încheiat unul dintre cele mai frumoase capitole din istoria cormoranilor, o decadă plină de glorie. Însă după soare a venit furtună. Nu una scurtă de vară. Una extrem de lungă. Poate nu a plouat mereu, dar norii au fost mereu prezenți. Timp de 30 de ani. Până în acea zi magică de iunie.
Toate celelalte performanțe au fost remarcabile și au adus multe zâmbete pe chipurile fanilor. You'll Never Walk Alone se aude la fel de tare pe Anfield indiferent dacă vin trofeele sau nu. Cu toate astea, ceva lipsea. Ceva a lipsit constant în ultimii 30 de ani. Trei decade în care fanii lui Liverpool au trebuit să fie simpli spectatori la hegemonia internă a marilor rivali de la Manchester United. Martori la promisiunea îndeplinită a lui Ferguson de a doborî Liverpool de pe piedestal. Așa că deși echipa a adus trofee și amintiri cât pentru o viață, titlul a fost mereu ce își dorea de fapt toată lumea.
https://i.eurosport.com/2020/06/26/2839578.jpg
Jucători mari au fost. Vezi Steven Gerrard, Pepe Reina, John Arne Riise, Luis Suarez, Fernando Torres. Antrenori mari au fost. Gerard Houlier, Kenny Dalglish, Rafael Benitez. Dar degeaba. După ce Gerrard a alunecat în meciul decisiv cu Chelsea și a scăpat practic titlul printre degete în 2014, clubul părea să fie blestemat. Dar a fost nevoie de un anume german cu o personalitate aparte ca să ridice ”blestemul”.
Jurgen Klopp a venit la Liverpool în toamna lui 2015 cu reputația ”nebunului” care a cucerit lumea fotbalului cu o echipă a Borussiei Dortmund construită exclusiv cu jucători descoperiți de el și pe baza filosofiei numite ”gegenpressing” și ”heavy metal football”.
https://i.eurosport.com/2019/06/03/2605508.jpg
Succesul nu a venit peste noapte. A fost nevoie de răbdare, înțelegere și înțelepciune din partea conducerii. A fost nevoie de un plan clar al lui Jurgen Klopp. A fost nevoie de recrutarea nu a celor mai scumpi fotbaliști, ci fix a acelor piese necesare pentru a schimba soarta acestui club. A fost nevoie apoi și de bani. Pentru că așa e fotbalul. Dar din nou, Klopp a adus fix de ce era nevoie: Alisson și Virgil van Dijk au fost ultimele piese dintr-un puzzle care conținea deja nume precum Trent Alexander-Arnold, Andy Robertson, Sadio Mane, Roberto Firmino sau Mohamed Salah.
Liverpool a ajuns la acest titlu printr-un asalt încontinuu, aproape fără pauză, asupra celorlalte echipe. Dominația echipei din sezonul trecut nu poate fi contestată de nimeni. Nici măcar pandemia de coronavirus nu i-a putut opri. Dacă aștepți 30 de ani pentru un titlu, ar fi bine să fie unul convingător. Iar acesta este cu siguranță unul convingător. Probabil printre cele mai dominante echipe din istoria Premier League.
Ligue 1
"Mbappe va face istorie!" Ronaldinho, convins că starul lui PSG este cel mai bun jucător din Franța
ACUM O ORĂ
Romanian Liga I
Dusan Uhrin, ferm înainte de returul barajului cu U Cluj! "Situația clubului nu este prea bună!"
ACUM 3 ORE