Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

2021 în sport | Prăbușirea Barcelonei. Cauzele unui dezastru anunțat

Alex Masgras

Publicat 30/12/2021 la 14:28 GMT+2

Prăbușirea Barcelonei este o adevărată poveste a unui management prost, ghinion și decizii neinspirate când vine vorba de transferuri. Totul a culminat în 2021, odată cu despărțirea de Lionel Messi și prestația modestă din La Liga și UEFA Champions League din această toamnă.

Camp Nou

Credit imagine: Getty Images

În 2015, Barcelona avea Europa la picioare, după ce a reușit să ridice, din nou, trofeul UEFA Champions League. Echipa lui Luis Enrique de la acea vreme o învingea în ultimul act pe Juventus, iar fanii catalanilor se bucurau de un atac cu adevărat stelar: Messi, Suarez și Neymar.
Șase ani mai târziu, totul s-a schimbat. După cum arată lucrurile, pentru mulți pare greu de crezut că vorbim despre același club. Fără Messi, cel mai important jucător din istoria Barcelonei, catalanii încearcă o reconstrucție coordonată de o altă legendă a clubului, Xavi. Până atunci, toți fanii trebuie să aibă răbdare și trebuie să accepte realitatea. Barcelona a ajuns o echipă de mijlocul clasamentului în La Liga și va juca în Europa League din luna februarie. Dar cum s-a ajuns în acest punct?

Transferuri pe sume uriașe care nu au confirmat

După plecarea lui Neymar la Paris Saint-Germain, Barcelona a încercat să îl înlocuiască pe brazilian cu noua speranță a francezilor, Ousmane Dembele. Impresionând la Borussia Dortmund, acesta le-a atras atenția catalanilor, care au oferit 120 de milioane de euro pentru el, o sumă care a ridicat multe semne de întrebare și la vremea respectivă. Cu toate acestea, mulți au trecut peste și au justificat această sumă de transfer prin faptul că suma plătită de PSG pe Neymar, de peste 200 de milioane de euro, a destabilizat piața transferurilor.
Din nefericire pentru Barcelona, Dembele nu numai că nu a confirmat, dar francezul are și un istoric neplăcut al accidentărilor care face ca suma plătită pentru acesta să nu se poată justifica.
Ousmane Dembélé lors de sa présentation au FC Barcelone, le 28 août 2017.
La câteva luni a urmat un alt transfer pe o sumă importantă. În ianuarie 2018, pe Camp Nou sosea Coutinho, unul dintre cei mai importanți oameni ai lui Jurgen Klopp de la vremea respectivă. Brazilianul își dorea transferul în Spania încă din vara anului 2017, dar acesta nu s-a putut realiza. În cele din urmă, Coutinho ajungea la Barcelona, iar catalanii plăteau 135 de milioane de euro pentru mijlocașul care a bucurat fanii de pe Anfield pentru mai multe sezoane.
Din nefericire pentru Barcelona, nici Coutinho nu a confirmat. Ba mai mult, l-a împrumutat la Bayern Munchen și a contribuit la înfrângerea istorică a catalanilor, 2-8, marcând două goluri.
Pe lângă Dembele si Coutinho, Barcelona a mai adus jucători precum Arturo Vidal, Paulinho, Griezmann, Braithwaite sah Pjanic care nu au confirmat. Pe lângă faptul că acești jucători nu s-au ridicat la așteptările Barcelonei în ceea ce privește performanțele clubului, au contribuit și la găurile financiare uriașe.
picture

Philippe Coutinho bei Bayern gegen Barcelona

Credit imagine: Getty Images

Plecarea lui Messi, punctul culminant al prăbușirii

Barcelona a terminat sezonul 2020/21 pe locul 3, la 7 puncte de campioana Real Madrid. Mulți spuneau la vremea respectivă că Barcelona a decăzut deja, dar probabil mulți dintre aceia nu se așteptau la ce avea să urmeze. Golgheter în La Liga în sezonul trecut, nimeni nu îi poate reproșa ceva lui Lionel Messi. Argentinianul a marcat 30 de goluri și a devenit golgheter pentru a cincea oară la rând în prima divizie spaniolă.
La finalul aceluiași sezon, mai precis pe 30 iunie 2021, contractul lui Messi cu Barcelona se încheia. Pentru numărul 10 al catalanilor urma Copa America, competiție pe care a reușit să o câștige în premieră cu naționala Argentinei, iar toate negocierile pentru noul contract le-a lăsat pentru luna august, după vacanța pe care și-a luat-o după Copa America.
Din nefericire pentru Messi și pentru Barcelona, acesta nu a putut să semneze un nou contract cu catalanii. Până în ultima zi, cele două părți au sperat că se poate rezolva problema noului contract, dar din cauza reglementărilor impuse de La Liga cu privire la plafonul salarial, acest lucru nu a mai fost posibil.
Lionel Messi żegna się z Barceloną
Vestea a venit ca un șoc pentru întreaga lume a fotbalului, în mod special pentru fanii Barcelonei, iar viitorul echipei era sumbru. Odată cu despărțirea de Messi, au ieșit la iveală și mai multe probleme financiare. Pentru mulți nu mai era de mirare faptul că Barcelona era unul dintre cluburile care susțineau proiectul Super Ligii, propus de Florentino Perez, președintele celor de la Real Madrid.
De ce abia acum au ieșit la iveală toate aceste lucruri? Deoarece prezența lui Messi a mutat atenția problemelor financiare ale clubului cauzate de administrația Bartomeu și oferea o siguranță pentru fani. Dacă Messi este pe Camp Nou, lucrurile sunt bune, chiar dacă realitatea era alta. "Talentul și golurile sale au ascuns toate neajunsurile, a acoperit toate mizeriile din birourile clubului. A mascat prin ce a făcut pe teren sărăcia de idei și de măsuri luate de o conducere care s-a afundat în datorii", scria, în urmă cu puțin timp, presa catalană.
Xavi Hernandez, le coach du FC Barcelone
Care este viitorul Barcelonei? În primul rând, trebuie să se obișnuiască cu noua realitate și să facă tot posibilul să scape de datorii. Cu Xavi pe banca tehnică, Barcelona va trebui să caute modalități prin care să reușească revenirea în elita fotbalului european. Toate speranțele stau în fostul mijlocaș de pe Camp Nou să scoată cât mai mult cu putință din jucătorii din lotul Barcelonei. Cu foarte mulți tineri talentați, Barcelona va putea spera, dacă va avea răbdare, la performanțele de altădată.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo